Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Π. Στελλάκης της NBGI λάμβανε έως και 40% bonus επί των συνολικών κερδών – Ποιό κορυφαίο στέλεχος του είχε μειώσει 2 φορές τις αποδοχές

Ο Π. Στελλάκης της NBGI λάμβανε έως και 40% bonus επί των συνολικών κερδών – Ποιό κορυφαίο στέλεχος του είχε μειώσει 2 φορές τις αποδοχές
Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται στην Εθνική δεν είναι βέβαιο εάν τελικώς έχει δοθεί μεγάλο μπόνους το 2009 ή σχετίζεται με πώληση μετοχών
(upd)Ο επικεφαλής της NBGI private equity της θυγατρικής της Εθνικής τράπεζας στο Λονδίνο Παύλος Στελλάκης, βρέθηκε στο επίκεντρο, στοχοποιημένος από το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.
Παρουσιάστηκε από το πρακτορείο ως ένας manager θυγατρικής της Εθνικής τράπεζας στο Λονδίνο, που ενώ αντιμετώπισε κεφαλαιακά προβλήματα λάμβανε ετήσια bonus 3,8 εκατ δολαρίων το 2009.
Δεν είναι σαφές ποια σκοπιμότητα υπήρχε ώστε να αποδομήσουν με αυτό τον τρόπο τον Στελλάκη και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το δημοσίευμα  αλλά ποια είναι η ιστορία του Στελλάκη;
Το 1997 ο Παύλος Στελλάκης προσλαμβάνεται από τον τότε υποδιοικητή της Εθνικής Νίκο Καραμούζη με στόχο να αναλάβει την NBG internacional.
Ο Στελλάκης προσλήφθηκε με συμβόλαιο 3 +3 χρόνια δηλαδή επέκτασης για άλλα 3 χρόνια και με απολαβές που έφθαναν έως το 40% των κερδών της NBGI Λονδίνου.
Το 2003 και ενώ δραστηριότητες του εξωτερικού και του Λονδίνου είχαν περάσει στον υποδιοικητή της Εθνικής Απόστολο Ταμβακάκη έληγε και το συμβόλαιο του Στελλάκη με την Εθνική στο Λονδίνο.
Ο Ταμβακάκης αποφασίζει ανανέωση αλλά με την αίρεση ότι θα μειωθούν οι αποδοχές του Στελλάκη κατά 40%.
Να σημειωθεί ότι από το 2000 δηλαδή στην αρχή της δεύτερης 3ετίας του συμβολαίου του ανέλαβε επικεφαλής της NBGI Λονδίνου και του Private Equity ο Στελλάκης και αντίστοιχα επικεφαλής της NBGI Private Equity των Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημερινός υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Το 2004 όταν ανέλαβε ο Αράπογλου στην Εθνική και αναβαθμίστηκε και ο Τουρκολιάς σημερινός CEO της Εθνικής, ο Στελλάκης πέρασε υπό τον έλεγχο Τουρκολιά.
Ο Στελλάκης αναβαθμίζεται ως επικεφαλής του investment banking Ελλάδος και εξωτερικού.
Μετά το 2009 όταν ανέλαβε ως διοικητής στην Εθνική τράπεζα ο Απόστολος Ταμβακάκης μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ήταν για δεύτερη φορά να προβεί σε νέα μείωση αποδοχών του Στελλάκη.
Δηλαδή ο Ταμβακάκης και ως υποδιοικητής και ως διοικητής προχώρησε σε μείωση των αποδοχών του Στελλάκη ενώ ακολούθησε και τρίτη μείωση όταν πάγωσε τα bonus σε όλα τα τραπεζικά στελέχη της Εθνικής.
Για το 2009 δόθηκε πολύ μεγάλο bonus στον Στελλάκη.
Το bonus κατεβλήθη τον Απρίλιο του 2010 επί θητείας Ταμβακάκη αλλά είχε εγκριθεί από τον Αράπογλου καθώς αφορούσε την χρήση 2009.
Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, και αυτό είναι επισφαλές, δηλαδή αν καταβλήθηκε μπόνους για τη χρήση 2009, καθώς σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται στην Εθνική δεν είναι βέβαιο εάν τελικώς έχει δοθεί τέτοιο μπόνους ή σχετίζεται με πώληση μετοχών. 
Για την χρήση 2010, 2011 και 2012 ο Στελλάκης δεν ξαναπήρε bonus γιατί ο Ταμβακάκης ως διοικητής είχε δώσει εντολή να παγώσουν όλα τα bonus λόγω της κρίσης.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι το διάστημα 2000-2002 τα private equity πέτυχαν καλές αποδόσεις ωστόσο την περίοδο 2007 με 2008 και εν συνεχεία άρχισε η μεγάλη φθίνουσα πορεία των private equity.
Όμως ακόμη το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.
Γιατί στοχοποιήθηκε από το διεθνές πρακτορείο ο Στελλάκης της NBGI Private Equity και ποιος…. (με έμφαση στο ποιος) είχε στόχο και λόγο για να τον αποδομήσει με τέτοιο τρόπο;

(πρώτη ενημέρωση 08:12, 19 Ιουνίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης