Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι κοινό έχουν το ελληνικό 10ετές ομόλογο και το 5ετές ομόλογο της Κένυα; - Το ίδιο επιτόκιο 5,85%

Τι κοινό έχουν το ελληνικό 10ετές ομόλογο και το 5ετές ομόλογο της Κένυα; - Το ίδιο επιτόκιο 5,85%
Το ελληνικό κατόρθωμα….μπορεί να συγκριθεί με τα αφρικανικά κατορθώματα…στα ομόλογα
Η Ελλάδα μετά από το σοκ της χρεοκοπίας το 2011 και 2012.....στις 10 Απριλίου του 2014 βγήκε στις αγορές και με την στήριξη του ευρώ καθώς είναι αναδυόμενη οικονομία με ισχυρό νόμισμα σε 5ετή έκδοση ομολόγων κατάφερε να συγκεντρώσει 3 δισεκ. με επιτόκιο 4,95% ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 21 δισεκ.
Η ελληνική 10ετία εμφανίζει απόδοση 5,85% ενώ σχεδιάζεται και νέα έκδοση μάλλον 7ετές ομόλογο για να καλυφθεί η λήξη ομολόγων του Αυγούστου 6 δισεκ. ευρώ.
Θα σκεφθείτε όλα αυτά ενδιαφέροντα αλλά σχετικά γνωστά.
Όλοι έσπευσαν να συγχαρούν την Ελλάδα δηλώνοντας ότι η έκδοση των 5ετών ελληνικών ομολόγων ήταν επιβεβαίωση της προόδου στην οικονομία.
Όμως αν η ελληνική έκδοση ήταν επιβεβαίωση της προόδου της Ελλάδος η έκδοση 5ετών ομολόγων και 10ετών ομολόγων από την Κένυα ήταν ακόμη πιο επιτυχημένες.
Η Κένυα η χώρα της μαύρης Αφρικής που σπαράσσεται από ένοπλες πολύνεκρες  συγκρούσεις και αυτονομιστικά κινήματα τύπου Αλ Σαμπαάμπ κατάφερε να εκδώσει 5ετή ομόλογα με επιτόκιο 5,875% έναντι 4,95% της Ελλάδος και 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 6,875% έναντι 5,85% της Ελλάδος.
Από τις δύο εκδόσεις η Κένυα άντλησε 2 δισεκ. δολάρια ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 8 δισεκ. δολάρια.
Να σημειωθεί ότι η Ζάμπια το 2012 είχε εκδώσει ομόλογο σε δολάρια με επιτόκιο 5,375% ενώ τον Απρίλιο του 2014 πραγματοποίησε έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 8,625%.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά;
Ότι η Ελλάδα δανείζεται όπως και τα αφρικανικά κράτη τα οποία στον μέσο έλληνα είναι συνδεδεμένα με έννοιες όπως υπανάπτυκτοι.
Άρα το κατόρθωμα της Ελλάδος μάλλον είναι μικρό σε σχέση με την επιτυχία της Κένυα.
Αυτά για να βλέπουμε και τι συμβαίνει στον κόσμο και όχι όπου και όπου αλλά στην Αφρική.
Η Αφρική δανείζεται με όρους αναλογικά καλύτερους από ότι η Ελλάδα αν ληφθεί υπόψη ότι π.χ. η Ελλάδα έχει ως νόμισμα το ισχυρό ευρώ και η Κένυα με το Σελίνι το εθνικό νόμισμα τα καταφέρνει καλύτερα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης