Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο μικροσκόπιο του Bloomberg η «βασιλική ζωή» του προέδρου και CEO του private-equity της Εθνικής, NBGI Π. Στελλάκη στο Λονδίνο

Στο μικροσκόπιο του Bloomberg η «βασιλική ζωή» του προέδρου και CEO του private-equity της Εθνικής, NBGI Π. Στελλάκη στο Λονδίνο
«Ενώ η Εθνική τράπεζα και η ελληνική οικονομία όδευε προς την κατάρρευση, το 2009 ο Στελλάκης έλαβε μπόνους 3,8 εκατ. δολ.»
Μια άγνωστη ιστορία για τα ελληνικά δεδομένα φέρνει στο φως το πρακτορείο Bloomberg, η οποία αφορά το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Στελλάκη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο λίγοι είναι οι τραπεζίτες στο Λονδίνο που θα επιθυμούσαν μια θέση σε μια κρατική τράπεζα.
Αλλά βλέποντας την Bentley ή το αρχοντικό στο Belgravia του Παύλου Στελλάκη, θα μπορούσαν να αλλάξουν τα μυαλά τους.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Στελλάκης προήδρευσε του private-equity της Εθνικής, το NBGI.
Ενώ η τράπεζα και η οικονομία της χώρας όδευε προς την κατάρρευση, το 2009 ο Στελλάκης έλαβε μπόνους 3,8 εκατ. δολαρίων.
Μάλιστα, από το 2010, έχει κερδίσει τουλάχιστον 60% περισσότερα από ό, τι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.
Τα κεφάλαια που επιβλέπει έχουν υποαποδόσει σε σχέση με τα αντίστοιχα ξένα, ενώ τα διανεμηθέντα κέρδη είναι ακόμη πιο λίγα.

Αρχοντικό του Belgravia

Ο Στελλάκης πλήρωσε περί τα 8,4 εκατ. στερλίνες για ένα αρχοντικό έξι υπνοδωματίων στην περιοχή Belgravia του Λονδίνου, ένα τετράγωνο από τους κήπους του Buckingham Palace, σύμφωνα με το βρετανικό Κτηματολόγιο.
Επίσης, έχει ακίνητα στη Νέα Υόρκη και στην Νότια Γαλλία, ενώ διαθέτει πολυτελή αυτοκίνητα συμπεριλαμβανομένης μιας Bentley και δύο Porsche.
Το Bloomberg προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τις διοικήσεις της Εθνικής, της NBGI και τον Στελλάκη, αλλά όλοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτήν την ιστορία.

Ο ρόλος του Στελλάκη

Ο Στελλάκης έχει πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε στη Hill Samuel, μια εμπορική τράπεζα του Λονδίνου.
Το 1996, η Εθνική Τράπεζα προσέλαβε τον Στελλάκη να αναλάβει την NBG International.
Ο ίδιος έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ στο Λονδίνο και την Ελλάδα, ενώ σπάνια εμφανίζεται στον Τύπο.

Κακές αποδόσεις

Από το 2001 έως το 2011 το NBGI, επένδυσε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ συλλογικά αναμένεται να χαθούν περίπου 25 ευρώ για κάθε 100 ευρώ τα οποία επενδύθηκαν.
Με μια μέση απόδοση 0,75 φορές, το ποσοστό είναι απογοητευτικό για τους επενδυτές, δεδομένου ότι η προσδοκία τους είναι συνήθως τουλάχιστον δύο και μισή φορές το επενδεδυμένο ποσό, αναφέρουν οι αναλυτές.
Αν και οι αποδόσεις που προσέφερε η NBGI ήταν κακές, το 2009, το έτος που η Εθνική διεσώθη, ο Στελλάκης έλαβε μπόνους 2,25 εκατομμύρια λίρες, επιπλέον του βασικού μισθού των 393.000 στερλινών, σύμφωνα με την UK Companies House.
Η αμοιβή του Στελλάκη είχε οριστεί από τριμελή που αποτελείται από τον... ίδιο, τον διευθυντή ανθρώπινων πόρων της NBGI, Isobel Hammond και τον μη-εκτελεστικό διευθυντή John Harry North, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης