Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιοι κρύβονται πίσω από την ιστορική επιτυχία της Eurobank – Ένα παρασκήνιο που πρέπει να διαβάσετε

tags :
Ποιοι κρύβονται πίσω από την ιστορική επιτυχία της Eurobank – Ένα παρασκήνιο που πρέπει να διαβάσετε
Πρωτεργάτες της επιτυχίας διοίκηση και εργαζόμενοι.....της Eurobank που απέδειξαν πολλά στο σύστημα
(upd2)Η μεγάλη επιτυχία, ο ιστορικός θρίαμβος της Eurobank ανήκει στην διοίκηση Μεγάλου, στους εργαζομένους που παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν κατάφεραν….την ιστορική επιτυχία.
Ο Χ. Μεγάλου o CEO της Eurobank αποδείχθηκε ανώτερος των προσδοκιών, ξαναγράφει την ιστορία της Eurobank και οι εργαζόμενοι αποδείχθηκαν ισχυροί στυλοβάτες της νεκρανάστασης της τράπεζας.
Η Eurobank όντως επέστρεψε, διοίκηση και εργαζόμενοι αξίζουν συγχαρητήρια.
Συγκεντρώθηκαν τα 2,86 δισεκ. με προσφορές 7,1 δισεκ. ευρώ και τιμή 0,31 ευρώ.
Κάποιοι γκρινιάζουν για την τιμή και το discount -80% σε σχέση με τα 1,54 ευρώ αλλά με το θέμα αυτό το αμιγώς τεχνικό και χρηματιστηριακό ασχολούμαστε σε άλλο ρεπορτάζ.
Στο κείμενο αυτό θα ασχοληθούμε με το παρασκήνιο.
Ένα παρασκήνιο που πρέπει να καταγραφεί κατά τρόπο σαφή.
Πίσω από την μεγάλη επιτυχία της Eurobank κρύβεται η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Γ. Προβόπουλος που στήριξε απόλυτα την διοίκηση Μεγάλου.
Ήταν αυτοί που έθεσαν πλειάδα veto όταν η κυβέρνηση ήθελε να συγχωνεύσει την Εθνική με την Eurobank.
Η ΤτΕ μπορεί να εμφανιζόταν ότι στήριζε την συγχώνευση αλλά παρασκηνιακώς έδωσε μάχη για να μην προχωρήσει το deal και ορθά έπραξε.
Η ΤτΕ όταν ο Thomsen του ΔΝΤ είχε ζητήσει «να αντικατασταθεί ο Χ. Μεγάλου της Eurobank» ναι καλά διαβάζετε είχε αντιδράσει έντονα και υπερασπιστεί την διοίκηση της Eurobank.
Η ΤτΕ όταν το ΤΧΣ είχε λάβει την επιστολή από την DGCom να μην προχωρήσει το deal αλλά ΤΧΣ, κυβέρνηση και Εθνική προχώρησαν το deal Εθνικής – Eurobank αντέδρασε και αντέδρασε αποτελεσματικά.
Η ΤτΕ είχε ένα στόχο η Eurobank να παραμείνει αυτόνομη, έτσι αποφασίστηκε για λόγους ευστάθειας να δοθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Eurobank.
Θα αναφέρουμε το εξής «το ΤΤ δόθηκε στην Eurobank γιατί η ΤτΕ το απαίτησε.
Η ΤτΕ αρχικά ήθελε να το δώσει το ΤΤ στην Alpha bank αλλά όταν είδε ότι η Alpha bank ενδιαφέρεται αλλά θέτει όρους, ενοχλήθηκε και αποφάσισε την μεγάλη αλλαγή, να βοηθήσει την Eurobank να ορθοποδήσει».
Κατά την άποψη μας ορθά δόθηκε το ΤΤ στην Eurobank για να μπορέσει να ορθοποδήσει.
Η Alpha bank είναι μια μεγάλη ισχυρή κεφαλαιακά και επαρκής τράπεζα σε όλους τους τομείς, η αδύναμη τράπεζα ήταν η Eurobank εκείνη την περίοδο.
Η ΤτΕ έπρεπε να προστατέψει τον πιο αδύναμο του συστήματος.
Η ΤτΕ είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του εγχειρήματος της Eurobank.
Επίσης το ΤΧΣ ειδικά το τελευταίο διάστημα, διαδραμάτισε όχι μόνο απλά θετικό αλλά άριστο ρόλο, βοήθησε σε πολλούς τομείς την διοίκηση Μεγάλου και προστάτεψε την Eurobank.
Οι χειρισμοί της Αναστασίας Σακελλαρίου του ΤΧΣ ήταν άψογοι, τεχνοκρατικοί, που διευκόλυναν την διαδικασία της αύξησης που κατέληξε σε ιστορική επιτυχία.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ιδιαίτερα θετικό ρόλο διαδραμάτισε ο Γ. Κουτσός ο αναπληρωτής CEO του ΤΧΣ, όπου από κοινού με την Α. Σακελλαρίου συνέβαλλαν, ώστε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια στην ΑΜΚ της Eurobank...ενώ θετική ήταν η στήριξη του προέδρου του ΤΧΣ Χ. Σκλαβούνη....
Το ΤΧΣ για να αποδώσουμε το ακριβές των γεγονότων στάθηκε με πολύ καθαρό τρόπο στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank.
Αρχικώς είχε στηρίξει το deal με την Εθνική αλλά εν συνεχεία προώθησε ξεκάθαρα την λύση της αυτόνομης ανακεφαλαιοποίησης με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο.
Ο Λάτσης ο άλλοτε παλαιός ισχυρός μέτοχος με 44%....δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση του είχε αναφέρει ότι θα μπορούσε να επενδύσει 260 εκατ ευρώ.
Ο Λάτσης δεν επένδυσε ούτε 1 ευρώ.
Ο Λάτσης δεν έχει κανένα πλέον δικαίωμα και κυρίως ηθικό δικαίωμα στην Eurobank.
Δεν θα σχολιάσουμε μεμψιμοιρίες, κακίες, πικρόχολα σχόλια ορισμένων όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες κατά της Eurobank.
Ο θρίαμβος της Eurobank είναι ιστορικός και ανήκει αποκλειστικά στην διοίκηση και τους εργαζομένους.

Υποσημείωση

Το bankingnews.gr ήταν το μόνο οικονομικό site που με απόλυτη συνέπεια στήριξε τον αυτόνομο χαρακτήρα της Eurobank και την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Ξαφνικά πολλοί θα αγαπήσουν, θα επαινέσουν και θα εγκωμιάσουν την Eurobank….γιατί θα αρχίσει πάλι να διαφημίζεται…αλλά σε όλη την δύσκολη διαδρομή της μεγάλης κόντρας με την Εθνική και εν συνεχεία στην προσπάθεια ανάκαμψης της τράπεζας μόνο ένα site με απόλυτη συνέπεια στάθηκε στην Eurobank….
Είμαστε οπαδοί της στρατηγικής θέσης της ΤτΕ ότι ο κόσμος να γυρνούσε ανάποδα θα έπρεπε με οποιαδήποτε κόστος να μείνουν 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα.
Το bankingnews.gr  στήριξε την Eurobank όταν με εντολή της Εθνικής είχε απαγορευτεί στην Eurobank να διαφημίζεται στο bankingnews.gr ….και αυτό το γράφουμε για να αποδείξουμε ότι τα κίνητρα μας δεν ήταν οικονομικά αλλά ήταν η εκπλήρωση ενός σχεδίου που η ΤτΕ με απόλυτη συνέπεια εφάρμοσε και το bankingnews.gr στήριξε με αταλάντευτη συνέπεια.

(πρώτη ενημέρωση 30 Απριλίου 2014, 08:16)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης