Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χρειάζεται επανεκκίνηση το τραπεζικό σύστημα υποστηρίζει ο Άνθιμος Θωμόπουλος (ΕΤΕ)

Χρειάζεται επανεκκίνηση το τραπεζικό σύστημα υποστηρίζει ο Άνθιμος Θωμόπουλος (ΕΤΕ)
Την εκτίμηση ότι τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών θα πληγούν μόνο αν η οικονομία της χώρας εισέλθει σε πραγματική ύφεση υποστηρίζει  ο Άνθιμος Θωμόπουλος οικονομικός διευθυντής της Εθνικής τράπεζας και επισημαίνει ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε μια διαδικασία επανεκκίνησης με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις και από διαφορετική αφετηρία.
Οι τράπεζες κεφαλαιακά είναι ισχυρές και παρά τις δυσκολίες στην ρευστότητα είναι διασφαλισμένες.
Όμως ο παράγοντας που δεν μπορεί να διασφαλιστεί είναι η πορεία εσόδων.
Αν η κρίση κρατήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη Ελλάδα και διαμορφωθούν συνθήκες ύφεσης το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δεν θα μπορεί να παράξει κέρδη όπως στο παρελθόν.
Ορισμένες τράπεζες και κυρίως η Εθνική έχουν το πλεονέκτημα της διασποράς του ενεργητικού σε χώρες όπου παράγονται κέρδη όπως η Τουρκία με την Finansbank ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό κορμό του ενεργητικού των τραπεζών.
Ειδικά οι δραστηριότητες από την Ελλάδα που αποτελούν την πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών προφανώς και θα πιεσθούν.
Η οικονομία , το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε διαδικασία απομόχλευσης που αυτό σημαίνει απλουστευμένα ότι οικονομία και τράπεζες θα προχωρήσουν σε επανεκκίνηση.  
Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον χώρο των τραπεζών και ευρύτερα στις επιχειρήσεις προφανώς και δεν μπορούν να αποκλεισθούν ωστόσο πρέπει να είναι μελετημένες και να δημιουργούν οικονομίες κλίμακας.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης