γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Μετά την έκθεση του ΔΝΤ το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά προς το χειρότερο στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Είτε μας αρέσει είτε όχι αποδείχθηκε ότι η καθυστέρηση δημοσιοποίησης της έκθεσης του ΔΝΤ είχε πολιτική σκοπιμότητα να μην πλήξει την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου 2014 που αλληλοσπαράσσεται αλλά είχε ξεκάθαρα αρνητική επίπτωση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μετά την έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία και τις τράπεζες….το ελληνικό χρηματιστήριο άλλαξε ριζικά.
Οι μεγάλοι όγκοι μειώθηκαν, οι τράπεζες άρχισαν να υποχωρούν και να φθείρονται ενώ γενικώς απουσιάζει ο ενθουσιασμός.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για εμπροσθοβαρή άνοδο στο χρηματιστήριο και ράλι έως τις 1650 μονάδες έχουν ξεθωριάσει αλλά ακόμη δεν έχουν αναιρεθεί.
Όμως αν δούμε τα δεδομένα τραπεζικά, οικονομικά και πολιτικά και αποτιμήσουμε τις ενδείξεις ίσως το βασικό σενάριο ανόδου στο χρηματιστήριο με στόχο τις 1650 μονάδες σίγουρα έχει δραστικά μειωθεί.
Η κυβέρνηση αλληλοσπαράσσεται.
Προκαλούν αλγεινή εντύπωση οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το ένα κόμμα κατηγορεί το άλλο για το ποιος ευθύνεται για την χρεοκοπία της Ελλάδος και όλως τυχαίως…αυτά τα δύο κόμματα συγκυβερνούν…για να διασώσουν την Ελλάδα.
Είναι επίσης ασαφές αν θα βρεθούν οι 180 περιβόητοι βουλευτές που θα εκλέξουν πρόεδρο Δημοκρατίας.
Η τωρινή βουλή δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας καθώς π.χ. η ΔΗΜΑΡ με 13 βουλευτές ενώ κατέρρευσε στις ευρωεκλογές….μπορεί με την στάση της και τις ψήφους των 13 βουλευτών της να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις;
Στην οικονομία το μεταρρυθμιστικό έργο δείχνει σημάδια κόπωσης ενώ στο φλέγον θέμα του χρέους η Ελλάδα μόνο υπερήφανη δεν μπορεί να είναι.
Είναι προκλητικό να γίνεται συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους όταν από τα 321 δισεκ. μόνο τα 53 δισεκ…θα βρεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Θα πρόκειται για διαπραγμάτευση παρωδία που προσβάλει τις θυσίες των ελλήνων.
Η 5ετής ύφεση στην Ελλάδα οδήγησε σε απώλεια 240 δισεκ. ευρώ και στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν διαπραγμάτευση παρωδία για το χρέος.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του EFSF του Ταμείου που δάνεισε την Ελλάδα, όχι απλά αποδομούν την Ελλάδα την εξευτελίζουν καθώς γίνεται λόγος για οφέλη….που θα καταγραφούν μετά από πολλά χρόνια
Άρα η βιωσιμότητα του χρέους είναι μια διαδικασία ελληνικής υποκρισίας.
Οι ευρωπαίοι κοροϊδεύουν την Ελλάδα και η Ελλάδα αυτοξευτιλίζεται αυτό είναι το συμπέρασμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος που θα ξεκινήσει για να καταστεί βιώσιμο.
Με τραπεζικούς όρους οι τράπεζες στα stress tests της ΕΚΤ θα υποστούν κεφαλαιακή ζημία από 2,5 έως 5,5 δισεκ. ευρώ.
Άρα και οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι παγιδευμένες, να βρίσκονται σε ομηρία έως την ολοκλήρωση των stress tests στα τέλη Οκτωβρίου του 2014.
Άρα υπό αυτό το πρίσμα το ελληνικό χρηματιστήριο εύλογα ξεφούσκωσε.
Οι ξένοι που επένδυσαν τα 8,3 δισεκ. ή για να είμαστε ακριβείς 7,7 δισεκ. αφαιρώντας τους έλληνες επενδυτές τι θα απογίνουν;
Μπορεί αναλαμπές να υπάρξουν στο χρηματιστήριο ακόμη και άνοδος 100 ή 250 μονάδων αλλά οι σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν μας δείχνουν το εξής
1)Το βασικό σενάριο της ανόδου στο χρηματιστήριο με στόχο τις 1650 μονάδες ξεθωριάζει
2)Οι 1250 και εν συνεχεία οι 1200 μονάδες θα κρίνουν την αγορά.
Διάσπαση των 1200 μονάδων καθοδικά θα οδηγήσει την αγορά στις 1050 μονάδες στα χαμηλά έτους που σημειώθηκαν πρόσφατα.
Η διάσπαση των 1050 μονάδων θα φέρει την καταστροφή καθώς η αγορά θα πιεστεί πολύ ακόμη και 300-400 μονάδες χαμηλότερα.
Ήδη ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές αρχίζουν να βλέπουν την μισοάδεια πλευρά του ποτηριού και όχι την μισογεμάτη.
Προφανώς ουδείς μπορεί να προβλέψει το χρηματιστηριακό μέλλον αλλά σίγουρα οι ενδείξεις προβληματίζουν, η μαγεία του χρηματιστηρίου έχει ξεθωριάσει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών