Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ευρωκοινοβούλιο - Υπερψήφισε έκθεση για την προστασία των καταθέσεων έως 100 χιλ. - Σε ισχύ έως το 2016 ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών

Ευρωκοινοβούλιο - Υπερψήφισε έκθεση για την προστασία των καταθέσεων έως 100 χιλ. - Σε ισχύ έως το 2016 ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών
Οι διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση θα συνεχιστούν και μετά τις Ευρωεκλογές
Έκθεση, που προβλέπει την προστασία των καταθέσεων έως 100 χιλ. ευρώ, ψήφισε, στην τελευταία συνεδρίαση της πριν από τις Ευρωεκλογές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, τόσο η οριστική εξασφάλιση στην προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, όσο και η θέσπιση ενιαίων κανόνων για την τραπεζική ένωση, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ αμέσως μετά τη διεξαγωγή τωνΕευρωεκλογών, την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας Ολομέλειας της Ευρωβουλής και την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν.
Γεγονός είναι πάντως ότι το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά έδωσε διορία μέχρι το 2023 στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ορίσουν τις προθεσμίες, εντός των οποίων θα υποχρεώνονται να εκταμιεύσουν τις καταθέσεις πολιτών σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας.
Στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε, προβλέπεται ότι οι μικροκαταθέτες θα παίρνουν τα χρήματά τους πίσω πολύ πιο γρήγορα, στις περιπτώσεις όπου οι τράπεζες αδυνατούν να τους αποζημιώσουν οι ίδιες. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι η προθεσμία αυτή πρέπει, μέχρι το 2019, να μην υπερβαίνει τις 15 εργάσιμες ημέρες και το αργότερο από το 2021 τις δέκα εργάσιμες ημέρες.
Συμφωνήθηκε ακόμη ότι σε περίπτωση που το σύστημα εγγύησης καταθέσεων δεν είναι σε θέση να εκταμιεύσει τις καταθέσεις εντός επτά εργάσιμων ημερών, οι καταθέτες θα δικαιούνται μια «πληρωμή έκτακτης ανάγκης» εντός πέντε εργάσιμων ημερών για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής τους, όπβς προβλέπει το νομοσχέδιο.
Παράλληλα, ύστερα από συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου της ΕΕ, εγκρίθηκε ο ενιαίος κανονισμός για την εξυγίανση των προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ειδικότερα, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 πρέπει να τεθεί σε ισχύ ο συγκεκριμένος κανονισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης