Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βρίσκει νέο momentum το Χ.Α. μετά το «διαβολικό» δίμηνο Απριλίου – Μαΐου - Απαλλαγμένο το Χ.Α. από ΑΜΚ και εκλογές

Βρίσκει νέο momentum το Χ.Α. μετά το «διαβολικό» δίμηνο Απριλίου – Μαΐου - Απαλλαγμένο το Χ.Α. από ΑΜΚ και εκλογές
Όλα τα φόντα να κινηθεί υψηλότερα έχει η χρηματιστηριακή αγορά στο εξής, έχοντας βγει από σημαντικούς σκοπέλους που επέφεραν σημαντικές πιέσεις το δίμηνο...
Μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο – Απριλίου – Μαΐου – η χρηματιστηριακή αγορά ξεκινά τον Ιούνιο από άλλη βάση, απαλλαγμένη από πολλά βαρίδια και συνδυασμό παραγόντων που έφεραν σημαντικού κλυδωνισμούς, μεγάλες μεταβολές και ισχυρές πιέσεις.
Αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, είσοδος νέων μετοχών, αλλά και εκλογές, έστειλαν στο… καναβάτσο την αγορά αυτό το δίμηνο, παρά την αντίδραση του τελευταίου 10ημέρου του Μαΐου που «τακτοποίησε» σημαντικά τις πρότερες ακρότητες.
Η αγορά βρέθηκε στα υψηλά σχεδόν τριών ετών όταν ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 1.379,42 μονάδων, που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 19ης Μαρτίου, όμως έκτοτε υπήρξε σημαντική πτώση – διόρθωση.
Κατά τη διάρκεια του Απριλίου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 7,76% όντας ένας μήνας με έντονους τριγμούς και διόρθωση στο Χρηματιστήριο, μετά από πολύμηνη άνοδο χωρίς ουσιαστικές αποφορτίσεις. Ο FTSE 25 είχε πτώση 7,84% τον Απρίλιο ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 14,41%, με την Εθνική να είναι στην κορυφή των απωλειών τόσο στον κλάδο όσο και σε όλο τον FTSE 25 χάνοντας 29% της αξίας της!
Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου όπου λόγω της πίεσης από τις εκλογές και το φόβο για πολιτική εκτροπή, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε έως το χαμηλό 7μήνου και τις 1.062 μονάδες, τη Δευτέρα 19 Μαΐου, μια ημέρα μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Η αγορά κυρίως το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου έζησε παρόμοια σκηνικά με το Μάιο του 2012, όταν και τότε το πολιτικό ρίσκο έφτασε στο ζενίθ.
Έκτοτε όμως, η αγορά έκανε ένα επιβλητικό ντεμαράζ αντίδρασης «πατώντας» πάνω στο αποτέλεσμα των εκλογών που δεν… δικαιολόγησε τον πρότερο πανικό, ούτε δικαίωσε τον… εκβιασμό των short και τις «δοξασίες» για πτώση της κυβέρνησης, πολιτική αναταραχή, πρόωρες εθνικές εκλογές κ.λπ.
Μετά και το αποτέλεσμα της 2ης Κυριακής των εκλογών, φάνηκε πως τα σενάρια των short για πρόωρες εθνικές εκλογές, πολιτική αστάθεια και γενικευμένη καταστροφολογία, δεν έχουν ερείσματα.
Έτσι, η αγορά συμπλήρωσε οκτώ ανοδικές στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις του Μαΐου, διορθώνοντας σημαντικά τις προηγούμενες ακρότητες, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει το μήνα με οριακή πτώση -0,70%, τον FTSE 25 -0,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο +1,87%.
Όμως, από τα χαμηλά των 1.062 μονάδων της 19ης Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 14,71%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 15,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 23,30%, πιστοποιώντας ότι ο κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής των ημερών.

Στο προσκήνιο με έμφαση οι τράπεζες, οριοθετούν το momentum

Είναι σαφές λοιπόν ότι η πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος ήταν θετική για την αγορά, κάτι που αποτυπώθηκε και στη μείωση των spreads και στο επιτόκια των ομολόγων. Ο τραπεζικός κλάδος έχει βγει για τα καλά στο προσκήνιο και μετά την ολοκλήρωση των αμκ και την εισαγωγή των νέων μετοχών, έχουν ξεκινήσει (και) αναβαθμίσεις. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, υπήρξαν σημαντικές αναβαθμίσεις για τις τράπεζες, ενώ ήρθε και η πρώτη αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας για τη χώρα μετά την κρίση, από τη Fitch.
Οι τράπεζες από σήμερα Δευτέρα 2 Ιουνίου οριοθετούν τον FTSE 25 κατά 43% περίπου και κατά 40% το Γενικό Δείκτη, οπότε καταλαβαίνουμε ότι πανεύκολα μπορεί να υπάρξει… «τράβηγμα» του Χ.Α. σε σημαντικά υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, αν η τραπεζική κούρσα συνεχιστεί ή ενισχυθεί…

Βελτιωμένη η τεχνική εικόνα

Με τη συνδρομή των τραπεζών που πλέον έχουν το γενικό πρόσταγμα στην αγορά, ήδη έχει γίνει σημαντική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας της αγοράς. Καταγράφηκε άμεση και εύκολη διαδοχική υπέρβαση των 1.100 μονάδων, 1.150, 1.200 και την Παρασκευή των 1.220 μονάδων! Με την επανάκτηση των 1.150 μονάδων το Χ.Α. έχει μπει σε ανοδικό momentum βραχυχρόνια, ενώ επόμενο στοίχημα είναι η υπέρβαση των 1.250 μονάδων.

«Όργια» την Παρασκευή λόγω MSCI

Στον MSCI Greece διαγράφηκε η μετοχή των ΕΛΠΕ και στη θέση της μπήκε η Eurobank, ενώ αυξήθηκε η στάθμιση της Εθνικής, εξού και ο καταιγισμός συναλλαγών στον τίτλο. Την Παρασκευή έγιναν «όργια» στο Χ.Α. με την αγορά να πραγματοποιεί όγκους και τζίρους που είναι μέσα στους… 5 μεγαλύτερους που έχει κάνει στην ιστορία!
Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 813,65 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 872,7 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 846 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες!
Στο προσκήνιο βρέθηκε η Eurobank που πραγματοποίησε όγκους ρεκόρ 656,6 εκατ. μετοχών αξίας 265,8 εκατ. ευρώ, άπαξ και διαθέτει 14,7 δισ. μετοχές και αυξημένο free float. Επίσης στα 124,66 εκατ. μετοχές έφτασε ο όγκος στην Εθνική και στα 334,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος της, καθώς αυξήθηκε η στάθμισή της στο δείκτη MSCI Greece.
Από σήμερα επίσης στο δείκτη FTSE 25 εισάγονται οι Eurobank και Viohalco στη θέση των Σωλ. Κορίνθου και Frigoglass που υποβιβάζονται στο δείκτη Mid Cap.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης