Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα ακόμη νοσεί επικίνδυνα, οι μύθοι του ΥΠΟΙΚ καταρρίπτονται - Στα 83,3 δισ. εκτινάχθηκαν τα NPLs, στάσιμες οι καταθέσεις στα 161 δισ.

Η Ελλάδα ακόμη νοσεί επικίνδυνα, οι μύθοι του ΥΠΟΙΚ καταρρίπτονται - Στα 83,3 δισ. εκτινάχθηκαν τα NPLs, στάσιμες οι καταθέσεις στα 161 δισ.
Οι βασικοί πρόδρομοι και ποιοτικοί δείκτες αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει υπό οικονομικό μαρασμό
Η Ελλάδα, ακόμη νοσεί επικίνδυνα, αυτό αποδεικνύουν βασικοί πρόδρομοι και ποιοτικοί δείκτες όπως η συμπεριφορά των καταθέσεων και βεβαίως τα NPLs.
Η Ελλάδα νοσεί και μπορεί η κυβέρνηση να μιλάει success story και το υπουργείο Οικονομικών για βελτίωση δεικτών αλλά οι βασικοί δείκτες τους διαψεύδουν.
Η βαθιά ύφεση που μείωσε το ΑΕΠ κατά 26%, αύξησε το χρέος στα 321 δισεκ. αποδεκάτισε τις καταθέσεις, κατέστρεψε τις τράπεζες και αύξησε δραματικά τα NPLs των τραπεζών αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ακόμη νοσεί επικίνδυνα.
Για να συνεχίζουν να αυξάνονται τα NPLs σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν να πληρώσουν.
Μιλάει το ελληνικό κράτος για success story αλλά ένα απλό παράδειγμα θα αναφέρουμε, πλειάδα δημόσιων οργανισμών έχουν να καταβάλλουν ενοίκια σε ιδιώτες 10 με 12 μήνες.
Όταν το κράτος δεν πληρώνει π.χ. τα ενοίκια σε χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών προφανώς και θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα….λογιστικό.
Τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας είναι άκρως απογοητευτικά.
Τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δηλαδή όσα βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών έχουν εκτοξευθεί στα 83,3 δισεκ. ευρώ σε επίπεδα ρεκόρ με προοπτική 88 με 90 δισεκ. όπου θα καταγραφεί το ιστορικό υψηλό.
Με 83,3 δισεκ. προβληματικά δάνεια σε σύνολο δανείων 216 δισεκ. σημαίνει 38,5% NPLs αλλά σε επίπεδο ομίλων και όχι μόνο Ελλάδος.
Ενώ τα NPLs έχουν εκτοξευτεί σε ιστορικά επίπεδα, για  16 μήνες από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον Απρίλιο του 2014 δηλαδή 16 μήνες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι σταθερές πέριξ των 161 δισεκ. ευρώ.
Από την μια πλευρά – την θετική πλευρά – δεν καταγράφονται νέα χαμηλά.
Τα 150,5 δισεκ. του Ιουνίου του 2012 ήταν το χαμηλό ετών για ις καταθέσεις και έκτοτε αυξήθηκαν ειδικά έως το τέλος του 2012 αλλά από τις αρχές του 2013 έως τον Απρίλιο του 2014 οι καταθέσεις είναι στάσιμες.
Από την άλλη πλευρά η στασιμότητα προβληματίζει αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αποταμίευσης στην ελληνική κοινωνία.
Τι σημαίνει αυτό και γιατί ο πρόδρομος, ποιοτικός δείκτης δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης;
Είναι γεγονός ότι για 16 μήνες οι καταθέσεις είναι σταθερές.
Το προφανές, το αυτονόητο είναι ότι η κοινωνία δεν αποταμιεύει γιατί απλά δεν μπορεί να αποταμιεύσει.
Όταν επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν αποταμιεύουν σημαίνει ότι η κοινωνία δεν διαθέτει περισσευούμενο πλούτο, που σημαίνει δεν μπορούν να καταναλώσουν πέραν των στοιχειωδών αναγκών.
Οι υψηλοί φόροι, η μείωση των εισοδημάτων και η ύφεση ακόμη πλήττουν την κοινωνία αλλά είναι επίσης αληθές ότι  με τέτοιο σκηνικό δεν μπορεί να…βρει πρόσφορο έδαφος το success story της κυβέρνησης.
Τι είδους οικονομία διαθέτει η Ελλάδα με εισοδήματα στο ναδίρ;
Τι είδους οικονομία διαθέτει η Ελλάδα μια χώρα όπου για 16 μήνες οι καταθέσεις είναι αμετάβλητες;
Οι καταθέσεις μας δείχνουν ότι η οικονομία είναι στάσιμη, μπορεί να μην χρεοκοπούμε αλλά δεν παράγεται κοινωνικός πλούτος ή τουλάχιστον αυτός που παράγεται άμεσα καταναλώνεται.
Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει αν δεν σπάσει η μιζέρια της στασιμότητας θα συνεχίσει να πλήττει την κοινωνία.

Υπενθύμιση

Από το σύστημα έχουν χαθεί 75 δισεκ. καταθέσεων και αυτά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αναπληρωθούν.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης