Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Αργεντινή πάλι κινδυνεύει με νέο selective default – Ο ρόλος του NML Capital και μια ναζιστική ερμηνεία του pari passu

Η Αργεντινή πάλι κινδυνεύει με νέο selective default – Ο ρόλος του NML Capital και μια ναζιστική ερμηνεία του pari passu
H πολύπαθη Αργεντινή βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο και κινδυνεύει με νέα χρεοκοπία…έως τις 30 Ιουνίου του 2014
Το hedge funds NML Capital κέρδισε μια μάχη έναντι της Αργεντινής.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στις 16 Ιουνίου 2014 αρνήθηκε να εξετάσει την υπερασπιστική γραμμή  της Αργεντινής εναντίον του hedge funds NML Capital που αγόρασε ομόλογα Αργεντινής μετά το 2001 και το οποίο ζητάει την καταβολή όλου του κεφαλαίου που επένδυσε  συν τους τόκους, αντί της αποδοχής μιας ανταλλαγής χρέους, καθώς το 93% των ομολογιούχων υποχρεώθηκαν σε αναδιαρθρώσεις, το 2005 και το 2010.
Παραθέτοντας μια ρήτρα που ονομάζεται pari passu, η NML Capital, υποστηρίζει ότι οι κάτοχοι των ομολόγων που δεν έχουν μπει σε καθεστώς αναδιάρθρωσης θα πρέπει να τους καταβάλλονται κανονικά τα κεφάλαια και οι τόκοι.
Την θέση  αυτή την υποστήριξε ένα περιφερειακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια επικυρώθηκε από το εφετείο.
 Η ίδια η Αργεντινή είχε ασκήσει έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Η ρήτρα pari passu είναι αμφιλεγόμενη.
Pari Passu στα λατινικά από όπου και προέρχεται σημαίνει με τον ίδιο ρυθμό ή γενικότερα αμερόληπτα.
Στους οικονομικούς όρους σημαίνει ίσα δικαιώματα πληρωμής.  
Η έννοια pasi passu για πρώτη φορά…χρησιμοποιήθηκε σε οικονομικές διαφορές στην προπολεμική περίοδο.
Η ναζιστική Γερμανία χρησιμοποίησε το σχέδιο Dawes και την έννοια pari passu διασταλτικά.
To σχέδιο Dawes ή επιτροπή Dawes ήταν μια προσπάθεια του 1924 ώστε να διευθετήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις που προκάλεσε η Γερμανία στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Σύμφωνα με το σχέδιο Dawes και την ρήτρα pari passu  πίστευαν οι εμπλεκόμενοι δηλαδή η ναζιστική Γερμανία και οι χώρες που επλήγησαν από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο ότι διασφαλίζει ισότιμα τους πιστωτές.
Η ρήτρα pari passu είχε σκοπό να απαγορεύσει στο κράτος  να ψηφίζει νόμους  που θα είχαν  ως αποτέλεσμα να πληγούν μονομερώς οι πιστωτές.
Η Αργεντινή βρέθηκε εκ νέου  στο μάτι του κυκλώνα ενώ η Standard and Poor’s υποβάθμισε στις 17 Ιουνίου 2014 σε CCC- από CCC+ την Αργεντινή.
Η Αργεντινή είναι γεγονός ότι έχει λάβει αποφάσεις εσχάτως…καθυστερημένα.
Καθυστερημένα αναγνώρισε αρκετές αποφάσεις από το  International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)το Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), που αποτελεί όργανο διαιτησίας.
Η Αργεντινή συμφώνησε να αποζημιώσει την  Repsol, λόγω της  YPF, μια εταιρεία πετρελαίου, που απαλλοτριώθηκε το 2012.
Τον Μάιο του 2014  η Αργεντινή κατέληξε  σε συμφωνία σχετικά με τις εκκρεμείς οφειλές της προς τη Λέσχη των Παρισίων.
Στις 16 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ωστόσο έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Αργεντινή.
Με απόφαση του το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει στο NML Capital 1,3 δισεκ. δολάρια.
Θεωρητικά η  Αργεντινή θα μπορούσε τεχνικά να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει την υπόθεσή, αλλά αυτό είναι απίθανο, δεδομένου ότι το δικαστήριο σχεδόν ποτέ δεν δέχεται τέτοια αιτήματα.
Επίσης το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε υπέρ της NML Capital επιτρέποντας στο hedge funds να διεκδικήσει περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής στο εξωτερικό.
Με βάση τα δεδομένα η  Αργεντινή θα μπορούσε να πληρώσει μόνο το 1,3 δισεκ. δολάρια στην NML Capital αλλά αν συμβεί αυτό θα διεκδικήσουν και άλλα funds τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει στο χρέος της Αργεντινής.
Η Αργεντινή έχει εκτιμήσει την  αξία των απαιτήσεων αυτών περίπου στα 15 δισεκ. δολάρια.
 Κάποιοι εικάζουν ότι η NML Capital θα μπορούσε να διεκδικήσει 6 δισεκ. δολάρια  όταν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής ανέρχονται σε μόλις  29 δισ. δολάρια.
Η Αργεντινή θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με NML Capital.
 To fund είχε εκφράσει την πρόθεση του να διαπραγματευτεί, αλλά η Αργεντινή είχε αρνηθεί.
Προφανώς χρειαζόταν πολιτική απόφαση.
Η Πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernández de Kirchner είχε  καταφέρθηκε εναντίον NML Capital, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν θα πληρώσει ή δεν θα διαπραγματευτεί με το hedge fund.
Ωστόσο σήμερα η Αργεντινή βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί στις 30 Ιουνίου 2014 πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα και να καταβάλλει κεφάλαια και τόκους.
Για να αποφύγει την χρεοκοπία η Αργεντινή θα πρέπει να έχει επιτύχει διακανονισμό με την NML Capital πριν τις 30 Ιουνίου 2014.
Το χειρότερο σενάριο για την Αργεντινή είναι να αθετήσει τις υποχρεώσεις της και να μην καταβάλλει σε κανένα επενδυτή κεφάλαιο  και τόκους στους ομολογιούχους.
Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται την υπόθεση της Αργεντινής – και χειρίστηκε και την ελληνική αναδιάρθρωση χρέους – η  Cleary Gottlieb στο Steen & Hamilton LLP υποστηρίζει ότι η «η Αργεντινή θέλει να συνεχίσει να πληρώνει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους της.
Τα δικαστήρια, ωστόσο, έχουν φέρει την Αργεντινή σε μια πολύ δύσκολη θέση που ίσως να είναι μονόδρομος η στάση πληρωμών.
Η στάση πληρωμών θα πλήξει καίρια τα σχέδια της Αργεντινής να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα ήταν προτιμότερο  η Αργεντινή αν θα μπορούσε να καταλήξει σε διακανονισμό με τα hedge funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης