Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ελληνικό σοκ υποχρεώνει το ΔΝΤ να εξετάσει και τρίτο δρόμο για τις μελλοντικές διασώσεις χωρών…μέσω κατόχων ομολόγων

Το ελληνικό σοκ υποχρεώνει το ΔΝΤ να εξετάσει και τρίτο δρόμο για τις μελλοντικές διασώσεις χωρών…μέσω κατόχων ομολόγων
Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT το ΔΝΤ εξετάζει και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των χρεών του μέλλοντος…
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητά αλλαγές στους κανόνες του που θα μπορούσε να θέσει στις  χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την διαχείριση του χρέους τους αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι FT.
Προς το παρόν, οι επιλογές του ΔΝΤ περιορίζονται είτε σε άμεση διάσωση ή αναδιάρθρωση του χρέους υπό την αίρεση ότι το χρέος θεωρείται βιώσιμο.
Ο τρίτος δρόμος που εξετάζεται είναι να δίνει την δυνατότητα στους πιστωτές να συμφωνήσουν σε ένα μοντέλο  «αναδιαμόρφωσης» των υφιστάμενων ομολόγων.
Οι λήξεις των ομολόγων θα ανανεώνεται όσο διαρκούν τα προγράμματα  του ΔΝΤ χωρίς αλλαγές σε όρους και κουπόνια.
Οι ιδέες που συζητούνται, όπως π.χ. την δημιουργία αμοιβαίου  κεφαλαίου αποτελούν μοντέλα – λύσεις  στον απόηχο της προβληματικής ελληνικής διάσωσης το 2010.
Στις 13 Ιουνίου το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ εξέτασε μια νέα εναλλακτική πρόταση.
Η νέα πρόταση επικεντρώνεται στον τρόπο  που θα αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες ομολογιούχοι όταν ενεργοποιούνται προγράμματα διάσωσης.
Αν και επισήμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα σχέδια αυτά ωστόσο και προς το παρόν, η πολιτική του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι για να χορηγήσει μεγάλο δάνειο θα πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο.
Αυτό σημαίνει ότι έχει δύο επιλογές: να παρέχει το δάνειο, χωρίς να πλήξει τους ιδιώτες πιστωτές ή να επιμείνει σε μια επώδυνη, αναδιάρθρωση για τους πιστωτές.
Στην περίπτωση της Ελλάδα, τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ ήταν απρόθυμα να επιβάλουν την λύση του haircut  για τους ιδιώτες πιστωτές από την αρχή - εν μέρει λόγω των φόβων μετάδοσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης – για να καταλήξουν το 2012….στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης.
Η νέα εναλλακτική λύση που εξετάζει το ΔΝΤ θα ισχύει μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πραγματική αμφιβολία για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα ζητηθεί  από τους ιδιώτες πιστωτές να συμφωνήσουν σε πάγωμα των ομολόγων που κατέχουν ως προϋπόθεση του προγράμματος του ΔΝΤ.
Ένα άλλο μοντέλο είναι η εθελοντική ανταλλαγή χρέους, ως μέρος του προγράμματος του ΔΝΤ στην Ουρουγουάη το 2003.
Το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με διεθνείς επενδυτές και θεσμικούς φορείς  για να βεβαιωθεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα προκαλέσει στους επενδυτές να απομακρυνθούν από τα ομόλογα από το δημόσιο χρέος αυξάνοντας το  κόστος δανεισμού. Οι διαβουλεύσεις αυτές είναι πιθανό να συνεχιστούν έως το τέλος του 2014.
Στο ΔΝΤ υπήρξε έντονη διαπραγμάτευση σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει «συστημική εξαίρεση» δηλαδή ένα μοντέλο που θα κρίνει την βιωσιμότητα του χρέους και θα διασφαλίζει τα δάνεια του ΔΝΤ.
Πολλές χώρες θα ήθελαν να απαλλαγούν από τη συστηματική εξαίρεση.
Θεωρούν ως άδικο, δεδομένου ότι βοηθά μόνο συστημικές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης