Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπερδανεισμένες οι προβληματικές ΔΕΚΟ

  Υπερδανεισμένες οι προβληματικές ΔΕΚΟ
Τεράστιο δημοσιονομικό  βάρος συνιστούν για τα ταμεία του κρατικού προϋπολογισμού τα δάνεια που λαμβάνουν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεκάδες προβληματικές ΔΕΚΟ αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Το 2009 ο κρατικός προϋπολογισμός πλήρωσε «αλμυρά» αυτή την εγγύηση στις τράπεζες που έφθασε στο ποσό των 80 εκατ. ευρώ ή 0,03% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 26 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 54 εκατ. ευρώ (0,02% του ΑΕΠ) που κατέβαλε για καταπτώσεις δανείων το ελληνικό δημόσιο κατά την διάρκεια του 2008.
Στο Γενικό Λογιστήριο υπάρχει μεγάλη ανησυχία, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, με τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να παίρνουν δάνεια με εγγυητή το κράτος, επιβαρύνοντας έτσι το δημόσιο χρέος που έφτασε τα 294,9 δισ. ευρώ το 2009, οδηγώντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
Για την ιστορία και μόνο να αναφερθεί ότι τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων διαμορφώθηκαν στα 26,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009 (ποσό που αντιστοιχεί στο 10,9% του ΑΕΠ) από 23,2 δισ. ευρώ ή το 9,7% του ΑΕΠ που ήταν πριν από ένα χρόνο. Το 2007 το προηγούμενο μέγεθος έφτασε μία ανάσα από τα 20 δισ. ευρώ έναντι 17,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2006.
Όπως κάποιοι θυμούνται στο Υπουργείο Οικονομικών, το 2006 ήταν χρονιά ανακούφισης για τον προϋπολογισμό αφού το ποσό που πλήρωσε σε δάνεια που κατέπεσαν περιορίστηκε στα 94,6 εκατ. ευρώ από 373,9 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το 2005! Βέβαια χρονιά «έκρηξης» για τον προϋπολογισμό ήταν το (προεκλογικό) 2004 αφού στα χέρια του ελληνικού κράτους «σκάσανε» δάνεια 593,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν σε υπόλοιπα 14,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου την τελευταία πενταετία το ελληνικό δημόσιο καλούνταν να παράσχει εγγυήσεις και για τα δάνεια που έπαιρναν οι ιδιωτικές εταιρείες!
Το 2008 τα ανεξόφλητα ποσά των δανείων από τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στα 5 δισ. ευρώ και σταθεροποιήθηκαν σ αυτό το μέγεθος και το 2009, κάνοντας έτσι την πολιτική ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου να αγωνιά...
Πρόκειται για ποσά που αφορούν σε δάνεια που χορηγήθηκαν σε διάφορες εταιρείες ή συνεταιριστικές οργανώσεις (σ.σ.: το μεγαλύτερο μέρος αφορά την περιφέρεια της Θεσσαλίας), όπως βιοτεχνικές, βιομηχανικές, μεταλλευτικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις βιοτεχνικού και βιομηχανικού τύπου, ιδιωτικές οινοποιητικές οργανώσεις της χώρας αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες το 2009 επλήγησαν από την χρηματοπιστωτική κρίση.
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα που αφορούν σε δάνεια ΔΕΚΟ διαμορφώθηκαν το 2009 στα 21 δισ. ευρώ. Οι ΔΕΚΟ που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι: ΟΣΕ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, ΤΡΑΜ, ΟΛΠ, ΗΣΑΠ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΕΑΒ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ κ.ά. Ο ΟΣΕ αποτελεί την πιο ζημιογόνο ΔΕΚΟ της Ευρώπης, Για να... ζήσει κάθε χρόνο δανείζεται 1,1 δισ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Μόνο για τόκους, χρειάστηκε πέρυσι να καταβάλλει 420 εκατ. ευρώ, με τις καθαρές ζημιές να ξεπερνούν τα 820 εκατ. ευρώ, παρά τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και των εξόδων μισθοδοσίας.
Η ετήσια ζημιά του ΟΣΕ και της θυγατρικής ΕΔΙΣΥ προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (έχει αποσχιστεί από τον ΟΣΕ, ανήκει απευθείας στο ελληνικό δημόσιο) τα 230-240 εκατ. ευρώ.
Επίσης οι συσσωρευμένες ζημίες του ομίλου ΟΑΣΑ, δηλαδή του ΗΣΑΠ, των ΗΛΠΑΠ (μέχρι και το 1976, τα ΗΛΠΑΠ ήταν κερδοφόρος επιχείρηση, ενώ από το έτος 1977 και μετέπειτα κατέστη ελλειμματική) και της ΕΘΕΛ ξεπέρασαν το φράγμα των 3 δισ. ευρώ το 2009.
Τα ετήσια έσοδα του ομίλου ΟΑΣΑ μόλις που ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που τα έξοδα μισθοδοσίας προσεγγίζουν τα 460 εκατ. ευρώ και το σύνολο των μακροπρόθεσμων δανείων τα 1,5 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης