Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ριζικές αλλαγές στο management της Εθνικής – Αποχωρεί ο Π. Χριστοδούλου και τοποθετούνται 4 αναπληρωτές CEO

Ριζικές αλλαγές στο management της Εθνικής – Αποχωρεί ο Π. Χριστοδούλου και τοποθετούνται 4 αναπληρωτές CEO
Οι αλλαγές αυτές θα επικυρωθούν στην τακτική γενική συνέλευση στις 26 Ιουνίου
Σε λίγες ημέρες συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Αυτό το διοικητικό συμβούλιο είναι ξεχωριστό γιατί θα αποφασίσει σημαντικότατες διοικητικές αλλαγές στην Εθνική τράπεζα καθώς ο Πέτρος Χριστοδούλου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας αποχωρεί για να αναλάβει σημαίνουσα θέση στο αμερικανικό fund Third Point ή κατά άλλους στο York Capital.
Η αποχώρηση του Πέτρου Χριστοδούλου αλλάζει πλήρως την διοικητική δομή της Εθνικής καθώς 4 βασικά στελέχη του ομίλου αναβαθμίζονται σε αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους.
Συγκεκριμένα η τράπεζα θα αποκτήσει 4 αναπληρωτές CEO δηλαδή αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι ή υποδιοικητές με το παλαιό οργανόγραμμα της τράπεζας.
1)Τον Παύλο Μυλωνά που αναβαθμίζεται από Γενικός Διευθυντής σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.
2)Την Πόλα Χατζησωτηρίου CFO της Εθνικής και….τοποθετημένη από τον όμιλο Λάτση που αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή CEO, διατηρώντας την θέση του CFO
3)Τον Δημήτρη Δημόπουλο στενός συνεργάτης του Αλ. Τουρκολιά του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής ο οποίος είναι πρόεδρος στην ασφαλιστική και γενικός διευθυντής, αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή CEO.
4)Τον Στέλιο Παπαδόπουλο Γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ ο οποίος μετακομίζει στην Εθνική τράπεζα σε θέση αναπληρωτή CEO.
Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα
A)Γιατί αποχωρεί ο Πέτρος Χριστοδούλου
B)Γιατί σημειώνονται αυτές οι διοικητικές αλλαγές
Γ)Ποια είναι η στρατηγική από εδώ και στο εξής για την Εθνική τράπεζα;

Οι απαντήσεις

Ο Πέτρος Χριστοδούλου αποχωρεί από την Εθνική είτε γιατί βλέπει ότι προσεχώς μπορεί να αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες και μια τέτοια εξέλιξη θα ενεργοποιούσε τις διαδικασίες αντικατάστασης της διοίκησης είτε γιατί διέγνωσε ότι το μέλλον είναι στο εξωτερικό.
Ωστόσο εφόσον επιβεβαιωθεί ότι αναλαμβάνει σημαντικό πόστο στο Third Point, ορισμένοι θεωρούν ότι τίθεται….θέμα ηθικής τάξης καθώς και το Third Point ήταν ένας εκ των βασικών κερδοσκόπων στα ελληνικά ομόλογα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Να σημειωθεί ότι ηθικό θέμα δεν θα ετίθετο για τον Χριστοδούλου αν δεν είχε διατελέσει επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ΟΔΔΗΧ.
Εύλογο ερώτημα είναι γιατί σημειώνονται διοικητικές αλλαγές στην Εθνική.
Είναι προφανές ότι οι διοικητικές αλλαγές σημειώνονται για δύο λόγους
1)Για να περάσει το μήνυμα ότι το διοικητικό σχήμα της Εθνικής ενδυναμώνεται, αίτημα που είχε θέσει και η Τρόικα.
2)Περνάει το μήνυμα της διοικητικής επανεκκίνησης δηλαδή της προσπάθειας που θα καταβάλλει η διοίκηση Τουρκολιά να ξεπεράσει αρχικώς τον σκόπελο των stress tests και εν συνεχεία να χρηματοδοτήσει την οικονομία.
Η διοίκηση Τουρκολιά πέρασε από πολλές δοκιμασίες.
Κάποιες τις πέρασε και κάποιες όχι αλλά η ουσία είναι ότι με την νέα διοικητική αναδιάρθρωση θέλει να δείξει ότι υιοθετεί μια νέα πορεία.
Από τα ενδιαφέροντα είναι ότι ο Δημόπουλος ενισχύεται εκ νέου όντως προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης του Τουρκολιά και ο Λάτσης μπορεί να έχει το 1% της Εθνικής αλλά έχει μέλος στο ΔΣ και συγκεκριμένα την Πόλα Χατζησωτηρίου που είναι αποκλειστικά…άνθρωπος του Λάτση και CFO της Εθνικής.
Ο Ζανιάς ως πρόεδρος θα παραμείνει, ούτως ή άλλως έχει θεσμικό και όχι λειτουργικό ρόλο ενώ ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής που απολαμβάνει της στήριξης Σαμαρά καλείται να επιδείξει και αποδείξει την στρατηγική του.
Πως θα πορευθεί η νέα διοίκηση και πόσο μπορεί να διαφοροποιήσει την στρατηγική της Εθνικής;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης