Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψυχραιμία με την Eurobank – To κερδοσκοπικό παιχνίδι με το valeur των 3 ημερών, o χαμός στις 9 Μαΐου και η αναβάθμιση στον MSCI με κινήσεις 520 εκ. μτχ

tags :
Ψυχραιμία με την Eurobank – To κερδοσκοπικό παιχνίδι με το valeur των 3 ημερών, o χαμός στις 9 Μαΐου και η αναβάθμιση στον MSCI με κινήσεις 520 εκ. μτχ
O καταιγισμός ρευστοποιήσεων στην Eurobank θα κορυφωθεί στις 9 Μαΐου ενώ οι εισροές λόγω του MSCI πλησιάζουν
Η ακραία κερδοσκοπία που λαμβάνει χώρα εσχάτως με επίκεντρο τον τίτλο της Eurobank, εν μέρει είναι φυσιολογική.
Η Eurobank διέθετε πολύ περιορισμένο free float μόλις 4,9% και ξαφνικά θα βρεθεί την Παρασκευή 9 Μαΐου με 15 δισεκ. μετοχές και 65% free float.
Την Παρασκευή 9 Μαΐου αναμένεται να γίνει ένας χαμός καθώς και επενδυτές του retail μπορεί να πουλήσουν αυξάνοντας όγκους, προκαλώντας πίεση στην μετοχή και γενικώς προκαλώντας χρηματιστηριακή αναστάτωση.
Ωστόσο η αύξηση του free float σημαίνει και αύξηση του ειδικού βάρους της Eurobank που θα προστεθεί στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International.
Οι έσχατες ρευστοποιήσεις μετά το ράλι που οδήγησε την μετοχή στα 0,48 ευρώ έχουν επιφέρει πτώση στον τίτλο -25%.
Χθες χαρακτηριστικά 6 Μαΐου η Eurobank υποχώρησε κατά -19% στα 0,36 ευρώ με 196 εκατ τεμάχια να έχουν διακινηθεί.
Τα περισσότερα αφορούσαν κινήσεις ξένων που πουλούσαν μετοχές που δεν είχαν εκμεταλλευόμενοι το παράθυρο του valeur των 3 ημερών.
Πουλούσαν μετοχές που θα αποκτήσουν στις 9 Μαΐου οπότε και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Eurobank.
Έτσι εξηγείται γιατί στις 5 Μαΐου ο όγκος ήταν 17,5 εκατ και στις 6 Μαΐου 196,5 εκατ.
Με βάση ενδείξεις οι επενδυτές που ακολουθούν αυτές τις τακτικές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 350 με 450 εκατ μετοχές.
Έχοντας ήδη διακινηθεί στην Eurobank περίπου 200 εκατ μετοχές τα περιθώρια δραματικών διακυμάνσεων  – πλην της 9ης Μαΐου – δεν είναι πολύ μεγάλα.
Με αφορμή την εισαγωγή των νέων μετοχών την Παρασκευή, αν οι πιέσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 9 Μαΐου…οι μεγάλοι όγκοι θα σημειωθούν την ημέρα εισαγωγής των νέων μετοχών.
Όμως τα καλά νέα για τους μετόχους είναι ότι πέραν του κερδοσκοπικού παιχνιδιού των ξένων που ήταν επιεικώς απαράδεκτο η Eurobank θα προστεθεί στον δείκτη MSCI Emerging Market, αντικαθιστώντας τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.
Άρα αναμένονται σημαντικές εισροές λόγω του MSCI εξέλιξη που θα επαναφέρει τις ισορροπίες αλλά δεν θα αποτρέψει την ακραία κερδοσκοπία.
 Τα 0,35 ευρώ είναι πολύ κρίσιμα για τον τίτλο καθώς αν η μετοχή τα διασπάσει καθοδικά η Eurobank θα μπορούσε να βρεθεί και στα 0,3 ευρώ…το σενάριο αυτό μάλλον είναι πιθανό.
Αν αντιθέτως κρατήσουν τα 0,35 ευρώ δεν αποκλείεται σταθεροποίηση σε λίγο υψηλότερα επίπεδα…..
Όσον αφορά τις αλλαγές της MSCI, υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου.
Σύμφωνα με την HSBC, η αντικατάσταση των ΕΛΠΕ από τη Eurobank θα έχει ως αποτέλεσμα εισροές κεφαλαίων ύψους 213 εκατ. δολαρίων.
Οι αλλαγές στους δείκτες MSCI μπορεί να ανακοινωθούν στις 14 Μαΐου, ωστόσο θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο των αγορών στις 30 Μαΐου.
Όπως επίσης προβλέπει η βρετανική τράπεζα, η στάθμιση της Eurobank στο δείκτη MSCI Emerging Markets υπολογίζεται στο 0,14%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, 516,8 εκατ. μετοχές θα διακινηθούν λόγω της προσθήκης της Eurobank.
H αξία των μετοχών αυτών εκτιμάται στα 264 εκατ. δολάρια.
Αντίθετα, η στάθμιση της μετοχής των ΕΛΠΕ στον δείκτη MSCI Emerging Markets ήταν 0,017%.
Οι εκροές κεφαλαίων εκτιμώνται στα 3,8 εκατ. μετοχές, αξίας περί τα 32,4 εκατ. δολάρια.

Εκτιμήσεις της HSBC για τις επερχόμενες αλλαγές στον MSCI στις 14 Μαίου 2014


Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τετάρτη 7 Μαϊου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης