Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moody’s – Credit positive η ΑΜΚ της Eurobank – Τεράστια πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες τα NPLs

tags :
Moody’s – Credit positive η ΑΜΚ της Eurobank – Τεράστια πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες τα NPLs
Καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τη διεξαγωγή των stress tests
Ως credit positive χαρακτηρίζει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
H AMK ύψους 2,9 δισ. ευρώ, αυξάνει την ικανότητα της τράπεζες για την απορρόφηση ζημιών και ταυτόχρονα καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν ζημιές από τη διεξαγωγή των stress tests της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η υποχώρηση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάτω από το 50%, οδηγεί σε άρση των περιορισμών στις στρατηγικές αποφάσεις που θα λάβει η Eurobank.
Η Eurobank, μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, είναι καλύτερα προετοιμασμένη, ώστε να ενσωματώσει πλήρως το πλαίσιο της Βασιλείας III, με δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (core Tier 1) στο 10,6%, συμπεριλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο κράτος το 2009.
Ωστόσο ο οίκος προειδοποιεί ότι τόσο η Eurοbank, όσο και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με την τεράστια πρόκληση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2014 και το 2015.
Ειδικότερα, για την Eurobank τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανήλθαν στο 29,4% του συνόλου το Δεκέμβριο του 2013, θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται και το 2014, ενώ η χρονιά θα παραμείνει ζημιογόνα, όπως προκύπτει από τις υψηλές προβλέψεις που επιβάλλεται να διακρατήσει η τράπεζα.
Πάντως, η βελτίωση των εσόδων προ προβλέψεων θα περιορίσει τις ζημιές για το 2014, έναντι των ζημιών 1,2 δισ. ευρώ το 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης