Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Alpha bank αν είχε εξαγοράσει τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα θα είχε +3 δισ. κεφαλαιακό bonus και θα ήταν η ισχυρότερη στην Ευρώπη

tags :
Η Alpha bank αν είχε εξαγοράσει τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα θα είχε +3 δισ. κεφαλαιακό bonus και θα ήταν η ισχυρότερη στην Ευρώπη
Η Alpha bank θα άξιζε να διαθέτει μεγαλύτερο ισολογισμό αλλά ποιες είναι οι επιλογές;
(upd)Η διοίκηση της Alpha bank δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χειρίστηκε με επαγγελματισμό την κρίση και δεν είναι τυχαίο ότι είναι η μόνη τράπεζα που δεν έριξε τους μετόχους της και η μόνη τράπεζα που ακόμη και στην περίοδο της καταστροφής εμφανιζόταν με θετικά ίδια κεφάλαια, διατηρώντας τον χαρακτήρα της σταθερής τράπεζας.  
Θα σκεφθείτε πολλοί τι σκοπιμότητα υπάρχει να αναφερόμαστε στο παρελθόν, θα εξηγήσουμε απλά παρακολουθήστε τον συλλογισμό μας.
Η σχετικά συντηρητική προσέγγιση της διοίκησης της Alpha bank ως προς τις μεγάλες αλλαγές του τραπεζικού χάρτη είχε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Η ΤτΕ στήριξε την προσπάθεια της Alpha bank να αποκτήσει την Emporiki με την επιστολή Παπαδάκη υποδιοικητή της ΤτΕ που υποχρέωνε την Credit Agricole να καταβάλλει για την  Emporiki 3 δισεκ. ευρώ για να αποχωρήσει από την Ελλάδα.
Μπορεί να ειπωθεί τώρα – αν και το γνωρίζει η διοίκηση της Alpha – ότι η προσφορά της Eurobank ήταν οριακά καλύτερη αλλά η μεθοδικότητα της διοίκησης της Alpha που πραγματοποίησε αλλεπάλληλα ταξίδια στο Παρίσι και βεβαίως η στάση της ΤτΕ οδήγησαν στο γνωστό αποτέλεσμα η Emporiki να καταλήξει στην Alpha bank και ορθώς κατέληξε.
Η Alpha bank είχε και άλλες ευκαιρίες.
Προτάθηκε στην Alpha bank να εξαγοράσει την good ATE αλλά η Alpha bank έθεσε θέμα προβληματικών δανείων και εργαζομένων.
Προτάθηκε η αγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πριν σπάσει σε good και bad bank.
Για πολλούς το ΤΤ θα ταίριαζε καλύτερα στην Alpha bank από ότι στην Eurobank.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Alpha είχε σχέδιο να κρατήσει αυτόνομο το ΤΤ στην λογική της λαϊκής αποταμίευσης.
Όμως η Alpha bank είχε θέσει θέμα εργαζομένων δεν ήθελε τους 3220 αλλά αρχικά μόνο 1500 και εν συνεχεία 1800 εργαζομένους.
Προτάθηκε η εξαγορά της Millennium bank και βεβαίως των κυπριακών τραπεζών.
Διαπιστώνουμε συνομιλώντας με την διοίκηση της Alpha ότι οι τράπεζες που πραγματικά ενδιέφεραν ήταν το ΤΤ λόγω ρευστότητας και οι κυπριακές τράπεζες λόγω κεφαλαίων και ευνοϊκής αποτίμησης των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Αν η Alpha bank αγόραζε τις κυπριακές τράπεζες θα είχε αποκτήσει 3 δισεκ. κεφαλαιακό bonus και συνολικά 6 δισεκ. μαζί με την Credit Agrciole και δεν θα χρειαζόταν άλλα κεφάλαια θα ήταν η πιο ισχυρή κεφαλαιακά τράπεζα της Ευρώπης.
Γιατί δεν πήρε η Alpha bank τις κυπριακές;
Δεν ήταν μόνο η επιθετικότερη προσφορά της Πειραιώς, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν είναι της παρούσης...να αναφέρουμε.
Το ΤΤ διασπασμένο σε good και bad bank επανήλθε προς πώληση αλλά είναι γεγονός ότι ενώ θα ταίριαζε περισσότερο στην Alpha bank – το επιχείρημα της διοίκησης είναι όντως σωστό – η ΤτΕ πρόταξε την συστημική ευστάθεια που επίσης ήταν σωστή στρατηγική και τελικώς κατέληξε στην Eurobank.  
Το ερώτημα είναι γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;
Για να αλλάξει ο τραπεζικός χάρτης χρειάζεται μια ιστορική απόφαση να σπάσει η ομάδα των 4 συστημικών τραπεζών και η Τρόικα να αναιρέσει την στρατηγική της.
Πολύ δύσκολο έως απίθανο ακόμη και αν υπάρξει τραπεζικό ατύχημα.
Είναι γεγονός ότι η Alpha bank διαχρονικά διαθέτει την έξωθεν μαρτυρία της σταθερότητας και αυτό έχει αποδειχθεί έμπρακτα.
Η Alpha bank δεν κρύβει κινδύνους, ούτε σκελετούς που ξαφνικά παρουσιάζονται αιφνιδιάζοντας τους μετόχους, τέτοια φαινόμενα δεν θα υπάρξουν στην Alpha bank.
Οι μέτοχοι μπορεί να είναι ήσυχοι για το θέμα αυτό και είμαστε απόλυτοι σε αυτό….
Η τράπεζα ακόμη και στην περίοδο της βαθειάς κρίσης ενέπνεε εμπιστοσύνη την οποία κάποια στιγμή κινδύνευσε να χάσει ακόμη και η Εθνική που είναι συνυφασμένη με το ελληνικό κράτος.
Η Alpha bank εκτιμούμε ότι δεν βρήκε ένα τείχος...άρνησης από την ΤτΕ αλλά η τράπεζα κινήθηκε ίσως πιο συντηρητικά σε μια περίοδο όπου η λογική Σάλλα της Πειραιώς «τα παίζω όλα για όλα και ρισκάρω» αποδείχθηκε ορθότερη.
Η έλλειψη επιθετικής κουλτούρας ήταν μια βασική αιτία που η Alpha bank δεν πήρε τράπεζες που όντως άξιζε να αποκτήσει.
Διαθέτοντας όμως τραπεζική κουλτούρα η Alpha bank καλείται να ζωντανέψει τον ισολογισμό της Emporiki bank.
Με όρους θεωρητικούς η Alpha bank θα άξιζε ακόμη 15-20 δισεκ. ενεργητικό επιπλέον από τα 74 δισεκ. που διαθέτει μαζί με την Citibank.
Αλλά εκτιμούμε ότι ο μόνος τρόπος να βρεθούν αυτά τα επιπλέον δισεκατομμύρια δεν μπορεί να είναι ένα τραπεζικό ατύχημα αλλά μια συμφωνία μετόχων.
Ποιων μετόχων;
Σίγουρα η διοίκηση της Alpha bank (ο έμπειρος Γιάννης Κωστόπουλος και ο υπερδραστήριος και ικανός Δημήτρης Μαντζούνης) είναι η μόνη που μπορεί να δώσει την καλύτερη απάντηση σε 126 ημέρες από σήμερα.  

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης