Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολιτική ανατροπή – Θρίαμβος για την Χρυσή Αυγή – Η κυβέρνηση δεν πέφτει, άνοδος στην αγορά +20%

Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολιτική ανατροπή – Θρίαμβος για την Χρυσή Αυγή – Η κυβέρνηση δεν πέφτει, άνοδος στην αγορά +20%
Η Ελλάδα εισέρχεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο αλλά η κυβέρνηση δεν πέφτει….
(upd4)Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014 είχε νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν προκάλεσε πολιτική ανατροπή και πτώση της κυβέρνησης.
Το κυβερνητικό σχήμα υπέστη καθίζηση η ΝΔ έχασε πρώτη φορά από αριστερό κόμμα με διαφορά 3,88% με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 26,6% και την ΝΔ 22,71%.
Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ- Ελιά μπορεί να ανέκαμψε σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις αλλά πρακτικά έχασε καθώς από 12,28% των βουλευτικών εκλογών του 2013 υποχώρησε στο 8,02% στις ευρωεκλογές του 2014.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αθροιστικά λαμβάνουν περίπου 31% σε σχέση με το 26,60% του ΣΥΡΙΖΑ.
Το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρώτη φορά αριστερό κόμμα κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση αλλά οι εκλογικοί συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα αποτελεί βάρος και μόνιμη δοκιμασία της κυβέρνησης καθώς αν συνεχίσει την υφιστάμενη πολιτική μπορεί να ανακύψει σοβαρή πολιτική αστάθεια.
Το επιχείρημα ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που ήρθε τελικώς πέμπτο κόμμα με 6,61% αθροιστικά δημιουργούν ένα σχηματισμό 37% αποτελεί θεωρητική προσέγγιση.
Η κυβερνητική πολιτική αποδοκιμάστηκε και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σχεδόν παντού τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκαν.
Η πολιτική αποδοκιμασία της κυβέρνησης από την κοινωνία ήταν πολιτικό μήνυμα που δεν πρέπει να ξεπεραστεί εύκολα.
Η κοινωνία έστειλε το μήνυμα με την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει στρατηγική η κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα δεν επιθυμεί και πτώση της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λοιπόν πρώτο κόμμα και αυτό αποτελεί ιστορικό γεγονός αλλά το κόμμα που μπορεί να επικαλείται την λέξη θρίαμβο ήταν η Χρυσή Αυγή.
Η Χρυσή Αυγή είναι πλέον ο τρίτος πολιτικός πυλώνας καθώς αναδείχθηκε τρίτη εκλογική δύναμη με ποσοστό 9,39%.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Χρυσή Αυγή ήταν το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που καθολικά αύξησε σε τέτοια κλίμακα και ένταση τα εκλογικά της ποσοστά που αποτελεί πανελλαδικό θρίαμβο.
Η κοινωνία έδωσε ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα «να αλλάξουν τακτική, να πάψουν να την αντιμετωπίζουν ως δήθεν εγκληματική οργάνωση ή νεοναζιστικό ή φασιστικό κόμμα και να την αντιμετωπίσουν ως ένα εθνικιστικό πολιτικό κίνημα».
Η Χρυσή Αυγή αποτελεί τον μεγάλο νικητή των εκλογών καθώς κάτω από τις χειρότερες συνθήκες κατάφερε να ξεπεράσει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που προβλήθηκαν κατά τρόπο μαζικό να αναδεικνύεται ρυθμιστής….των πολιτικών εξελίξεων.
Η Χρυσή Αυγή ήταν η ξεκάθαρη ήττα της ΝΔ και του Σαμαρά από τα Δεξιά, αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό συμπέρασμα ότι η παραδοσιακή Δεξιά, απομακρύνθηκε από την ΝΔ.
Το Ποτάμι που πλέον αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι τίποτε άλλο αλλά το μεταμφισμένο ΠΑΣΟΚ έχασε μέρος της δυναμικής του καθώς η άνοδος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα δημοσκοπικά ευρήματα ξεφούσκωσε το Ποτάμι.
Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ ηττήθηκε από την Αριστερά ΣΥΡΙΖΑ , ηττήθηκε από την Δεξιά Χρυσή Αυγή αλλά η κυβέρνηση δεν ανατρέπεται, οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δεν οδηγούν σε πτώση.

Η αποτίμηση των ευρωεκλογών με όρους αγοράς

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν άπαξ και η κυβέρνηση δεν πέφτει για το ορατό μέλλον το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί ανοδικά με στόχο τις 1250 με 1300 μονάδες και αυτό θα συμβεί σχετικά άμεσα ενώ ο βασικός στόχος είναι οι 1400 μονάδες.
Δηλαδή μια άνοδος  +20% προς τις 1350-1400 μονάδες δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη αλλά φυσιολογική εξέλιξη.
Το χρονοδιάγραμμα επίτευξης τους στόχου αυτού μπορεί να είναι και μέχρι το τέλος Ιουνίου ή Ιουλίου του 2014.
Η κυβέρνηση δεν πέφτει αλλά η κυβέρνηση έχει φθαρεί.
Αυτό είναι γεγονός.
Ωστόσο ενώ σε αυτή την φάση η αγορά θα θεωρήσει ότι απομακρύνεται ο πολιτικός κίνδυνος αν επανεμφανιστεί – καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν πολιτικά ατυχήματα στο μέλλον – η εικόνα θα αλλάξει άρδην.

Ποσοστά των πολιτικών κομμάτων στις ευρωεκλογές 2014

Πολιτικά κόμματα

Ευρωεκλογές

25 Μαΐου 2014

Ενσωμάτωση 99,40%

Έδρες

Βουλευτικές Ιούνιος 2012

Ευρωεκλογές

2009


ΣΥΡΙΖΑ

26,60%

6

26,89%

4,70%

ΝΔ

22,71%

5

29,66%

32,30%

Χρυσή Αυγή

9,39%

3

6,92%

0,63%

ΠΑΣΟΚ- Ελιά

8,02%

2

12,28

36,65

Το Ποτάμι

6,61%

2

-

-

ΚΚΕ

6,07%

2

4,5%

8,35%

ΑΝΕΛ

3,46%

1

7,51%

-

ΛΑΟΣ

2,7%





1,58%

Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες

1,46%



-

-

ΔΗΜΑΡ

1,21%



6,25%

-



(πρώτη ενημέρωση 26 Μαίου 01:34)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης