Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το rotation και το μεγάλο «σκούπισμα» στις τράπεζες – Σε ισχυρούς θεσμικούς το momentum του Χ.Α. – Focus σε MSCI και στις εκλογές…

Το rotation και το μεγάλο «σκούπισμα» στις τράπεζες – Σε ισχυρούς θεσμικούς  το momentum του Χ.Α. – Focus σε MSCI και στις εκλογές…
Από τις τράπεζες περνά το momentum του Χ.Α. καθώς ολοκληρώθηκαν οι αμκ - Στο προσκήνιο οι αλλαγές στο δείκτη MSCI αλλά και οι εκλογές...
Ένας τεράστιος σκόπελος για την αγορά, οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών πέρασε και πλέον από εδώ και πέρα το «παιχνίδι» και χρηματιστηριακά αναμένεται να… ανοίξει, με τις μετοχές του κλάδου στο προσκήνιο. Τηρουμένων των αναλογιών και των δεδομένων σε Ελλάδα και εξωτερικό, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έβγαλε σχετικά… ανώδυνα τις αμκ των τραπεζών, με τη «βουτιά» να είναι αιχμηρή σε κάποιους τίτλους αλλά τεχνικά… εντός πλαισίου λογικής διόρθωσης.
Υπήρξαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στα άλλα – τα κερδισμένα blue chips – για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας που απαιτήθηκε για τις αμκ των τραπεζών, κάτι που έχει οδηγήσει την αγορά περίπου 190 μονάδες από τα υψηλά έτους των 1.379 μονάδων (από τις 19 Μαρτίου 2014).
Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που έτσι κι αλλιώς χρεοκόπησε και βρίσκεται σε μνημειώδη μετάλλαξη μπόρεσε και έλκυσε ρευστότητα 8,3 δισ. ευρώ και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι κάτι παραπάνω από επιτυχία. Για να μην… ξεχνιόμαστε, μιλάμε για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο που αριθμούσε περί τις 13 τραπεζικές μετοχές έως πριν ενάμιση έτους και τώρα έχουν απομείνει μόλις 4 συστημικές τράπεζες, συν την Attica Bank. Μιλάμε για τον τραπεζικό κλάδο μιας χώρας που έφτασε στο… αμήν της χρεοκοπίας και της αποχώρησης από τη νομισματική ένωση.
Αυτή η πολύ εύκολη υπερκάλυψη μαρτυρά τις διαθέσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων που μπήκαν στις αμκ! Παράλληλα, έλαβε χώρα γενικευμένο «σκούπισμα» στο ταμπλό, με τον κλάδο να κάνει τεράστιους αριθμούς μετοχών, με αποκορύφωμα την περασμένη Παρασκευή!
Ο κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λαμβάνει χώρα rotation χαρτοφυλακίων, καθώς κάποιοι αγοράζουν - απορροφούν την τεράστια προσφορά! Οι μετοχές έχουν περάσει σε πολύ ισχυρά χέρια, που βεβαίως δεν είναι πάντα μακροπρόθεσμοι επενδυτές αλλά και άλλα, πιο βραχυχρόνια - επιθετικά - χαρτοφυλάκια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές.
Εξού βεβαίως και οι τυχοδιωκτικού χαρακτήρα κινήσεις που λαμβάνουν χώρα συχνά στον τραπεζικό κλάδο, με αποκορύφωμα τα «όργια» που έγιναν στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, που «βύθισαν» τη μετοχή της Eurobank στο -19,10% με ανοικτές πωλήσεις 196 εκατ. τεμαχίων, μέσω της χρήσης του Τ+3. Αυτές οι μετοχές εκκαθαρίστηκαν την Παρασκευή όπου στη μετοχή διακινήθηκε ο όγκος – ρεκόρ όλων των εποχών – των 491 εκατ. τεμαχίων!
Το παιχνίδι λοιπόν «ανοίγει» για τις τράπεζες καθώς φεύγει ο σκόπελος των αμκ, ενώ τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που ποντάρουν, ασφαλώς δεν το κάνουν για να χάσουν… Έχουν την ισχύ και τη δύναμη να οδηγήσουν εκεί που θέλουν την αγορά και να επιβάλουν τη δική τους «αλήθεια», ασχέτως αν φαντάζει ή είναι υπερτιμημένη. Οι τράπεζες είναι ο πιο καθοριστικός κρίκος της οικονομίας αλλά και του χρηματιστηρίου και – καλώς ή κακώς – από αυτές περνά σημαντικό μέρος από το momentum της αγοράς.

Οι αλλαγές στο δείκτη MSCI Emerging Market

Η μετοχή της Eurobank αφαιρέθηκε την Παρασκευή από το δείκτη Mid Cap ενώ από τις 2 Ιουνίου θα εισαχθεί – εκ νέου – μαζί με τη Βιοχάλκο στο δείκτη FTSE 25.
Παράλληλα, την Τετάρτη έχουμε και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI όπου η μετοχή της Eurobank θα προστεθεί στον δείκτη MSCI Emerging Market, αντικαθιστώντας τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων που θα διαγραφεί, ενώ πιθανότατα θα έχουμε και αύξηση της στάθμισης των υπολοίπων ελληνικών τραπεζικών μετοχών που συμμετέχουν. Ήδη, οι τεράστιες αναδιαρθρώσεις και το rotation χαρτοφυλακίων που είχαμε στη μετοχή της Eurobank την Παρασκευή, συνδέεται με την είσοδό της στον εν λόγω δείκτη.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Σε ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, η αγορά έχασε μετά από πολλές συνεδριάσεις τη ζώνη στήριξης και ψυχολογίας των 1.200 μονάδων, όμως είναι θετικό το ότι όλο το τελευταίο διάστημα των ισχυρότατων πιέσεων, η στήριξη των 1.180 μονάδων δεν διασπάστηκε. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά η αγορά βρίσκεται σε συσσώρευση διανύοντας τρεις εβδοµάδες χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει επίπεδο. Από την ανάλωση του χρόνου ο MACD έχει γυρίσει θετικός ενώ όλοι οι άλλοι τεχνικοί δείκτες τάσης διατηρούν τα σήµατα πώλησης από τις αρχές Απριλίου. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός ∆είκτης τέσταρε τον εκθετικό µέσο των 200 ηµερών καταγράφοντας χαµηλό κοντά στις 1.187,61 µονάδες (-3,03%)». Συνεχίζοντας ο αναλυτής σημειώνει ότι «παρά το γεγονός ότι η τεχνική ανάλυση δεν αναγνωρίζει άλλους ποιοτικούς παράγοντες πέραν του διαγράµµατος, θα ήταν µάλλον εσφαλµένη µια αυστηρή κριτική της βραχυχρόνιας εικόνας της αγοράς.
Η µη διάσπαση των 1.180 µονάδων σε όλη την περίοδο των αυξήσεων δείχνει ότι τα δυνατά χέρια της αγοράς κρατάνε τον έλεγχο της µακροχρόνιας τάσης σε κοµβικά σηµεία επιχειρώντας µια οριζόντια κίνηση αποφόρτισης κυρίως της τραπεζικής προσφοράς. Σε αυτή την πλάγια κίνηση οι πωλητές έχασαν την µεγάλη ευκαιρία να προκαλέσουν συνθήκες ξεπουλήµατος παρά την αύξηση της προσφοράς, τις γεωπολιτικές αναταραχές ή τις δηλώσεις πολιτικού περιεχοµένου που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν σαφώς µεγαλύτερη αρνητική απήχηση στους εµπλεκόµενους. Υπό αυτό το πρίσµα η αγορά είναι επαρκώς διορθωµένη από τα υψηλά της, νέα ρευστότητα έχει διαχυθεί σε ευρύτερο φάσµα τίτλων και οι επιχειρηµατικές συµφωνίες που βρίσκονταν στον προθάλαµο για αρκετό χρονικό διάστηµα αρχίζουν να γνωστοποιούνται.
Άρα η επόµενη κίνηση του Γενικού ∆είκτη θα είναι ανοδική, θα βοηθηθεί και από τις εισροές από την αύξηση της βαρύτητας της αγοράς έως το τέλος Μάιου και θα συνοδευτεί και από συνολική αλλαγή στάσης από το εξωτερικό η οποία θα διατυπωθεί σε όλο το φάσµα των ελληνικών αξιογράφων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης