Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΔΝΤ επιμένει για 15,8 δισ. συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες ή 6 δισ. περισσότερα από τα 9,4 δισ. του δυσμενούς σεναρίου της ΤτΕ

Το ΔΝΤ επιμένει για 15,8 δισ. συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες ή 6 δισ. περισσότερα από τα 9,4 δισ. του δυσμενούς σεναρίου της ΤτΕ
Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις παλαιές παραδοχές του, χωρίς να διατυπώνει νέες προβλέψεις
(upd3)Aμετακίνητο στις ήδη γνωστές προβλέψεις του για τις  ελληνικές τράπεζες εμφανίστηκε το ΔΝΤ, καθώς στην έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέπει ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες θα ανέλθουν στα 15,8 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει στη νέα έκθεσή του σελίδα 28, οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ.
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για νέα κεφάλαια 6 δισ. ευρώ δεν είναι καινούρια.
Όταν η ΤτΕ έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο τα αποτελέσματα των stress tests, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια 6,38 δισ. ευρώ υπό το βασικό σενάριο και 9,4 δισ. ευρώ υπό το δυσμενές σενάριο.
Τότε το ΔΝΤ είχε διατυπώσει την πρόβλεψη πως οι τράπεζες χρειάζονται συνολικά κεφάλαια 15,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 6 δισ. ευρώ περισσότερα από τα 9,4 δισ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου της ΤτΕ.
Αυτά τα πρόσθετα 6 δισ. ευρώ επαναλαμβάνει και στη νέα έκθεσή του, δεδομένου ότι τα 9,4 δισ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου των stress tests της ΤτΕ έχουν ήδη καλυφθεί από τις ΑΜΚ και τα capital plans. 
Επομένως το ΔΝΤ επιμένει στις παλαιές παραδοχές του και απλά τις επαναλαμβάνει, χωρίς να διατυπώνει νέες προβλέψεις.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Ταμείο στη σελίδα 28 της έκθεσής του, ορισμένες από τις παραδοχές που υιοθετήθηκαν στα stress tests της ΤτΕ  ήταν περισσότερο αισιόδοξες από όσο πρέπει.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ εφιστούν την προσοχή σε δύο βασικές παραδοχές:
- Ζημιές από τη διάρκεια ζωής των δανείων (Proportion of lifetime losses).
Η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε την παραδοχή των ζημιών από τη διάρκεια ζωής των δανείων για να υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, υπό το δυσμενές σενάριο (adverse scenario).
Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες μπορούν να αναβάλλουν την πλήρη διατύπωση προβλέψεων τη στιγμή που ένα δάνειο παραγράφεται, αντί να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όταν το δάνειο αυτό έχει κριθεί μη εξυπηρετούμενο.
Η ΤτΕ αποφάσισε να διατυπώσει προβλέψεις για τουλάχιστον το 85% των ζημιών από τη διάρκεια ζωής ενός δανείου.
Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως είναι πιο κατάλληλη παραδοχή η αντιμετώπιση της κατάστασης όταν το δάνειο αποδεικνύεται μη εξυπηρετούμενο.
Υπό το δυσμενές σενάριο, η χρήση της παραδοχής που προωθούν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα προέβλεπε τη διατύπωση προβλέψεων για το 95% των ζημιών από τη διάρκεια ζωής του δανείου.
Η υιοθέτηση αυτής της παραδοχής αυξάνει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 4 δισ. ευρώ.
- Ζημιές από τα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων (Losses on the residential portfolios).
Υπό το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ, η ανεργία αυξήθηκε από το 18% το 2011 στο 27% το 2013. Οι τιμές ακινήτων κατέγραψαν αύξηση από 22% το 2011 σε 49% το 2013. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από 22% (επί του συνόλου των δανείων) το 2011 αυξήθηκε στο 35% το 2013.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για τις ζημιές στη διάρκεια ζωής των δανείων καταδεικνύουν σημαντική ανάκαμψη του ποσοστού των NPLs, υπό το δυσμενές σενάριο. Όμως αυτό, κατά την Ουάσιγκτον, είναι ένα γεγονός που δεν δύναται να εναρμονιστεί με τη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Για τον λόγο αυτό, το ΔΝΤ προβλέπει πως απαιτούνται ακόμη 2 δισ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια.
Επομένως, αν αθροιστούν τα 4 δισ. ευρώ που προκύπτουν από την πρώτη παραδοχή με τα 2 δισ. ευρώ από τη δεύτερη παραδοχή, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης