Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί όλοι βιάζονται άρον άρον να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις πριν τις Ευρωεκλογές;

Γιατί όλοι βιάζονται άρον άρον να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις πριν τις Ευρωεκλογές;
Η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι Ευρωεκλογές η αιτία πίσω από τη βιασύνη
Ενώ η απόφαση του ελληνικού δημοσίου να υλοποιήσει το private placement των 3 δισ. ευρώ είχε εμφανή προεκλογική σκοπιμότητα, η βιασύνη σε τράπεζες και επιχειρήσεις να υλοποιήσουν άρον άρον αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά για ρευστότητα, που αποδίδεται;
Μέχρι τώρα υλοποιήθηκαν το ομολογιακό της Πειραιώς 500 εκατ., η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς 1,75 δισ., η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank 1,25 δισ.  
Ταυτόχρονα, υλοποιείται η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank 2,86 δισ., όπως επίσης ομολογιακό 750 εκατ. από την Εθνική, καθώς και αύξηση κεφαλαίου έως 2,5 δισ.  
Επίσης άμεσα βγαίνουν στις αγορές η ΔΕΗ, με ομολογιακό από 500 έως 750 εκατ., η MIG με ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές περίπου 100 με 120 εκατ., ο Μυτιληναίος με ομολογιακό για να αντλήσει 500 εκατ.
Όλα αυτά μαζί φτάνουν τα 13,6 δισ. ευρώ. Που αποδίδεται λοιπόν αυτή η άρον άρον βιάσυνη των τραπεζών και επιχειρήσεων να αντλήσουν κεφάλαια για ρευστότητα;
Είναι το γεγονός ότι άνοιξε το παράθυρο ευκαιριών και σπεύδουν όλοι τώρα να το εκμεταλλευθούν; Μάλλον όχι. Γιατί αν δεχθούμε το επιχείρημα της κυβέρνησης, το window opportunity (παράθυρο ευκαιριών) θα παραμείνει ανοιχτό για χρόνια, αφού η οικονομία ανακάμπτει.
Άρα ποια είναι η αιτία της βιασύνης; Η αιτία της βιασύνης θα πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στην έκδηλη ανησυχία τραπεζών και επιχειρήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Επειδή κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, δηλαδή ποια θα είναι η ένταση της αναταραχής,  τράπεζες και επιχειρήσεις σπεύδουν τώρα να εκμεταλλευθούν τη μεγάλη ευκαιρία για να μην βρεθούν εκτεθειμένοι μετά τις Ευρωεκλογές.
Άρα τράπεζες και επιχειρήσεις βιάζονται να προλάβουν τις πολιτικές εξελίξεις.

(πρώτη ενημέρωση 22 Απριλίου 2014, 08:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης