Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιτυχημένο το πρώτο μετεκλογικό crash test για την αγορά – Πλώρη για τις 1.200 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες – Ανοδικό ξανά το momentum

Επιτυχημένο το πρώτο μετεκλογικό crash test για την αγορά – Πλώρη για τις 1.200 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες – Ανοδικό ξανά το momentum
Ta σενάρια των short για πρόωρες εθνικές εκλογές, πολιτική αστάθεια και γενικευμένη καταστροφολογία, δεν φαίνεται να έχουν ερείσματα
Θετική ήταν η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τόσο από τη χρηματιστηριακή αγορά όσο και από την αγορά ομολόγων, κάτι που πιστοποιεί το πώς «βλέπουν» οι ξένοι επενδυτές τις εξελίξεις. Το Χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικά κέρδη για 5η συνεχή συνεδρίαση μάλιστα, με το Γενικό Δείκτη να έχει συμπληρώσει άνοδο περί το 12,30%, τον FTSE 25 +12,61% και τον τραπεζικό δείκτη +17,26%! Οι τράπεζες έχουν βγει δυναμικά στο προσκήνιο με καλές επιδόσεις και πολύ αυξημένους όγκους και τζίρους, πρωταγωνιστώντας σχεδόν με απόλυτο τρόπο στο «γύρισμα» της αγοράς από τα χαμηλά των 1.062 μονάδων της προηγούμενης Δευτέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται σε ποσοστό 23,74%, η Eurobank κερδίζει 17,52%, η Εθνική +14,59% και η Alpha Bank +13,33%. O τζίρος χθες – σε μια ημέρα αργίας για το Λονδίνο όπου προέρχεται άνω του 50% των συναλλαγών – διαμορφώθηκε στα 177,15 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα υψηλός τηρουμένων των αναλογιών!
Είναι σαφές λοιπόν ότι η πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος ήταν θετική για την αγορά, κάτι που αποτυπώθηκε και στη μείωση των spreads και στο επιτόκια των ομολόγων.
Ο τραπεζικός κλάδος έχει βγει για τα καλά στο προσκήνιο και μετά την ολοκλήρωση των αμκ και την εισαγωγή των νέων μετοχών, έχουν ξεκινήσει (και) αναβαθμίσεις.
Εθνική και Eurobank βρίσκονται στο προσκήνιο, η πρώτη λόγω της πρότερης υπερβολικής πίεσης και η δεύτερη λόγω της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων καθ’ ότι μπαίνει στον FTSE 25 και όχι μόνο.
Κυρίαρχο στοιχείο και για τη χθεσινή κίνηση αλλά και για τη συνέχεια είναι το γεγονός ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν προκύπτει γενικευμένο πολιτικό πρόβλημα, δεν δικαιολογείται κανένας εκλογικός... εκβιασμός. Μετά και το αποτέλεσμα της 2ης Κυριακής των εκλογών, φαίνεται πως τα σενάρια των short για πρόωρες εθνικές εκλογές, πολιτική αστάθεια και γενικευμένη καταστροφολογία, δεν έχουν ερείσματα.
Το σενάριο πολιτικής – κυβερνητικής αστάθειας είχε υποστηριχτεί και… καλλιεργηθεί φανερά ή στο παρασκήνιο ιδιαίτερα έντονα εσχάτως, κάτι που οδήγησε σε υπερβολικά μεγάλες πιέσεις την αγορά, που θύμισε Μάιο του 2012.
Πλέον όμως οι πρόωρες εκλογές απομακρύνονται, το σχήμα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ (Ελιά) παραμένει ισχυρότερο – ποσοστιαία – από το αντίπαλο κυβερνητικό δέος που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη συνέχεια. Κανείς δεν ξέρει βεβαίως πως μπορεί να κλιμακωθεί η κατάσταση, ανάλογα με την ειδησεογραφία και τις εν γένει εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όμως τα χειροπιαστά στοιχεία προς το παρόν είναι υπέρ των… long ξανά.
Το Χ.Α. με την υπέρβαση των 1.150 μονάδων έχει μπει σε ανοδικό momentum βραχυχρόνια, ενώ επόμενο στοίχημα είναι η υπέρβαση των 1.200 μονάδων και η προσπάθεια επανάκτησης της ζώνης των 1.220 – 1.250 μονάδων.
Οι τράπεζες, από την προσεχή Δευτέρα 2 Ιουνίου θα οριοθετούν τον FTSE 25 κατά 43% περίπου και κατά 40% το Γενικό Δείκτη, οπότε καταλαβαίνουμε ότι πανεύκολα μπορεί να υπάρξει… χειραγώγηση του Χ.Α. σε σημαντικά υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, αν η τραπεζική κούρσα συνεχιστεί ή ενισχυθεί…

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Τρίτη 27 Μαϊου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης