Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι σημαίνει η τιμή 2,2 ευρώ της ΑΜΚ της Εθνικής; - Οι περίπου 300 ξένοι κερδίζουν και οι 110 χιλ μικρομέτοχοι ζημιώνονται κατά 50%

Τι σημαίνει η τιμή 2,2 ευρώ της ΑΜΚ της Εθνικής; - Οι περίπου 300 ξένοι κερδίζουν και οι 110 χιλ μικρομέτοχοι ζημιώνονται κατά 50%
Η αύξηση κεφαλαίου ήταν επιτυχής, οι ξένοι κάλυψαν τα 2,5 δισεκ. η Εθνική ανακεφαλαιοποιήθηκε αλλά κάποιοι έχασαν…
(upd4)Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ήταν επιτυχής ο στόχος των 2,5 δισεκ. καλύφθηκε και η τράπεζα με όρους Βασιλείας ΙΙΙ θα διαθέτει core tier 1 περίπου στο 11,4% έχοντας αποπληρώσει και τα 1,4 δισεκ. των προνομιούχων μετοχών.
Η αύξηση κεφαλαίου ήταν αναμενόμενο ότι θα είναι επιτυχής.
Όλες οι αμκ των τραπεζών πέτυχαν.
Της Πειραιώς και Alpha bank ήταν οι αντικειμενικά πιο επιτυχημένες γιατί πραγματοποιήθηκαν είτε σε υψηλότερη τιμή είτε κοντά στην παλαιά τιμή των αυξήσεων κεφαλαίου του 2013.
Η κάλυψη της αύξησης δεν ήταν έκπληξη.
Το bankingnews.gr που στηλίτευσε την αύξηση του 2013 για την αύξηση του 2014 είχε προϊδεάσει για την επιτυχία και κυρίως ήμασταν το μόνο οικονομικό site που προέβλεψε σωστά την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Υποστηρίζαμε ότι η τιμή θα καθοριστεί στα 2,25 ευρώ και καθορίστηκε στα 2,2 ευρώ….πέσαμε έξω 0,05 ευρώ…..όταν άλλοι μιλούσαν για 2,8 ή 3,2 ευρώ….
Επίσης είχαμε προειδοποιήσει ότι η μετοχή θα σπάσει τα 2,5 ευρώ όταν σχεδόν όλοι υποστήριζαν ότι αυτό δεν θα συμβεί....και όμως σήμερα 9 Μαίου ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Εθνικής έφθασε στα 2,45 ευρώ με πτώση -5,04%.

Τo momentum που έχει διαμορφωθεί υπέρ των ελληνικών τραπεζών assets ήταν ισχυρό που συνέβαλλε σημαντικά στην πλήρη κάλυψη της αύξησης η οποία υπερκαλύφθηκε καθώς οι προσφορές έφθασαν στα 5,1 δισεκ. ευρώ.
Όμως το βασικό κλειδί της κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής ήταν η τιμή.
Να σημειωθεί ότι οι χειρότεροι όροι αύξησης δυστυχώς κατεγράφησαν στην Εθνική και όχι στην Eurobank παρ΄ ότι στην Eurobank το discount ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Γιατί ακριβώς πριν 7-8 μήνες η Εθνική είχε υλοποιήσει ΑΜΚ στα 4,29 ευρώ και έλληνες επενδυτές, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και 110.000 μικρομέτοχοι κατέβαλλαν 1,07 δισεκ. για να μην κρατικοποιηθεί η Εθνική τράπεζα.
Τα 2,2 ευρώ της Εθνικής αποτελούν το μεγαλύτερο πλήγμα που υπέστη ο ιδιώτης μέτοχος καθώς στην περίπτωση της Eurobank στην ΑΜΚ του 2013 οι ιδιώτες δεν συμμετείχαν η Eurobank κρατικοποιήθηκε.
Τα 2,2 ευρώ ως τιμή για τον νέο μέτοχο που κατέβαλλε 2,5 δισεκ. ευρώ είναι άριστη τιμή γιατί η Εθνική πλέον θα αποτιμάται με όρους P/BV πολύ ρεαλιστικότερους σε σχέση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Ο νέο μέτοχος οι 300 ξένοι νέοι μέτοχοι, μπορεί να είναι ικανοποιημένοι ότι επένδυσαν τα κεφάλαια τους στην Εθνική σε μια καλή τιμή.
Όμως σε αντίθεση με τους 300 ξένους νέους μετόχους οι 110.000 μικρομέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους καθώς έχουν υποστεί ζημία 50%.
Από τα 4,29 ευρώ στα 2,2 ευρώ είναι πτώση 50% περίπου.
Η Εθνική δεν μερίμνησε ώστε να διαφυλάξει τον μέτοχο και σε αυτό ήταν 100% λάθος.
Δεν θα γράψουμε το εμείς τα λέγαμε αλλά θα επισημάνουμε το εξής.
Στο δίκτυο των καταστημάτων οι ιδιώτες μικρομέτοχοι ήταν εξοργισμένοι.
Από όλα τα υποκαταστήματα της Εθνικής κατέληγαν στα κεντρικά πλήθος διαμαρτυριών για την νέα αύξηση.
Πρέπει η Εθνική να λάβει πρωτοβουλίες, ώστε να προσπαθήσει να καλύψει αυτό το -50% από τα 4,29 ευρώ στα 2,2 ευρώ.
Δεν μπορεί να μιλάει η Εθνική για νίκη – που είναι νίκη τα 2,5 δισεκ. – και την ίδια ώρα οι μικρομέτοχοι να οδύρονται στο δίκτυο καταστημάτων.
Η αδικία αυτή πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

Υποσημείωση

Το ΤΧΣ υποχωρεί στην Εθνική στο 57% ενώ οι ιδιώτες θα κατέχουν το 43% θα είναι η δεύτερη πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα.
Στην πρώτη θέση η Eurobank με 65% οι ιδιώτες.

Σακελλαρίου (ΤΧΣ) - Η επιτυχής ΑΜΚ της Εθνικής υποδηλώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες  

Υπερψήφισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η Αναστασία Σακελλαρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δήλωσε:
“Η επιτυχής Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος υποδηλώνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο καθώς και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής  οικονομίας. Με την κομβικής σημασίας ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου ανακεφαλαιοποιήσεων οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από τον ιδιωτικό τομέα συνολικά κεφάλαια 8,3 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως αυτές εκτιμήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εισροή αυτών των σημαντικών κεφαλαίων διευρύνει την επενδυτική βάση του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζει τη σταθερότητά του, διατηρώντας στο ακέραιο τα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους 11,5 δισ. ευρώ».
Η Lazard Frères S.A.S ήταν ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΧΣ. Το ΤΧΣ έλαβε εκθέσεις αποτίμησης για την Εθνική από την J. P. Morgan Limited και τη Nomura Plc.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:34 8 Μαίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης