Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 5 από τα 8 μέλη του ΔΣ της Eurobank θα καθορίζονται από Fairfax, WLR και Capital – Σε ρόλο μετόχου καταστατικής μειοψηφίας το ΤΧΣ

tags :
Τα 5 από τα 8 μέλη του ΔΣ της Eurobank θα καθορίζονται από Fairfax, WLR και Capital – Σε ρόλο μετόχου καταστατικής μειοψηφίας το ΤΧΣ
Πιθανή η αντικατάσταση Γόντικα και Τ. Αράπογλου από το ΔΣ της Eurobank
Πλήρης ανατροπή σκηνικού φέρνει η ιστορική ανακεφαλαιοιποίηση της Eurobank που κατάφερε να συγκεντρώσει επιτυχώς τα 2,86 δισεκ. στα 0,31 ευρώ και να αλλάξει άρδην τις μετοχικές ισορροπίες.
Οι διεθνείς επενδυτές που ελέγχουν το 65% της Eurobank όχι μόνο ορίζουν την διοίκηση αλλά από εδώ και στο εξής καθορίζουν την τύχη της τράπεζας.
Το ΤΧΣ με 35% θα είναι μέτοχος καταστατικής μειοψηφίας, θα έχει ρόλο στις αποφάσεις και στις εξελίξεις αλλά θα συμμετέχει μόνο με 1 μέλος στο διοικητικό συμβούλιο όπως και το ελληνικό δημόσιο λόγω των προνομιούχων μετοχών που ακόμη δεν αποπληρώνει η Eurobank.
(Ο μέτοχος καταστατικής μειοψηφίας ελέγχει ποσοστό άνω του 33,33%)
Ο Χρήστος Μεγάλου ως διευθύνων σύμβουλος, αποτελεί την σταθερά στο διοικητικό σχήμα, πέτυχε την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, θα διοικεί την Eurobank αλλά τα 5 μέλη του ΔΣ θα περάσουν στον έλεγχο της Fairfax, WLR και Capital.
Αν και δεν είναι σαφές, πως θα λειτουργήσουν οι νέοι στρατηγικοί επενδυτές αλλά προφανώς Γόντικας, Αράπογλου, Λορεντζιάδης και Παπαλεξόπουλος θα επαναξιολογηθούν.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο Χ. Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, και ο Γ. Δαυίδ, πρόεδρος, έχουν "κλειδώσει" την παραμονή τους στην τράπεζα.
Προφανώς δεν τίθεται θέμα επάρκειας ή ικανότητας κανενός εξ αυτών, πρόκειται για κορυφαία στελέχη που δεν επιδέχονται κριτικής, ωστόσο οι στρατηγικοί επενδυτές, θα θέλουν να τοποθετήσουν δικά τους μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Ενδεχομένως να μην υπάρξουν βιαστικές αποφάσεις, τόσο οι Καναδοί του Fairfax όσο και το Capital δεν θέλουν να προκαλέσουν...εντάσεις.
Ο Χρήστος Μεγάλου ο CEO της Eurobank έχει λάβει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου αλλά προφανώς το πλάνο αναδιάρθρωσης της Eurobank και της προσπάθειας για εξοικονόμησης πρόσθετων κεφαλαίων, θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Fairfax που επένδυσε 400 εκατ και του Capital που επένδυσε 550 εκατ ευρώ περίπου.
H Eurobank ιδιωτικοποιείται και αυτό σημαίνει ότι περνάει στον έλεγχο των ιδιωτών με το ΤΧΣ να διατηρεί ρόλο μετόχου καταστατικής μειοψηφίας.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 1 Μαίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης