Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θεωρία συνομωσίας - Γιατί προειδοποίησε ο Τουρκολιάς (ΕΤΕ) για την σταθερότητα των τραπεζών τους επόμενους 6 μήνες;

Θεωρία συνομωσίας - Γιατί προειδοποίησε ο Τουρκολιάς (ΕΤΕ) για την σταθερότητα των τραπεζών τους επόμενους 6 μήνες;
Η Εθνική τράπεζα θα είναι μια εκ των ελληνικών τραπεζών που θα έχουν πρόβλημα στα stress tests της ΕΚΤ....

Παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα του νέου διοικητή της ΤτΕ και του Γκίκα Χαρδούβελη του νέου υπουργού Οικονομικών και της Αναστασίας Σακελλαρίου του ΤΧΣ ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας στην Γενική Συνέλευση των μετόχων, προειδοποίησε για την σταθερότητα των τραπεζών τους επόμενους 6 μήνες.
Απλά και κατανοητά ο Τουρκολιάς  προειδοποίησε τους θεσμικούς παράγοντες να προσέξουν τις τράπεζες.
Η προειδοποίηση αυτή έχει διπλή ερμηνεία και θα σας προτρέπαμε να διαβάσετε την προσέγγιση μας που δεν στηρίζεται σε εικασίες αλλά πληροφορίες από πηγές που έχουν πλήρη γνώση της μεγάλης εικόνας και όχι κομματιών του σύνθετου τραπεζικού πάζλ.
Ο Τουρκολιάς της Εθνικής προειδοποίησε ξεκάθαρα για τα stress tests της ΕΚΤ.
Το www.bankingnews.gr όχι απλά έγκαιρα αλλά με πολύ σαφήνεια έχει παρουσιάσει τις πρώτες εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Από αρχική εκτίμηση 5 με 12 δισεκ. ευρώ έχουν αναπροσαρμοστεί οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε 2,5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Τα στοιχεία που παραθέτουμε δεν είναι αυθαίρετα και δίδουμε έμφαση σε αυτό….
Ο Τουρκολιάς ανησυχεί για την Εθνική και εύλογα ανησυχεί γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι μια από τις σίγουρες 2 τράπεζες που θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια είναι η Εθνική τράπεζα.
Με βάση τις τωρινές ενδείξεις και οι 4 τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια αλλά σίγουρα οι 2 εξ’  αυτών και η μια εκ των δύο είναι η Εθνική.
Ο Τουρκολιάς στέλνει ένα μήνυμα στους θεσμικούς παράγοντες να προστατέψουν τις τράπεζες δηλαδή να προστατέψουν την Εθνική που θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια.
Η πιθανότητα επιβεβαίωσης του αρνητικού σεναρίου για την Εθνική στα stress tests της ΕΚΤ είναι πολύ μεγάλη με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Προφανώς επειδή τα stress tests δεν στηρίζονται μόνο σε οικονομικοτεχνικά μοντέλα αλλά και σε πολιτικούς όρους προφανώς η στάση του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος και του διοικητή της ΤτΕ θα διαδραματίσει ρόλο.
Η μια πλευρά του νομίσματος της προειδοποίησης Τουρκολιά έχει να κάνει με την ανησυχία της διοίκησης ενόψει των stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν 30 Οκτωβρίου 2014.
Υπάρχει και μια άλλη πλευρά σκοτεινή που θα την παρουσιάσουμε ως σενάριο συνωμοσίας υπό την μορφή προειδοποίησης αφού είναι εποχή προειδοποιήσεων……
Ο Τουρκολιάς διοικεί την Εθνική κατά το ορθότερο ο Τουρκολιάς εκτελεί τις εντολές Λάτση.
Ο Λάτσης με 1,02% και μειώνοντας την θέση του στην Εθνική διόρισε την Πόλα Χατζησωτηρίου ως αναπληρώτρια CEΟ στην τράπεζα ενώ ταυτόχρονα ελέγχει και την διοίκηση Τουρκολιά.
Ο στόχος του Λάτση ποιος είναι;
Να επιτύχει κέρδη η Εθνική;
Ο στόχος του είναι ακόμη να αφανίσει την Eurobank.
Η Eurobank για τον Λάτση αποτελεί κόκκινο πανί καθώς υπενθυμίζει στον Λάτση την αποτυχία του στο banking και του υπενθυμίζει ότι δραπέτευσε ως μέτοχος φορτώνοντας δικές του υποχρεώσεις 2,5 δισεκ. στον έλληνα φορολογούμενο.
Ο Λάτσης και όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον banking που δεν βρίσκονται μόνο στην Εθνική (ξέρετε ότι ξέρουμε ποιοι είναι) ποντάρουν σε μια αποτυχία της Eurobank στα stress tests.
Ποντάρουν σε ένα τραπεζικό ατύχημα, ώστε να υποχρεωθεί ο Watsa της Fairfax να δεχθεί….σχέση ανταλλαγής και η Eurobank να συγχωνευθεί με την Εθνική.
Αυτό ήταν και το σχέδιο Λάτση όταν «χρησιμοποίησε» τον Τάκη Αράπογλου ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος στην Eurobank.
Ο Λάτσης πόνταρε στην αποτυχία της Eurobank και του Χρήστου Μεγάλου αλλά για μια ακόμη φορά η Eurobank…τον διέψευσε τον Σπύρο Λάτση.
Στο παρασκήνιο της διεκδίκησης της Eurobank δεν θα είναι μόνη η Εθνική που θα έχει πρόβλημα κεφαλαίων όπως και η Eurobank με βάση το….δικό τους σενάριο.
Θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Alpha bank και η Alpha bank επιθυμεί να αποκτήσει την Eurobank.
Με βάση αυτό το σενάριο συνωμοσίας και η Εθνική και η Eurobank θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια και είτε θα τα επενδύσουν οι ιδιώτες μέτοχοι για να μην χάσουν τα δισεκατομμύρια που επένδυσαν είτε το ΤΧΣ μέσω της ενεργοποίησης του bail in.
Βέβαια όλοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο καθώς όλοι αγνοούν ότι η Fairfax είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Eurobank ενώ ο Χρήστος Μεγάλου ο CEO της Eurobank έχει αποδειχθεί ικανός και αποτελεσματικός διαψεύδοντας πολλούς και ακυρώνοντας επαίσχυντους σχεδιασμούς αλλότριων συμφερόντων.
Σε αυτό το σκοτεινό σενάριο συνομωσίας εμπλέκεται και το ΤΧΣ υπό το εξής σκέλος.
Αν οι τράπεζες αποτύχουν στα stress tests ή οι ιδιώτες μέτοχοι ή το ΤΧΣ θα υποχρεωθούν να επενδύσουν νέα κεφάλαια για 3η φορά στις ελληνικές τράπεζες.
Αν τα επενδύσει το ΤΧΣ τότε θα μειωθεί το capital buffer και….μια παράπλευρη απώλεια θα είναι να χρησιμοποιηθεί η μείωση του capital buffer ως μέτρο πίεσης ώστε η Ελλάδα να συνάψει τρίτο δάνειο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι τράπεζες θα επανακρατικοποιηθούν και η Ελλάδα θα πάρει και τρίτο δάνειο άρα η ΑΠΟΛΥΤΗ ομηρία της Ελλάδος, τράπεζες και οικονομία στον απόλυτο έλεγχο της Τρόικα.
Κάποιοι επίσης θα ήθελαν να ανακεφαλαιοποιείται η Eurobank από το ΤΧΣ και εν συνεχεία να αγόραζαν την Eurobank παίρνοντας και το κεφαλαιακό bonus.
Κατά την άποψη μας και αυτό δεν αποτελεί σενάριο συνωμοσίας ….θα ήθελαν να αλλάξει εκ νέου ο τραπεζικός χάρτης.
Όμως θεωρούμε τραγικό λάθος να ποντάρουν στο τραπεζικό ατύχημα ειδικά η Εθνική που είναι πολύ πιθανό να είναι θύμα τραπεζικού ατυχήματος.
Προφανώς το ΥΠΟΙΚ και η ΤτΕ θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα stress tests – και στο τέλος μπορεί να αποτρέψουν το σενάριο καταστροφής - αλλά να θυμηθούμε κάτι απλό μπορεί το Fairfax να είναι εν δυνάμει πωλητής αλλά όχι ακόμη.
Το Fairfax δεν θα φύγει ηττημένο και ζημιωμένο από την Ελλάδα.
Η απάντηση που δίδεται σε αυτό το σενάριο είναι ότι το Fairfax θα είναι μέτοχος στην Εθνική ή στην Alpha bank αν η Eurobank καταλήξει σε μια από τις δύο τράπεζες άρα το Fairfax δεν θα βγει ζημιωμένο.
Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ κανείς δεν θα πρέπει να προδικάζει ότι η Eurobank δεν θα τα καταφέρει στα stress tests…..
Μπορεί ο Λάτσης και η Εθνική να γνωρίζουν ότι…η Εθνική θα έχει νέο κεφαλαιακό πρόβλημα αλλά δεν θα πρέπει για κανένα να προδικάζουν.
Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στο τραπεζικό παρασκήνιο….άρα κατανοούμε όλοι γιατί ο Τουρκολιάς προειδοποιεί για την συστημική σταθερότητα.

Υποσημείωση

Αυτό το σενάριο συνωμοσίας είναι αληθινό, μπορεί να σκεφθείτε;
Δυστυχώς είναι 10000000000000000% αληθινό και δυστυχώς ακόμη δεν μπορούμε να τα αποκαλύψουμε όλα…..
Η Τρόικα....βέβαια έχει αρνηθεί κατά τρόπο απόλυτο νέα deals στις ελληνικές τράπεζες καθώς ο βαθμός συγκέντρωσης φθάνει στο 95%.
Οι 4 τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς.
Οπότε όσοι σχεδιάζουν να λάβουν υπόψη και την παράμετρο Τρόικα + DGCom που θα μπλοκάρουν σχέδια νέων συγχωνεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης