Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες ελέγχουν την αγορά με ποσοστό άνω του 40% σε Γ.Δ. και FTSE 25 – Σήμερα οι τελευταίες κινήσεις για MSCI με τη Eurobank στο επίκεντρο

Οι τράπεζες ελέγχουν την αγορά με ποσοστό  άνω του 40% σε Γ.Δ. και FTSE 25  – Σήμερα οι τελευταίες κινήσεις για MSCI με τη Eurobank στο επίκεντρο
Οι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τη δική τους… αλήθεια στις τράπεζες και θα οδηγήσουν τις μετοχές εκεί που αυτοί θέλουν με ότι σημαίνει αυτό για το Γ.Δ.
(upd)Εικόνα εντελώς μονοδιάστατης και μονοφασικής αγοράς δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο ξανά το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τράπεζες δεσπόζουν καταλυτικά σε όγκους και τζίρους, κηδεμονεύοντας εκ νέου την αγορά, με ότι στρεβλώσεις αυτό επιφέρει. Ο τραπεζικός κλάδος από τις 13 μετοχές που αποτελούντα πριν ενάμιση χρόνο, πλέον έχει μόλις πέντε μετοχές, τις τέσσερις μεγάλες συστημικές και την Attica Bank. Παρ’ όλα αυτά όμως, ο κλάδος απορροφά καθημερινά τη μερίδα του λέοντος από τη διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς, ενώ στους όγκους φτάνει να ελέγχει έως και το 90% της εμπορευσιμότητας. Πρόκειται ασφαλώς για δομική στρέβλωση της αγοράς, καθώς αυτό το σκηνικό καθιστά μονόπλευρο το ενδιαφέρον, αφήνοντας στο περιθώριο τις περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές.
Έτσι κι αλλιώς το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τη… φούσκα του ’99 και από το 2000 και μετά, σταδιακά και προοδευτικά έγινε ακραία τραπεζοκεντρικό, κάτι που συνδυάστηκε με την αναβάθμιση στις ώριμες αγορές το 2001. Γιατί μπορεί τα εγχώρια (…αμαρτωλά) λόμπι να δραστηριοποιούνταν στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και της περιφέρειας, όμως τα… διεθνή λόμπι και οι διάφορες επενδυτικές ομάδες, έχουν «άντρο» δραστηριοποίησης τις τράπεζες.
Από το 2003 και μετά ξεκίνησε το… γαϊτανάκι των αναβαθμίσεων, με τους ξένους να επιβάλουν τη δική τους… αλήθεια στις αποτιμήσεις, οδηγώντας τις τραπεζικές μετοχές στα ιστορικά υψηλά του 2007!
Έκτοτε και κυρίως από το 2010 και μετά η επιρροή των τραπεζών μειώνοντας διαρκώς καθώς χρεοκόπησαν μαζί με την οικονομία της χώρας, όντας οι πρωταγωνίστριες στην πτώση έως τα χαμηλά 22,5 ετών του Ιουνίου του 2012 και τις 471 μονάδες.
Παράλληλα, στην αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά του 2012 και έως τα μέσα περίπου του 2013, ηγήθηκαν τα ισχυρά μη τραπεζικά blue chips όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ πρωτίστως αλλά και όλα τα υπόλοιπα.
Μοιραία, η συμμετοχή των τραπεζών στους δείκτες του Χ.Α. μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, φτάνοντας να συμμετέχουν σε ποσοστό κάτω του 10% σε Γενικό Δείκτη και FTSE 25! Τώρα όμως, η κατάσταση γυρνά ξανά υπέρ των τραπεζών για να πιστοποιήσει τους… κύκλους της αγοράς! Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν επιστρέψει στις τράπεζες πραγματοποιώντας εντυπωσιακούς όγκους και τζίρους καθημερινά έχουν οδηγήσει σε σταθεροποίηση της αξίας συναλλαγών πέριξ ή και πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ολοκληρώθηκαν, εισήχθησαν όλες οι νέες μετοχές, οι τράπεζες «αγοράζουν» εκ νέου την... ανεξαρτησία τους από το κράτος, ενώ οι κεφαλαιοποιήσεις «φούσκωσαν» εκ νέου, με ότι συνεπάγεται αυτό για την επιρροή τους στους δείκτες!
Έτσι το… πεδίο δόξης το λαμπρό για διεθνείς οίκους, funds, τυχοδιώκτες και μακροπρόθεσμούς έχει ανοίξει εκ νέου! Ήδη κάποιοι οίκοι έχουν ξεκινήσει το μπαράζ των θετικών σχολίων και αναβαθμίσεων, παρ’ ότι μεγάλο πρόβλημα της αγοράς παραμένει ο υπερπληθωρισμός μετοχών στις τράπεζες...
Οι ξένοι έχουν ξανά τη δυνατότητα να επιβάλουν τη δική τους… αλήθεια στις τράπεζες και θα οδηγήσουν τις μετοχές εκεί που αυτοί θέλουν. Ασχέτως με τα τωρινά αποτελέσματα, ο κλάδος γίνεται ανέκαθεν άντρο κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων, που έχουν τη δυνατότητα τις επενδυτικές θέσεις τους να τις υποστηρίζουν με τις ανάλογες… εκθέσεις! Κυρίως «παίζουν» προεξόφληση καλύτερων ημερών γενικώς για την οικονομία της χώρας και ως γνωστόν αυτή η βελτίωση πρωτίστως καθρεφτίζεται στις τράπεζες που σταδιακά θα βρουν ξανά το ρόλο τους στο «γρανάζι» της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Συμμετοχή στον FTSE 25 – Το rebalancing για τον MSCI

Πλέον, η συμμετοχή της Εθνικής στον FTSE 25 έχει ανέλθει στο 13,61%, της Alpha Bank είναι στο 9,76%, της Πειραιώς στο 12,68% ενώ της Eurobank θα διαμορφωθεί στο 6%. Έτσι λοιπόν ο συντελεστής στάθμισης των τραπεζών απο Δευτέρα θα διαμορφωθεί στο 42,1%! Θυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου η Eurobank εισάγεται εκ νέου στον FTSE 25 (μαζί με τη Viohalco) στη θέση των Σωλ. Κορίνθου και Frigoglass που υποβιβάζονται στο δείκτη Mid Cap. Σήμερα είναι και η τελευταία συνεδρίαση για το rebalancing με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 2 Ιουνίου η μετοχή της Eurobank εισέρχεται στους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap, ενώ διαγράφεται η μετοχή των Ελλ. Πετρελαίων.
Παράλληλα, οι τράπεζες από την προσεχή Δευτέρα 2 Ιουνίου θα οριοθετούν το Γενικό Δείκτη κατά 40% περίπου, οπότε καταλαβαίνουμε ότι πανεύκολα μπορεί να υπάρξει… χειραγώγηση του Χ.Α. σε σημαντικά υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, αν η τραπεζική κούρσα συνεχιστεί ή ενισχυθεί…

«Τρελοί» όγκοι και τζίροι στις τράπεζες

Σήμερα λοιπόν λογικά θα έχουμε το αποκορύφωμα του rotation χαρτοφυλακίων στη μετοχή της Eurobank, στην οποία διακινείται εσχάτως πάνω από το 50% του συνολικού όγκου της αγοράς (σε τεμάχια). Χθες στον τίτλο διακινήθηκαν 117 εκατ. τεμάχια ενώ συνολικά στο Χ.Α. άλλαξαν χέρια 186,7 εκατ. τεμάχια. Ο τζίρος έφτασε χθες στα 232,5 εκατ. ευρώ με τα 93 εκατ. στην Εθνική και συνολικά 164 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Συνολικά στις 5 τραπεζικές μετοχές του Χ.Α. το μήνα Μάιο έχουν διακινηθεί πάνω από 3,5 δισ. τεμάχια, με τον κλάδο να διακινεί εσχάτως κατά μέσο όρο περί τα 140 με 160 εκατ. μετοχές!
Στις τράπεζες έγιναν «όργια» σε πολλές συνεδριάσεις του Μαΐου, πολλαπλές αλχημείες κατά την εισαγωγή των νέων μετοχών από την αυξήσεις κεφαλαίου των Eurobank αλλά και Εθνικής.
Η ελληνική αγορά είναι μια περιφερειακή, ρηχή και εύκολα χειραγωγούμενη αγορά. Δεν υπάρχει το ανάλογο βάθος ούτε ο πλουραλισμός χαρτοφυλακίων αλλά και επιλογών που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις ισχυρότατες πιέσεις σε ορισμένους – δεικτοβαρείς – τίτλους. Η αγορά είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις κινήσεις κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων που διαμορφώνουν κατά το δοκούν κλίμα, εν μέσω θολού τοπίου για το τι πραγματικά συμβαίνει. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία από τις έρευνες τις οποίες πραγματοποιεί.

(πρώτη ενημέρωση 08:13, 30 Μαΐου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης