Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Επιτυχία απόδοσης 300% αν επαναληφθεί το πείραμα της Bank of Ireland ή σκάνδαλο η ΑΜΚ όπως λέει η Αριστερά

Eurobank: Επιτυχία απόδοσης 300% αν επαναληφθεί το πείραμα της Bank of Ireland ή σκάνδαλο η ΑΜΚ όπως λέει η Αριστερά
Δεν αναμένουμε την Αριστερά να αποδεχθεί την φιλελεύθερη προσέγγιση αλλά στο θέμα της Eurobank είναι λάθος; Γιατί;
Σκάνδαλο του αιώνα η ΑΜΚ της Eurobank όπως λέει η Αριστερά ή μια μεγάλη επιτυχία που αυξάνει την αξία του κεφαλαίου όπως λέει η λογική;
Θα απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, που εν πολλοίς περιλαμβάνει και την Εθνική καθώς η Αριστερά και τα μέσα ενημέρωσης που διατυπώνουν αριστερές ιδέες όπως το iskra θεωρούν ότι Eurobank και Εθνική είναι τεράστια οικονομικά σκάνδαλα.
Το βασικό επιχείρημα της Αριστεράς είναι ότι το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ επένδυσε 5,8 δισεκ. στα 1,54 ευρώ  και ελέγχει το 35% και οι ιδιώτες επένδυσαν 2,86 δισεκ. και ελέγχουν το 65% της Eurobank στα 0,31 ευρώ.
Άρα η Eurobank ξεπουλήθηκε.
Στην Εθνική το ΤΧΣ επένδυσε 8,7 δισεκ. το 2013 στα 4,29 ευρώ και οι ιδιώτες το 2014 θα επενδύσουν 2,5 δισεκ με τιμή 2,25 ευρώ.
Άρα και η Εθνική ξεπουλιέται με βάση την αριστερή προσέγγιση.

Η απάντηση

Πρωτίστως θα αναφέρουμε ότι το ελληνικό κράτος, το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο δεν επένδυσαν 5,8 δισεκ. της αμκ του 2013 στην Eurobank αλλά 13,2 δισεκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα.
Στην Eurobank 5,8 δισεκ. επένδυσε το ΤΧΣ σε κεφάλαιο, το ελληνικό δημόσιο μέσω των προνομιούχων 1,25 δισεκ. ευρώ, 550 εκατ στο good TT και 4,06 δισεκ. για funding gap και 550 εκατ στην Proton bank και 760 εκατ για funding gap από το ΤΕΚΕ και για την Aspis bank funding gap 300 εκατ από το ΤΕΚΕ.
Συνολικά στην Eurobank έχουν επενδυθεί 13,2 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap από ΤΧΣ και ελληνικό δημόσιο.
Παίρνουμε υπόψη μιας παραδοχή πολύ δυσμενέστερη από αυτή που υποστηρίζει η Αριστερά.
Είναι γεγονός ότι το ΤΧΣ επένδυσε 5,8 δισεκ. κεφάλαια στα 1,54 ευρώ και απέκτησε το 95% της Eurobank το 2013 και στην αύξηση κεφαλαίου του 2014, επένδυσαν οι ιδιώτες 2,86 δισεκ. στα 0,31 ευρώ και ελέγχουν το 65% και το ΤΧΣ το 35%.
Οι ιδιώτες ελέγχουν την πλειοψηφία και το ΤΧΣ την καταστατική μειοψηφία.
Μετά τις αναπροσαρμογές και την εισαγωγή των νέων μετοχών της αμκ η Eurobank θα διαθέτει 15 δισεκ. κοινές μετοχές ή κεφαλαιοποίηση από 5,5 έως 6 δισεκ. ευρώ.

Τα επιχειρήματα της ελεύθερης αγοράς

Πριν την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ποιες ήταν οι επιλογές
1)Να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης να επενδύσει άλλα 2,86 δισεκ. ευρώ
Σε επίπεδο κεφαλαίων το ΤΧΣ θα επένδυε 5,8 δισεκ. της αμκ του 2013 και 2,86 δισεκ. του 2014 δηλαδή συνολικά 8,66 δισεκ. χωρίς funding gap και κεφάλαια σε ΤΤ και Proton bank.
Υπήρχε ποτέ περίπτωση να καταφέρει να ανακτήσει το ΤΧΣ τα 8,66 δισεκ. από την Eurobank;
Ποτέ.
Για να μπορέσει να πετύχει κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 8,66 δισεκ. με κεφάλαια του κράτους η Eurobank θα έπρεπε να επιτυγχάνει 25% απόδοση κεφαλαίου σενάριο αδύνατο προφανώς.
Αν αντί των ιδιωτών, επένδυε τα 2,86 δισεκ. το ΤΧΣ θα ήταν μέτοχος του 100% της Eurobank αλλά η αξία της περιουσίας του θα ήταν 2 ή 3 ή 4  δισεκ. μια απαξιωμένη επένδυση.
Το ΔΝΤ βέβαια και πρέπει να το αναφέρουμε αυτό, ήθελε το ΤΧΣ να επενδύσει τα 2,86 δισεκ. της αύξησης κεφαλαίου γιατί δεν πίστευε ότι θα καταφέρει η Eurobank να τα αντλήσει από τους ιδιώτες επενδυτές.
Το ΔΝΤ διαψεύστηκε καθώς προσφέρθηκαν 7,1 δισεκ. στην Eurobank στην αμκ των 2,86 δισεκ. από τους ιδιώτες.
Η περαιτέρω κρατικοποίηση της Eurobank, όταν Πειραιώς και Alpha ενίσχυαν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου, θα έπληττε την αξιοπιστία της τράπεζας.
Στην αγορά πρέπει να αποδεχόμαστε την κυρίαρχη τάση και κυρίαρχη τάση είναι η ισχυροποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δηλαδή η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Περαιτέρω κρατικοποίηση της Eurobank θα ήταν ριζικά αναντίστοιχη εξέλιξη με την κυρίαρχη τάση, θα ζημίωνε το ΤΧΣ ως μέτοχο και θα έπληττε την συνολική εικόνα του ελληνικού banking που προσπαθεί να επανιδιωτικοποιηθεί.
2)Η δεύτερη επιλογή ήταν η στρατηγική της ιδιωτικοποίησης.
Ναι είναι αληθές ότι Fairfax, Capital και το WLR και άλλοι ξένοι που ελέγχουν την Eurobank επένδυσαν 2,86 δισεκ. στα 0,31 ευρώ, αποκτώντας 65% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ έχει απομείνει με 35% από 95% που κατείχε πριν την αύξηση κεφαλαίου.
Το βασικό επιχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης με ιδιωτικά κεφάλαια που το θεωρούμε απόλυτα λογική εξέλιξη είναι ότι αυξάνεται η αξία του κεφαλαίου.
Όταν επένδυσε το ΤΧΣ 5,8 δισεκ. στην Eurobank λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης και των ζημιών από τα NPLs τα προβληματικά δάνεια….τα κεφάλαια είχαν υποχωρήσει στα 3 δισεκ. αρχικώς και εν συνεχεία στα 2 δισεκ.
Δηλαδή το ΤΧΣ επένδυσε στην Eurobank 5,8 δισεκ. που άξιζαν τελικώς 2 δισεκ. καθώς 2 δισεκ. απέμειναν από τα κεφάλαια.
Η Eurobank στο χρηματιστήριο εμφάνιζε κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. όπως π.χ. και την τρέχουσα περίοδο (1 Μαΐου 2014).
Η αποτίμηση της Eurobank στο χρηματιστήριο με όρους P/BV τον εγκυρότερο τρόπο αποτίμησης μιας τράπεζας που δεν παράγει κέρδη, διαμορφώνεται στον μέσο όρο της αγοράς, η Eurobank ήταν μια λογικά αποτιμημένη τράπεζα.  
Άρα η μετοχή της Eurobank δεν θα μπορούσε να ενισχυθεί περισσότερο για να μπορέσει το ΤΧΣ να αυξήσει την αξία του κεφαλαίου του.
Ταυτόχρονα θα παρέμεναν καθηλωμένες οι αξίες για χρόνια έως ότου ανακάμψει η κερδοφορία της Eurobank, άρα το ΤΧΣ θα ήταν εγκλωβισμένο σε μια επένδυση.  
Με την αύξηση κεφαλαίου των 2,86 δισεκ. που κάλυψαν οι ιδιώτες,  η αποτίμηση της Eurobank θα διαμορφωθεί στα 5,5 με 6 δισεκ ή σε περίοδο ανόδου του χρηματιστηρίου στα  7 ή 10 δισεκ. κ.ο.κ.
Όταν η κεφαλαιοποίηση της Eurobank ήταν 2 δισεκ. η αξία του 95% των μετοχών του ΤΧΣ ήταν 1,9 δισεκ.
Όταν η κεφαλαιοποίηση φθάσει στα 6 ή 7 δισεκ. (θα πάρουμε ως παράδειγμα τα 6 δισεκ) η αξία του 35% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ θα είναι 2,1 δισεκ.
Είναι αληθές ότι για να μπορέσει το ΤΧΣ να πάρει πίσω τα 5,8 δισεκ. που έχει επενδύσει στην Eurobank η κεφαλαιοποίηση της Eurobank θα πρέπει να φθάσει στα 17 δισεκ.
Για να φθάσει στα 17 δισεκ. θα πρέπει να παράγει ετήσια κέρδη 1,5 δισεκ. για να εμφανίζει μέσο P/E σχέση κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο προς τα καθαρά κέρδη 8-10 σενάριο πολύ απίθανο για το διάστημα 2014-2016…..χρειάζεται περισσότερος χρόνος.  
Όμως το βέβαιο είναι ότι η Fairfax, το WLR και το Capital και οι 250 ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στην ΑΜΚ μέσω κερδοσκοπικών στοιχημάτων θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν την μετοχή της Eurobank σχεδόν θα την τριπλασιάσουν αν επαναληφθεί το πείραμα της Bank of Ireland.
Κερδσκοπικά στοιχήματα, πίεση για ριζική αναδιάρθρωση του ισολογισμού και γρήγορη παραγωγή κερδών, θα αλλάξουν την χρηματοοικονομική εικόνα της Eurobank σε 1,5 με 2 χρόνια.

Τριπλασιασμός κερδών από την Bank of Ireland

Όλοι οι θεσμικοί επενδυτές  και κυρίως η καναδική Fairfax, η WLR του πολυεκατομμυριούχου Wilbur Ross, το Capital, το Fidelity που είναι μέτοχοι της Eurobank….ήταν μέτοχοι της Bank of Ireland.
Αυτό το σχήμα επενδυτών αγόρασε το 35% της Ιρλανδικής τράπεζας με 0,10 ευρώ το 2011 και πούλησε τον Μάρτιο του 2014 στα 0,33 ευρώ το 6,4% των μετοχών τριπλασιάζοντας το κέρδος τους.
Αγόρασαν στα 0,10 ευρώ και πούλησαν μέρος της επένδυσης τους στα 0,33 ευρώ.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο – δεν είναι καθόλου παράδοξος ήταν επιλογή – το σχήμα των επενδυτών που τοποθετήθηκαν το 2011 στην Bank of Ireland απέκτησε το 28% της Eurobank ή 65% της Eurobank μαζί με άλλους επενδυτές.
Αν επαναληφθεί το πείραμα της Ιρλανδίας, πιστά,  το σχήμα των Fairfax, Capital και WLR αγόρασαν στα 0,31 ευρώ την Eurobank θεωρητικά θα μπορούσαν να πουλήσουν στα 0,90 ευρώ.
Με τιμή στο χρηματιστήριο 0,90 ευρώ η κεφαλαιοποίηση θα έφθανε στα 13,5 δισεκ. (0,9 Χ 15 δισεκ. μετοχές) σενάριο όχι απίθανο σε βάθος 3 ή 4 ετών και εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά με την οικονομία…..και η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία οργιάσει.
Σε ένα τέτοιο σενάριο το 35% του ΤΧΣ με κεφαλαιοποίηση της Eurobank στα 13,5 δισεκ.  θα άξιζε 4,7 με 5 δισεκ. σχεδόν τα κεφάλαια που επένδυσε το Ταμείο στην Eurobank το 2013.
Δυστυχώς το ΤΧΣ δεν θα μπορέσει να ανακτήσει το funding gap αλλά σίγουρα μπορεί δυνητικά σε βάθος χρόνου να ανακτήσει το κεφάλαιο που επένδυσε στην Eurobank.
Ακόμη και να μην τριπλασιαστεί η απόδοση και μόνο υπερδιπλασιαστεί πάλι το ΤΧΣ θα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της επένδυσης του.
Με αυτή την ανάλυση θεωρούμε ότι αποδεικνύεται ότι ο δρόμος της αγοράς είναι ο αποδοτικότερος για τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη σε σχέση με άλλους πειραματισμούς.
Κερδίζει ο ιδιώτης είναι αληθές εύκολα και με μικρό ρίσκο αλλά κερδίζει και το ΤΧΣ δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης, μέσω της ανάκτησης του κεφαλαίου που επενδύθηκε από το ΤΧΣ.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα...θα διαθέτει ακόμη μια υγιή και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης