Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την Εθνική ήταν πρόχειρη – Συγκρίνετε την ανάλυση του bankingnews και του ΥΠΟΙΚ και βγάλτε τα συμπεράσματα σας

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την Εθνική ήταν πρόχειρη – Συγκρίνετε την ανάλυση του bankingnews και του ΥΠΟΙΚ και βγάλτε τα συμπεράσματα σας
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής ήταν σκάνδαλο
Με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική τράπεζα που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεπράχθη σκάνδαλο που κόστισε στο κράτος 4 δισεκ. το bankingnews.gr πραγματοποίησε μια ανάλυση, πιστεύουμε πολύ τεκμηριωμένη.
Ακολούθως και το ΥΠΟΙΚ προέβη σε ανακοίνωση για το θέμα την οποία θεωρούμε ότι είναι ημιτελής και πρόχειρη.

Αντιπαραβάλλουμε το δημοσίευμα του bankingnews και την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ και σας προτρέπουμε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας, διαβάζοντας και τις δύο προσεγγίσεις.

H ανάλυση του www.bankingnews.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ με μια καυστική του ανακοίνωση ανέφερε ότι η αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. της Εθνικής ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο από το οποίο το ελληνικό κράτος έχασε 4 δισεκ. ευρώ.
Το www.bankingnews.gr όπως έπραξε στην περίπτωση της Eurobank έτσι και στην περίπτωση της Εθνικής θα παρουσιάσει ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν ήταν σκάνδαλο αλλά μια αναγκαία διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση και ιδιωτικοποίηση της.
Πρωτίστως πρέπει να δούμε τι επένδυσε στην Εθνική το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κυρίως και κατ΄ επέκταση μέσω των προνομιούχων μετοχών.
Στην Εθνική το ΤΧΣ επένδυσε 8,7 δισεκ. σε σύνολο αύξησης 9,7 δισεκ. του 2013 και οι ιδιώτες 1,05 δισεκ και το δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών 1,35 δισεκ. και 50 εκατ στην FBBank που εν συνεχεία εξαγόρασε η Εθνική.
Το ΤΧΣ κάλυψε το χρηματοδοτικό κενό ύψους 562 εκατ της Probank που εξαγόρασε η Εθνική.
Το ΤΧΣ κάλυψε 107,4 εκατ το χρηματοδοτικό κενό της FBBank που απέκτησε η Εθνική
Στις συνεταιριστικές η Εθνική πήρε μόνο καταθέσεις 320 εκατ και δεν χρειάστηκε να καλυφθεί funding gap
Συνολικά στην Εθνική έχουν επενδυθεί από το ΤΧΣ σε κεφάλαιο 10,1 δισεκ. και σε funding gap 670 εκατ δηλαδή κεφάλαια και ρευστότητα συνολικά 10,77 δισεκ. ευρώ.
Μαζί με τους ιδιώτες (ΤΧΣ και ιδιώτες) το 2013 επενδύθηκαν 11,2 δισεκ. και 670 εκατ σε funding gap δηλαδή 11,9 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου του 2013 υλοποιήθηκε στην τιμή των 4,29 ευρώ.
Το www.bankingnews.gr ήταν το μόνο οικονομικό site που είχε εναντιωθεί – προφανώς όχι με όρους πολιτικούς αλλά αυστηρά τεχνοκρατικούς και τραπεζικούς – στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.
Με μαθηματική ακρίβεια η Εθνική θα καθίστατο σίγουρα κεφαλαιακά ανεπαρκής σύντομα και το κυριότερο όλων οι ιδιώτες μέτοχοι θα καταστρέφονταν.
Η αύξηση του 2013 των 9,7 δισεκ. ευρώ είχε μια δομική αδυναμία.
Το ΤΧΣ αλλά και οι ιδιώτες έπρεπε να καλύψουν την μαύρη τρύπα των 2,6 με 2,8 δισεκ. ευρώ που εμφάνιζε η Εθνική λόγω PSI+ αλλά και λόγω goodwill από την Finansbank.
Η Εθνική αφαίρεσε αξία αέρα 2,3 δισεκ. από την Finansbank απομειώνοντας αναλογικά και τα κεφάλαια.  
Άρα τα 9,7 δισεκ. ήξεραν και όσοι δεν ήξεραν κακώς ότι η Εθνική θα λάβει 9,7 δισεκ. κεφάλαια για να καταλήξει λόγω πρόσθετων ζημιών στα….5 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή επενδύθηκαν μαζί με τις προνομιούχες μετοχές ΤΧΣ και ιδιώτες 11,2 δισεκ. και η Εθνική είχε μείνει με 5 δισεκ. χάθηκαν δηλαδή 6,2 δισεκ. ευρώ.
Δυστυχώς τότε κανένα πολιτικό κόμμα δεν μίλησε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που για προεκλογικούς λόγους εναντιώνεται.
Αυτά τα απίστευτα, συνέβησαν το 2013.
Το 2014 δυστυχώς οι αιτιάσεις και προειδοποιήσεις του www.bankingnews.gr επαληθεύτηκαν 100%.
Η Εθνική ήταν ανεπαρκής κεφαλαιακά λόγω των stress tests και ο ιδιώτης μέτοχος απλά καταστράφηκε.
Το 2014 λοιπόν η Εθνική και ενώ αρχικά δήλωνε ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου, τελικώς υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισεκ. με τιμή 2,2 ευρώ.
Το 2013 στα 4,29 ευρώ και το 2014 νέα αύξηση στα 2,2 ευρώ δηλαδή discount απώλεια 49% για όλους ΤΧΣ και ιδιώτες παλαιούς μετόχους δηλαδή τους επενδυτές της αύξησης κεφαλαίου του 2013.
Καταμετρούνται λοιπόν μόνο ζημίες στην Εθνική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι το ΤΧΣ έχασε πάνω από 4 δισεκ. λόγω της νέας αύξησης και λόγω της κατά 49% χαμηλότερης τιμής από τα 4,29 ευρώ το 2013 στα 2,2 ευρώ το 2014.
Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Αν συμμετείχε μόνο το ΤΧΣ στην νέα αύξηση των 2,5 δισεκ. του 2014 στην τιμή των 2,2 ευρώ θα κατέβαλλε 10,77 δισεκ. το 2013 + 2,5 δισεκ. το 2014 συνολικά δηλαδή 13,27 δισεκ.
Η Εθνική θα κρατικοποιείτο 100% και το κράτος θα είχε τον έλεγχο μιας τράπεζας που είχε επενδύσει 13,27 δισεκ. αλλά τα κεφάλαια που θα είχαν απομείνει θα ήταν 8 δισεκ. συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων Πανγαία, Αστέρα κ.α.
Με την τακτική που ακολουθήθηκε δηλαδή που οι ιδιώτες κάλυψαν τα 2,5 δισεκ. το ΤΧΣ έχει επενδύσει 10,77 δισεκ σε κεφάλαιο και ρευστότητα και οι ιδιώτες 3,5 δισεκ. από τις ΑΜΚ του 2013 και 2014.
Άρα στρατηγικά είναι προτιμότερο που το ΤΧΣ έχει έκθεση 10,77 δισεκ. αντί 13,17 δισεκ.
Η νέα Εθνική θα εμφανίζει κεφαλαιοποίηση περίπου 8,5 δισεκ.
Το ΤΧΣ θα ελέγχει στην Εθνική μετά την αύξηση των 2,5 δισεκ. που δεν συμμετείχε το 57% των μετοχών.
Το 57% των μετοχών θα αποτιμάται 57% δια 8,5 δισεκ. η κεφαλαιοποίηση σύνολο 4,8 δισεκ. ευρώ.
Άρα με χρηματιστηριακούς όρους τα 10,7 δισεκ. ή 10,1 δισεκ. χωρίς το funding gap θα αποτιμώνται 4,8 δισεκ.
Η Εθνική θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές 1,35 δισεκ + 50 εκατ της FBBank και έτσι η έκθεση του κράτους στην Εθνική θα αποπληρωθεί.
Άρα στην εξίσωση πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 10,1 δισεκ. τα 1,35 δισεκ. άρα η κεφαλαιακή έκθεση του ΤΧΣ θα είναι στην Εθνική 8,7 δισεκ. όσα δηλαδή είχε επενδύσει.
Άρα τα 8,7 δισεκ. θα έχουν χρηματιστηριακή αξία 4,8 δισεκ….
Υπάρχει σίγουρα διαφορά 4 δισεκ. που όμως αν υιοθετείτο η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν 6,5 δισεκ.
Η Εθνική αν ανακάμψει περαιτέρω η οικονομία και το χρηματιστήριο αρχίζει να προεξοφλεί καλύτερες ημέρες, θα ανακάμψει χρηματιστηριακά και έτσι το ΤΧΣ θα πάρει πίσω τα κεφάλαια του.
Το ΤΧΣ θα χρησιμοποιήσει τα warrants ώστε να ανακτήσει μεγάλο μέρος της επένδυσης που πραγματοποίησε και είναι πιθανό να ανακτήσει το κεφάλαιο που επένδυσε στην Εθνική.
Άρα η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής όντως έχει επιφέρει ζημίες στο ΤΧΣ αλλά αν υιοθετείτο το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ οι ζημίες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Η άποψη μας

Κάθε επένδυση πρέπει να αξιολογείται στρατηγικά σε βάθος χρόνου.
Προφανώς η Εθνική έχει πολύ δρόμο να διανύσει γιατί έγιναν πολλά λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Ένα λάθος που μας έθλιψε που δεν το επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι δραματικές απώλειες των 110.000 μικρομετόχων που δεν συμμετείχαν στην ΑΜΚ των 2,5 δισεκ. γιατί η Εθνική δεν…πρόλαβε να υλοποιήσει δημόσια προσφορά.
Ο ιδιώτης μέτοχος χάνει σημαντικά κεφάλαια από την μετοχή, χάνει και από τα warrants και την τιμή εξάσκησης που απλά είναι απαγορευτική.
Υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ του bankingnews.gr για τα warrants.
Όμως ακόμη και κάτω από αυτό το καθεστώς απωλειών η λύση της αύξησης κεφαλαίου μέσω ιδιωτών επενδυτών ήταν η σωστή, η ορθή λύση για την Εθνική τράπεζα και όχι η ισχυροποίηση του state aid της κρατικής ενίσχυσης....που είναι έξω από τις ευρωπαικές προτεραιότητες.
Η διοίκηση Τουρκολιά έχει μια μεγάλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την ανακεφαλαιοποίηση ως εφαλτήριο ώστε να κερδίσουν οι ξένοι μέτοχοι οι μικρομέτοχοι που αδικήθηκαν 100%....και η Εθνική οικονομία.
Μην χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τελικά το ίδιο colpo grosso, που είχε στηθεί για τη Eurobank, με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, στήνεται και για την Εθνική Τράπεζα» εξηγεί, προβαίνοντας στην κοινοποίηση περαιτέρω λεπτομερειών.
Όπως καταγγέλλει, η τιμή της μετοχής της Εθνικής, που πληρώθηκε από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και από άλλους που συμμετείχαν στην προηγούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ήταν 4,29 ευρώ.
Τώρα η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής κατά 2,5 δισ. γίνεται στην απίστευτη τιμή των 2,20 ευρώ, ενώ η τιμή κλεισίματος της 8/5/2014 ήταν 2,58 ευρώ! Δηλαδή 14,7% κάτω από την χρηματιστηριακή τιμή!
Οι μετοχές του ΤΧΣ απαξιώνονται κατά 48% και σε απόλυτη τιμή η ζημιά που προκαλείται άμεσα είναι πάνω από 4 δισ.! Ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική υποχωρεί σε 57% από 84,37% που ήταν μέχρι τώρα.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το ρόλο των εταιρειών – συμβούλων για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.
«Είναι χαρακτηριστική η εμπλοκή επιθετικών βραχυπρόθεσμων hedge funds, όπως και στην περίπτωση της Eurobank, όπου παρατηρήθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling) με τη μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που έχει καταγγελθεί ότι θα συμβεί και με την Εθνική»

H ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την Εθνική και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τα οφέλη και τα θετικά της πρόσφατης αύξησης  μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας αναλύει το Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαδικασία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, "είναι προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν ότι η τιμή αυτή προήλθε από μια διαδικασία ανοιχτή και ανταγωνιστική, αυτή του βιβλίου προσφορών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από διακόσιοι ειδικοί/θεσμικοί επενδυτές.
Η τιμή κρίθηκε εύλογη από δύο διεθνούς κύρους επενδυτικές τράπεζες τις οποίους προσέλαβε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το discount σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή ήταν εντός των συνήθων ορίων, ενώ η τιμή στην οποία έγινε η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση ως προς λογιστική αξία υψηλότερη από αυτή των άλλων τριών τραπεζών και υψηλότερη του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Άρα, είναι στο κενό ο ισχυρισμός ότι οι μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απαξιώνονται κατά 48% και σε απόλυτη τιμή η ζημιά που προκαλείται άμεσα είναι πάνω από 4 δισ.!
Εξάλλου, η ίδια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στο πρώτο ερώτημα.
Συγκεκριμένα, η συμμετοχή της ΕΤΕ στο PSI και στην μετέπειτα εξαγορά ομολόγων από το Δημόσιο της κόστισε 11.7 δισ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια προς όφελος του Δημοσίου.
Έλαβε από το ΤΧΣ 8.7 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή 3 δισ. λιγότερα.
Αν προσθέσει κανείς την σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ΕΤΕ που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ (χωρίς να συνυπολογίσει οποιαδήποτε μελλοντική βελτίωση στη τιμή της μετοχής) που ανέρχεται σε 5.0 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό όφελος του Δημοσίου ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. ευρώ.
Κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική υποχωρεί σε 57% από 84,37% που ήταν μέχρι τώρα και ότι ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία υφίστανται νέα απαξίωση των χαρτοφυλακίων τους.
Ενημερωτικά λοιπόν, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύπτονται αμιγώς από ιδιωτικά κεφάλαια έχουν δύο θετικά στοιχεία:
α) την μη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους και κατά συνέπεια των φορολογουμένων με κεφάλαια, τα οποία μπορεί να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας σε εύλογες αξίες και
β) τη σταδιακή επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή στην ομαλότητα.
Αναφέρονται επιπλέον, σε εμπλοκή επιθετικών βραχυπρόθεσμων hedge funds, όπως και στην περίπτωση της Eurobank, όπου παρατηρήθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling)  με τη μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που έχει καταγγελθεί ότι θα συμβεί και με την Εθνική.
Για την ύπαρξη “short selling”, ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές θέσεις στην μετοχή της ΕΤΕ λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων μετοχών που θα μπορούσαν να δανειστούν οι short sellers (τη δυνατότητα να δανειστούν σε υψηλή τιμή ώστε να αποπληρώσουν σε χαμηλότερη τιμή αν υπάρξει πτώση τιμής).
Επίσης, ενημερώνουμε ότι από την υπερπροσφορά συμμετοχής επελέγησαν κυρίως επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και δεν αποτελούν κερδοσκοπικά hedge funds. Τέλος, όσον αφορά τους συμβούλους στη συναλλαγή, δηλαδή τις διάφορες επενδυτικές τράπεζες, δεν συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου ώστε να μπορέσουν να επηρεάσουν την τιμή της.  
Κατηγορούν ακόμα τον Υπουργό Οικονομικών ότι θα ισχυριστεί πάλι (όπως και για την Eurobank) ότι το Ελληνικό Δημόσιο κέρδισε από την Εθνική 11,7 δισ. από το PSI, οπότε δεν υφίσταται καμία ζημιά αλλά τελικά είναι κερδισμένο!!!
Η αλήθεια είναι -όπως το παραδέχεστε εξάλλου- ότι η Εθνική ζημιώθηκε από το PSI 11,7 δισ. ευρώ και το αντίστοιχο κέρδος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πραγματικό και όχι λογιστικό.
Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επικείμενες διώξεις και άλλα παρόμοια τα οποία δεν επιδέχονται σχολιασμού.
Δεν αντιλαμβάνονται ή κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει γίνει με γνώμονα την συστημική σταθερότητα και το δημόσιο συμφέρον.
Στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για λογιστικά κέρδη και τώρα για λογιστικές ζημίες.
Η αλήθεια είναι ότι το ΤΧΣ δεν έχει υποστεί καμία ζημία από την ΑΜΚ της ΕΤΕ και είμαστε βέβαιοι ότι στο μέλλον το Ελληνικό Δημόσιο θα ανακτήσει τα κεφάλαια που διέθεσε με κέρδος, χάρη στην καλή πορεία των τραπεζών και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Ήδη τα κεφάλαια που δόθηκαν το 2009 για τις προνομιούχες μετοχές έχουν αρχίσει να αποπληρώνονται από τις τράπεζες.
Τέλος, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την αύξηση κεφαλαίου τόσο της ΕΤΕ όσο και των λοιπών τραπεζών, συγχρόνως αναφέρεται στους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
Οι θέσεις αυτές είναι τελείως αντιφατικές, γιατί με το μαξιλάρι των επιπλέον κεφαλαίων που άντλησαν από τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων οι τράπεζες θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολύ πιο αποτελεσματικά", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπ. οικονομικών.

Υποσημείωση

Τα συμπεράσματα δικά σας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης