Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Πακέτο» μέτρων» θα ανακοινώσει τον Ιούνιο η ΕΚΤ - Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, LTRO’s, αγορές ABS αλλά όχι ποσοτική χαλάρωση (QE)

tags :
«Πακέτο» μέτρων» θα ανακοινώσει τον Ιούνιο η ΕΚΤ - Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, LTRO’s, αγορές ABS αλλά όχι ποσοτική χαλάρωση (QE)
Τι αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα
Τα λεπτομερή σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα για τον Ιούνιο παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πέντε διαφορετικές πηγές,  το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ θα περιλαμβάνει μείωση του βασικού επιτοκίου από το ιστορικό χαμηλό του 0,25%, αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων για πρώτη φορά στην ιστορία, νέα επιχείρηση μακροπρόθεσμων αλλά στοχευμένων δανείων (LTRO) ή πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το «πακέτο» πάντως δεν θα περιλαμβάνει ποσοτική χαλάρωση (QE), σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. 
Οι αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει την ποσοτική χαλάρωση ως το «μεγάλο μπαζούκα» στη μάχη για την αντιμετώπιση της αποπληθωριστικής απειλής, ωστόσο η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να το προσθέσει στη φαρέτρα της.
Σύμφωνα με το Reuters, το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων πρέπει να θεωρείται «τελειωμένη υπόθεση».
Όπως αναφέρει πηγή του πρακτορείου, είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη κεντρική τράπεζα υιοθετεί αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων και μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.
Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της ΕΚΤ, καθώς ο ίδιος ο διοικητής Draghi, έκανε λόγο στη συνέντευξη τύπου του Μαϊου για τους κινδύνους που κρύβει το ισχυρό ευρώ.
Οι πηγές που επικαλείται το Reuters, κάνουν λόγο για μείωση και των τριών επιτοκίων της ΕΚΤ, κατά 10 με 20 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, η ΕΚΤ θα συμπεριλάβει στο «πακέτο» των μέτρων, έναν νέο γύρο μακροπρόθεσμων δανείων (LTRO’s) και την αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρωζώνης.
Αυτό που θα αλλάξει σε σχέση με τη χορήγηση των δανείων LTRO το 2011 και το 2012, είναι ότι πλέον η επιχείρηση θα μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών.
Όσον αφορά την απουσία ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το Reuters σημειώνει ότι ο Draghi αναφέρθηκε σε αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ απέχει πολύ από μια τέτοια απόφαση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μια εκ των πηγών του πρακτορείου, «δεν είναι ακόμη η ώρα για QE».
Προς το παρόν η ΕΚΤ δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης