Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής; - Γιατί ο Λάτσης προκλητικά διόρισε μέλος στο ΔΣ ενώ διαθέτει 1,02% και μείωσε και το ποσοστό του;

Γιατί άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής; - Γιατί ο Λάτσης προκλητικά διόρισε μέλος στο ΔΣ ενώ διαθέτει 1,02% και μείωσε και το ποσοστό του;
Γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει ο Π. Χριστοδούλου από την θέση του αναπληρωτή CEO της Εθνικής τράπεζας;
(upd)Γιατί άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας και γιατί αποχώρησε ο Πέτρος Χριστοδούλου μέχρι τώρα αναπληρωτής CEO στην Εθνική;
Το ερώτημα αυτό είναι προφανώς εύλογο κυρίως γιατί υπήρχε διοικητικό σχήμα το οποίο ξαφνικά αποφασίστηκε να αντικατασταθεί.
Οι αλλαγές δεν αποτελούν έκπληξη για τους αναγνώστες του bankingnews.gr καθώς εδώ και πολύ καιρό αναφερόμαστε στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που αποφάσισε να διορίσει στο ΔΣ της Εθνικής τον Δημόπουλο, τον Μυλωνά και την Πόλα Χατζησωτηρίου πρώην CFO της Eurobank που αποτελεί τον άνθρωπο του Λάτση στην Εθνική.
Το ερώτημα παραμένει γιατί άλλαξε το διοικητικό σχήμα της Εθνικής, αποχώρησε ο Πέτρος Χριστοδούλου παραμένοντας στο ΔΣ και κατευθυνόμενος προσεχώς στο Third Point και προστέθηκαν 3 νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Η απάντηση είναι η εξής γιατί η Τρόικα ζήτησε να ενισχυθεί το διοικητικό σχήμα της Εθνικής τράπεζας αλλά και επειδή κατέστη αντιληπτό ότι δεν υπήρχε αρμονία μεταξύ Τουρκολιά σημερινού CEO και Χριστοδούλου απερχόμενου αναπληρωτή CEO.
H Τρόικα έχει ζητήσει πολλά από την Εθνική και μεταξύ των πολλών να ισχυροποιηθεί το διοικητικό σχήμα.
Όμως οι αλλαγές αυτές ή κατά το ακριβές μια εξ αυτών αποτελεί πρόκληση όχι για το πρόσωπο της Πόλα Χατζησωτηρίου που αποτελεί εκπρόσωπο και στενό συνεργάτη του Σπύρου Λάτση.
Γιατί ο Λάτσης επέβαλλε να συμμετάσχει η Χατζησωτηρίου στο ΔΣ όταν μάλιστα έχει μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του στην Εθνική τράπεζα;
Πως ένας μέτοχος του 1,02% επιβάλλει να έχει μέλος στο ΔΣ της τράπεζας και μάλιστα της Εθνικής;

Τι αναφέρεται σε επίσημες ανακοινώσεις;

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η Εθνική είχε αναφέρει τα εξής ότι το κοινωφελές ίδρυμα JOHN S. LATSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION, διαθέτει 36.074.185 δικαιώματα ψήφου, που απορρέουν από ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές και αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,02% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας.
Επίσης, το ανωτέρω ίδρυμα κατέχει τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών (Warrants), που αντιστοιχούν σε 191.823.745 δικαιώματα ψήφου (5,43% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας).
Εάν ασκηθούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τα warrants, τα δικαιώματα ψήφου του ανωτέρω Ιδρύματος θα ανέλθουν συνολικά σε 227.897.930 και θα αντιστοιχούν στο 6,45% του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με τον N.3864/2010, σας γνωστοποιούμε ότι το ποσοστό του ως άνω Ιδρύματος, μη υπολογιζόμενων των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανήρχετο προ της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας σε ποσοστό 6,60% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας και μετά από αυτήν ανέρχεται σε ποσοστό 2,39% επί του συνόλου των προαναφερομένων δικαιωμάτων.

Παλαιότερη ανακοίνωση στις 4 Ιουλίου 2013 από την Εθνική

Σε ανακοίνωση της η Εθνική στις 4/7/2013 επισήμανε τα εξής….
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει, σύμφωνα με τον N.3556/2007 και κατόπιν της από 2.7.2013 γνωστοποιήσεως του κοινωφελούς ιδρύματος JOHN S. LATSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION, ότι το εν λόγω ίδρυμα από 27.6.2013 κατέχει 24.710.549 δικαιώματα ψήφου, που απορρέουν από ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές και αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,03% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας.
Επίσης, το ανωτέρω ίδρυμα κατέχει τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών (Warrants), που αντιστοιχούν σε 191.823.745 δικαιώματα ψήφου (8,00% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας).
Εάν ασκηθούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τα warrants, τα δικαιώματα ψήφου του ανωτέρω Ιδρύματος θα ανέλθουν συνολικά σε 216.534.295 και θα αντιστοιχούν στο 9,03% του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης