Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κέρδη 38 εκατ εμφάνισε η Εθνική στο α΄ τρίμηνο του 2014 – Από την Ελλάδα ζημίες 23 εκατ – Τα 141 εκατ από αναβαλλόμενη φορολογία έκαναν την διαφορά

Κέρδη 38 εκατ εμφάνισε η Εθνική στο α΄ τρίμηνο του 2014 – Από την Ελλάδα ζημίες 23 εκατ – Τα 141 εκατ από αναβαλλόμενη φορολογία έκαναν την διαφορά
Με όρους βασιλείας ΙΙΙ τα core tier 1 κεφάλαια της Εθνικής μετά την ΑΜΚ των 2,5 δισεκ. διαμορφώνονται στα 6,7 δισεκ.
Ακριβώς όπως αναμενόταν φτωχές ήταν οι επιδόσεις της Εθνικής τράπεζας στο α΄ τρίμηνο του 2014.
Η Εθνική μπορεί να ανακοίνωσε κέρδη 181 εκατ σε ενοποιημένη βάση εκ των οποίων 104 εκατ από την Ελλάδα και 63 εκατ από την Τουρκία αλλά η κατάσταση των αποτελεσμάτων στο α΄ τρίμηνο του 2014 είναι διαφορετική.
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι τα λειτουργικά έσοδα στο α΄ τρίμηνο του 2014 ήταν μειωμένα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2013.
Ταυτόχρονα τα 141 εκατ από αναβαλλόμενη φορολογία DTA,  απομειώσεις και άλλα εφάπαξ έσοδα βελτίωσαν την κερδοφορία που ούτως ή άλλως ήταν χαμηλή.
Χωρίς αυτά τα έκτακτα τα καθαρά κέρδη ήταν 38 εκατ ευρώ ακριβώς όπως είχαν προβλεφθεί.
Από την Ελλάδα εμφάνισε ζημίες 23 εκατ ευρώ ενώ συμπεριλαμβανομένης της αναβαλλόμενης φορολογίας σημείωσε κέρδη 104 εκατ.
Χαρακτηριστικό που συναντάται σε όλες τις τράπεζες είναι το γεγονός ότι η μεγάλη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων έχει βοηθήσει ώστε να μειωθούν δραστικά τα έξοδα εκ τόκων και να βελτιωθούν αντίστοιχα τα καθαρά έσοδα εκ τόκων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Εθνική έχει 3,92% μέσο spread στα δάνεια και στις καταθέσεις -1,29%.
Είναι γεγονός ότι ειδικά στην Ελλάδα υπήρξε δραστική μείωση των εξόδων και η εξέλιξη αυτή βελτίωσε το προφίλ απόδοσης της Εθνικής.
Η μείωση του κόστους είναι θετική πρωτοβουλία που έχει αποδώσει.
Η βελτίωση των αποδόσεων θα πρέπει να αποδοθεί και στην μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις από 388 εκατ το δ΄ τρίμηνο του 2013 στα 362 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2014.
Η Εθνική τράπεζα διαθέτει 7,32 δισεκ. κεφάλαιο συμπεριλαμβανομένων και των 2,5 δισεκ. που πρόσφατα άντλησε από την αύξηση κεφαλαίου.
Με όρους Βασιλείας ΙΙΙ τα κεφάλαια της Εθνικής διαμορφώνονται σε 6,7 δισεκ. ευρώ ή core tier 1 στο 11,6%.
Το 11,6% με όρους βασιλείας ΙΙΙ είναι πολύ καλή επίδοση καταλαμβάνοντας την 3η θέση στην Ελλάδα οριακά πίσω από την Alpha bank και την Πειραιώς.
Οι επιδόσεις της Εθνικής μπορεί να χαρακτηριστούν ουδέτερες στο α΄ τρίμηνο του 2014.
Η μείωση των προβλέψεων, η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και βεβαίως η αναβαλλόμενη φορολογία επέδρασαν στα αποτελέσματα μαζί με την μείωση του κόστους στην Ελλάδα.
Οι επιδόσεις αυτές δείχνουν σταθεροποίηση και δεν περιέχουν στοιχεία δομικής βελτίωσης πλην της μείωσης του κόστους.
Θα πρέπει να περιμένουμε στο γ΄ τρίμηνο του 2014 να αποτιμήσουμε τις επιδόσεις της Εθνικής τράπεζας.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Πέμπτη 29 Μαϊου 2014

www.bankkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης