Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με 17,7% core tier 1 η Eurobank θα αντιμετωπίσει με αξιώσεις τα stress tests – Θα συμπεριληφθούν και 2 δισεκ. DTA

tags :
Με 17,7% core tier 1 η Eurobank θα αντιμετωπίσει με αξιώσεις τα stress tests – Θα συμπεριληφθούν και 2 δισεκ. DTA
Στο επιτελείο της Eurobank επικρατεί αισιοδοξία για τα stress tests της ΕΚΤ......
Με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της με 2,86 δισεκ. ιδιωτικά κεφάλαια η Eurobank διαθέτει πλέον επαρκή κεφάλαια και τον ισχυρότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 17,7%.
Να ληφθεί υπόψη ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 που θα αποτελέσουν βάση σύγκρισης στα stress tests της ΕΚΤ έχουν ως εξής
Eurobank 17,7% core tier 1
Alpha bank 15,6%
Εθνική 15,4%
Πειραιώς 14,4%.
Η Eurobank θα αξιολογηθεί στα stress tests ξεκινώντας με βάση την παραδοχή ότι διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Παράλληλα η ΕΚΤ και η EBA αναγνωρίζουν για όλες τις ελληνικές τράπεζες το DTA δηλαδή την αναβαλλόμενη φορολογία που στον κλάδο φθάνει τα 4,5 δισεκ. και ειδικά στην Eurobank περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Όλα αυτά τα αναφέρουμε καθώς υπήρξε μια σύγχυση λόγω του ρεπορτάζ που παρουσιάσαμε για την κατανομή των κεφαλαιακών αναγκών στις τράπεζες με βάση την παραδοχή του ΔΝΤ ότι θα χρειαστούν 15,8 δισεκ. οι κεφαλαιακές ανάγκες.
 Είχαμε αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των stress tests της ΤτΕ επιβεβαιώθηκαν και δικαιώθηκαν καθώς όλες οι ΑΜΚ των τραπεζών που στηρίχθηκαν στα stress tests της ΕΚΤ ήταν απόλυτα επιτυχείς.
Όμως στην αγορά διατυπώνονται επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο η Eurobank μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αξιοποίηση των 2 δισεκ. του DTA διαθέτει επαρκή κεφάλαια παρά τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό πειστικά και όχι επικοινωνιακά θα πρέπει να αποτιμήσουμε την εξής παράμετρο.
Γιατί η Eurobank στο βασικό σενάριο εμφάνισε κεφαλαιακές ανάγκες 2,945 δισεκ. και στο δυσμενές 4,98 δισεκ.;
Γιατί τόσο μεγάλη απόκλιση;
Η βασική αιτία εστιάζεται στο γεγονός ότι πέραν από τα NPLs που αξιολογούνται η ΤτΕ στο δυσμενές σενάριο εκτίμησε ότι αν αποτύχει η ανακεφαλαιοποίηση η Eurobank δεν θα μπορεί να παράγει προ προβλέψεων έσοδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι εκτιμήθηκε στο δυσμενές σενάριο ότι η Eurobank θα επιτύχει μηδέν έσοδα έναντι 25% απώλειας στην Alpha, 55% στην Εθνική και 31% στην Πειραιώς.
Για την Eurobank είχε προβλεφθεί 100% μείωση εσόδων σε προ προβλέψεων βάση πάντα στο δυσμενές σενάριο.
Η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank ολοκληρώθηκε επιτυχώς συγκέντρωσε 2,86 δισεκ διασφαλίζοντας το μέλλον της και αυτομάτως ανέτρεψε….και τις ρήτρες της μεθοδολογίας των stress tests.
Πρακτικά δηλαδή τα 4,98 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο δεν ισχύουν.
Βέβαια και το ΔΝΤ στηρίχθηκε σε αυτή την μεθοδολογία για να καταλήξει σε ακραίες εκτιμήσεις για την Eurobank.
Ποιο είναι το συμπέρασμα ότι η Eurobank θα αξιολογηθεί με core tier 1 στο 17,7% και με 2 δισεκ. DTA που προστίθεται στα κεφάλαια.
Στο επιτελείο της Eurobank επικρατεί αισιοδοξία για τα stress tests της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης