Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική - Εντός του 2015 η πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank - Πλήρως κεφαλαιοποιημένη η ΕΤΕ μετά την επιτυχή ΑΜΚ των 2,5 δισ.

Εθνική - Εντός του 2015 η πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank - Πλήρως κεφαλαιοποιημένη η ΕΤΕ μετά την επιτυχή ΑΜΚ των 2,5 δισ.
Η Εθνική είναι μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες πανευρωπαϊκά
Εντός του επόμενου έτους, 2015, τοποθέτησε χρονικά την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της, της Finansbank, η Εθνική τράπεζα, όπως εξήγησε η διοίκηση, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές, που πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
"Η πώληση του μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank θα πραγματοποιηθεί εντός του 2015", δήλωσε χαρακτηριστικά η διοίκηση της Εθνικής.
Εστιάζοντας στην πρόσφατη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ, τα στελέχη της Εθνικής την χαρακτήρισαν επιτυχή, προσθέτοντας πως πλέον η τράπεζα είναι μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες πανευρωπαϊκά.
Αναφερόμενη στη συνέχεια η διοίκηση της Εθνικής στην εικόνα που παρουσιάζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υποστήριξε πως τα ποσοστά για το τρέχον δεύτερο τρίμηνο βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με εκείνα του πρώτου τριμήνου.

Τι ανέφερε από τις 15 Μαΐου το www.bankingnews.gr
Εν τω μεταξύ δεν  είναι νέο – καθώς έχει γραφεί πολλές φορές – αλλά είναι σίγουρα οριστικό η Εθνική τράπεζα θα πουλήσει μεγάλο ποσοστό μειοψηφίας δηλαδή έως 32,9% ή έως 49,9% της Finansbank της θυγατρικής στην Τουρκία.
Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι η Εθνική παρά την αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα....υπάρχει κεφαλαιακό πρόβλημα.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι τα προβλήματα της Εθνικής είναι μεγαλύτερα από αυτά που παρουσιάζονται εξέλιξη άκρως αρνητική.
Παρ΄ ότι με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ εμφανίζει core tier 1 στο 11,7% ωστόσο για να αναφέρει η Εθνική ότι θα πουλήσει μεγάλο ποσοστό μειοψηφίας της Finansbank σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κεφαλαίων μετά από 12 μήνες το αργότερο.
Μάλιστα στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι τα νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν στα 2,5 δισεκ. καλύπτουν την Εθνική για 1 χρόνο.
Στην σελίδα 12 του ενημερωτικού δελτίου των 359 σελίδων η Εθνική είναι σαφής και δεσμεύεται από την εγκυρότητα του ενημερωτικού δελτίου.
(Ένα δελτίο τύπου μπορεί να αναιρεθεί αλλά το ενημερωτικό δελτίο είναι νομικό κείμενο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί).
Η Εθνική και επίσημα δηλώνει ότι θα πουλήσει μεγάλο ποσοστό μειοψηφίας της Finansbank.....και αυτό είναι απόλυτο.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Finansbank είναι 2,97 με 3 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι σε τρέχουσες αξίες και χωρίς premium αποτιμάται το 49% σε 1,5 δισεκ. ευρώ.
Η αναφορά αυτή δεσμεύει την Εθνική όχι μόνο γιατί παρουσιάζεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου αλλά γιατί δεσμεύεται από τα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα καταθέσουν οι τράπεζες στην ΤτΕ έως τα τέλη Μάιου ή μέσα Ιουνίου.
Άρα στρατηγικό ποσοστό μειοψηφίας της Finansbank βρίσκεται προς πώληση.
Το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής θα αποτιμηθεί με βάση το τίμημα και με βάση την επίπτωση στην μελλοντική κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής τράπεζας.
Στην σελίδα 21 των 359 σελίδων του ενημερωτικού η Εθνική επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να διανείμει μέρισμα για το οποίο το bankingnews.gr με πολύ ξεκάθαρο τρόπο είχε αναφερθεί.
Όσο η Εθνική βρίσκεται σε καθεστώς state aid σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διανείμει μέρισμα.
Με βάση την μετοχική σύνθεση το ΤΧΣ κατέχει 57,2%, οι ξένοι 38,4%, τα ασφαλιστικά ταμεία 0,7% και τα νομικά και φυσικά πρόσωπα 3,6%.
Τα ADRs αντιστοιχούν στο 2,9% των μετοχών και θεματοφύλακας ως γνωστό εδώ και πολλά χρόνια είναι η Bank of Ney York Mellon.
Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια με βάση την Βασιλεία ΙΙ το core tier 1 διαμορφώνεται στα 18,2% και με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ στο 11,7% με μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 55,68 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης