Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει λύση να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της απιστίας για το ΤΧΣ; – Να πουλήσει το Ταμείο στην αγορά τα δικαιώματα στην αμκ της Εθνικής

Υπάρχει λύση  να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της απιστίας για το ΤΧΣ; – Να πουλήσει το Ταμείο στην αγορά τα δικαιώματα στην αμκ της Εθνικής
Το θρίλερ με την αμκ της Εθνικής και το veto του ΤΧΣ μπορεί να ξεπεραστεί…από την αγορά
Υπάρχει λύση για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να κατηγορηθούν για απιστία τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσον αφορά την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας.
Συνολικά 4 μέλη που απαρτίζουν το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ σε σύνολο 7 μελών ψήφισαν χθες κατά της αύξησης κεφαλαίου επικαλούμενα τον κίνδυνο απιστίας και τον νόμο με τον οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Εθνική.
Θα είναι με τον νόμο 2190 τον νόμο των ανωνύμων εταιριών ή τον νόμο για τις τράπεζες που πρόσφατα ψηφίστηκε τον 3864;
Τα 4 μέλη του ΤΧΣ ψήφισαν κατά της αύξησης και έχει υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση κεφαλαίου.
Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 2,5 δισεκ. με τιμή 2,5 με 2,6 ευρώ.
Όμως υπάρχει και plan B η αύξηση να είναι κατ΄ ελάχιστο 1,25 δισεκ. και τα υπόλοιπα 1,25 δισεκ. θα καλυφθούν από πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο ακόμη βρισκόμαστε στο plan A.
Ορισμένα μέλη του ΤΧΣ μπλοκάρουν τις διαδικασίες γιατί η νέα αύξηση της Εθνικής έως 2,5 δισεκ. με τιμή 2,5 με 2,6 ευρώ πραγματοποιείται με discount 40% σε σχέση με τα 4,29 ευρώ την τιμή της αμκ της προηγούμενης αύξησης του 2013.
Το discount είναι τεράστιο και ορισμένα μέλη επισήμαναν ότι είναι αδιανόητο να απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους στην αμκ και να υποστούν τέτοιας κλίμακας ζημία πέραν του dilution.
Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, μια λύση θα ήταν το ΤΧΣ να πουλήσει τα δικαιώματα του σε θεσμικούς επενδυτές και οι επενδυτές η αγορά δηλαδή να καθορίσει ποιο θα είναι το fair value των δικαιωμάτων.
Προφανώς η αξία τους θα είναι δραματικά χαμηλή αλλά πουλώντας τα δικαιώματα στην αγορά το ΤΧΣ διασφαλίζεται ως προς το σκέλος της απιστίας ότι προέβη σε μια κίνηση και η αγορά καθόρισε την τιμή άρα και την αξία των δικαιωμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης