Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Φήμες για θετικό «χτύπημα» (αναβάθμιση) της Ελλάδας έως και δύο βαθμίδες από τη Fitch – Θα λειτουργήσει ως προεκλογικό… bonus στην κυβέρνηση

Φήμες για θετικό «χτύπημα» (αναβάθμιση) της Ελλάδας έως και δύο βαθμίδες από τη Fitch – Θα λειτουργήσει ως προεκλογικό… bonus στην κυβέρνηση
Μια περαιτέρω σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα την επιθυμεί όλη η… άρχουσα τάξη της Ευρώπης και όχι μόνο, εξού και το μπαράζ των δηλώσεων στήριξης στην κυβέρνηση Σαμαρά
Πληροφορίες περί επικείμενης γενναίας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον αμερικανικό οίκο Fitch «ήρθαν» χθες από το εξωτερικό και δη από το επενδυτικό κέντρο της Ευρώπης, το Λονδίνο. Πρόκειται για πληροφορίες που αν επιβεβαιωθούν, ασφαλώς θα αλλάξουν εντελώς το σκηνικό όχι μόνο σε ότι αφορά το επενδυτικό προφίλ της χώρας και της οικονομίας γενικότερα, αλλά θα αποτελέσουν και θετική… παρέμβαση, υπέρ της κυβέρνησης, ελάχιστα προ των εκλογών!
Πληροφορίες του bankingnews.gr κάνουν λόγο για αναβάθμιση έως και δύο μονάδων από τον οίκο, είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί, κάτι που θα λειτουργήσει ως… δώρο στον κ. Σαμαρά, καθώς μπορεί να είναι και καταλύτης… χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος! Σ’ αυτές τις πληροφορίες συνηγόρησε χθες και η μεγάλη αποκλιμάκωση των spreads με το 10ετές να πέφτει ξανά στις 500 μονάδες, «ξεκολλώντας» από τη ζώνη των 550 μονάδων που είχε σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Κύκλοι της αγοράς και όχι μόνο επισημαίνουν ότι με την… ιστορία της Ελλάδος και τις εκλογές έχει θορυβηθεί όλο το σύστημα, σε μια συγκυρία αρκετά ευαίσθητη, όπου έχει μπει σε μια… τροχιά βελτίωσης όλος ο ευρωπαϊκός νότος.
Ο φόβος λοιπόν πιθανού εκλογικού… ατυχήματος με την επάνοδο του πολιτικού ρίσκου είναι υπαρκτός, οπότε μια αναβάθμιση μπορεί να δώσει εκλογικό «αέρα» στην κυβέρνηση.
Φυσικά, η ετυμηγορία της Fitch είναι προγραμματισμένη για τις 23 Μαΐου 2014 εδώ και πολύ καιρό και καμιά σχέση δεν έχει με τις εκλογές… θεωρητικά. Από εκεί και πέρα, το διεθνές επενδυτικό σύστημα είναι… συγκοινωνούν δοχείο και σ’ αυτή τη συγκυρία οι οίκοι γενικώς… βλέπουν… μισογεμάτο το ποτήρι στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη χώρα μας. Οι οίκοι παρακολουθούν τις εξελίξεις σ’ όλα τα επίπεδα, ενώ πίσω από τους οίκους (για να μην ξεχνιόμαστε) υπάρχουν φυσικά πρόσωπα με συγκεκριμένα συμφέροντα… Οι οίκοι δεν είναι… άψυχοι οργανισμοί, ούτε ψυχρά… laptop.
Μια περαιτέρω σταθεροποίηση της κατάστασης λοιπόν στην Ελλάδα είναι κάτι που το επιθυμεί όλη η… άρχουσα τάξη της Ευρώπης και όχι μόνο, εξού και το μπαράζ των δηλώσεων στήριξης στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και τα σχόλια αμφισβήτησης της αντιπολίτευσης και του κ. Τσίπρα πρόσφατα από την πλευρά Γιούνκερ.

Υπαρκτός αλλά μειωμένος ο φόβος για πολιτικό «ατύχημα»

Άλλωστε, σαφή κίνηση θετικής ανάγνωσης των εξελίξεων της Fitch απέναντι στην Ελλάδα ήταν και η απόφασή της να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις των senior ομολόγων των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών και των subordinated ομολόγων τους προ ελάχιστων ημερών. Θυμίζουμε ότι έως τώρα η Fitch αξιολογεί τη χώρα με Β- και με σταθερές προοπτικές. Εκτός από την Fitch και η Standard & Poor's αξιολογεί την Ελλάδα με B-, ενώ η Moody's την κατατάσσει ακόμα χαμηλότερα, στο Caa3.
Βεβαίως, η Fitch (όπως και άλλοι οίκοι) βλέπουν κίνδυνο αναβίωσης του πολιτικού ρίσκου, θεωρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Μετά όμως το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής που δεν έδειξε συντριβή της κυβέρνησης ούτε ξεκάθαρη νίκη της αντιπολίτευσης, αρκετοί αναλυτές διαβλέπουν περαιτέρω ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων στη 2η Κυριακή.
Χωρίς να παίρνουμε πολιτική θέση, η αλήθεια είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, με τίποτα δεν νομιμοποιεί την απαίτηση ή τον εκβιασμό για πρόωρες Εθνικές εκλογές. Δεν αναφερόμαστε στην όποια «απαίτηση» ή οργή της κοινωνίας, ούτε λέμε ότι η κυβέρνηση είναι καλή ή κακή, όμως το αποτέλεσμα της Κυριακής έδειξε ότι η κυβέρνηση κρατάει γενικά, ενώ ο Σύριζα δεν έχει το momentum και τον αέρα ξεκάθαρης νίκης. Αυτό, ίσως παίζει ρόλο στις αναλύσεις και στο «ζύγισμα» των οίκων για την Ελλάδα, καθώς ο κίνδυνος πολιτικής εκτροπής, ασφαλώς και είναι μειωμένος.

Τι είχε πει πρόσφατα η Fitch

Κατά τα λοιπά, πρόσφατα, ο οίκος Fitch στην ανάλυσή του για τις τράπεζες «είδε» αρκετά θετικά στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης.
1.    Η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να οδηγήσει σε μία βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
2.    Η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή θα συνοδευτεί από επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα
3.    Το χρέος θα καταστεί βιώσιμο και η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα αποκαταστηθεί πλήρως.
Τέλος, προ ημερών η Bank of America Merrill Lynch τόνισε ότι αναμένει μια μικρή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch για την Παρασκευή 23 Μαΐου! Οι αναλυτές του οίκου τόνιζαν ότι η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, δεν θα αποτρέψει τη Fitch από το να αναβαθμίσει την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης