Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήνυμα Τουρκολιά (Εθνική) σε Στουρνάρα (ΤτΕ) και Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ) - Διαφυλάξτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα!

Μήνυμα Τουρκολιά (Εθνική) σε  Στουρνάρα (ΤτΕ) και Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ) - Διαφυλάξτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα!
Το Grexit αποτελεί μακρινό εφιάλτη σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργο Ζανιά
Να κάνουν ότι χρειαστεί για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι ήταν παρόντες στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ήταν αιχμηρός στις τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα όσον αφορά τις οδηγίες της ΤτΕ για τις επισφάλειες αλλά και την αποχώρηση του Π. Χριστοδούλου από τη θέση του αναπλ. διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.
Όπως τόνισε ο Αλ. Τουρκολιάς, η ρευστότητα αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΤΕ, χαρακτηρίζοντας επιτυχείς τις δύο τελευταίες ΑΜΚ. 
Σε ότι αφορά τις επισφάλειες, ο Αλ. Τουρκολιάς σημείωσε ότι η τράπεζα έχει λάβει οδηγίες από την ΤτΕ και θα τις εφαρμόσει. Ωστόσο, σημείωσε «πρέπει να τονιστεί το εξής: Οι επισφάλειες του παρελθόντος δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα. Είναι απαραίτητη η προσαρμογή στις συνθήκες του σήμερα. Χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχέδιο και εξειδίκευση». 
Η δήλωση Τουρκολιά για τις επισφάλειες αποτελεί αιχμή προς την ΤτΕ, με τον CEO της τράπεζας να επισημαίνει επί της ουσίας ότι οι οδηγίες είναι χρήσιμες, αλλά χρειάζεται και κάτι παραπάνω. 
Η Εθνική έχει μειώσει μόλις στο 5% την εξάρτησή της από το ευρωσύστημα, τόνισε ο Αλ. Τουρκολιάς.
Στρατηγικός στόχος είναι ο έλεγχος του κόστους και επόμενος στόχος η κερδοφορία. 
Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις, υποστήριξε ο CEO της Εθνικής, τονίζοντας ότι στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι δύο επενδύσεις μεσαίου μεγέθους σε κάθε νομό. 
«Εγώ προσωπικά έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην αποχώρηση του Π. Χριστοδούλου από την τράπεζα ο Αλ. Τουρκολιάς τόνισε:
«Με λύπη μου θα αποδεχθώ την απόφασή του. Τον ευχαριστούμε όλοι για τη συνεισφορά του. Ας σκεφτούν κάποιοι όμως τους λόγους της αποχώρησής του. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα και λίγοι το ξέρουν».
Η στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων αποτελεί πρόκληση για την Εθνική Τράπεζα, τόνισε ο Αλ. Τουρκολιάς, σημειώνοντας ότι η οικονομία πορεύεται σε ενάρετο κύκλο.
«Η Εθνική θα είναι παρούσα στο αύριο της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι τράπεζες κερδίζουν το μεγάλο στοίχημα και ανακτούν τη δυναμική τους, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΕ, επικρατεί αισιοδοξία για τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Στόχος της Εθνικής είναι να αποτελέσει συνδημιουργό της επόμενης μέρας για την οικονομία.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Γ. Ζανιάς υπογράμμισε το γεγονός ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας. 
Όπως τόνισε, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έχει εξαλειφθεί, ενώ τα περί εξόδου από το ευρώ αποτελούν μακρινό εφιάλτη. Κανείς δεν μιλάει πλέον για αυτό το ενδεχόμενο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
H Ελλάδα περνά σε νέα εποχή, στην εποχή της υπερ-επίτευξης των στόχων, υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής.
Μεγάλο ζητούμενο πλέον είναι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως τόνισε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα είναι αλλήθεια πως «ξύνουμε τον πάτο της ύφεσης».
Η ελληνική κρίση είχε επιπτώσεις ανάλογες με της «Μεγάλης Ύφεσης» στις ΗΠΑ. Ωστόσο, σήμερα η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη και τα κεφάλαια επιστρέφουν.
Η ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, ξεκίνησε με επεισοδιακό τρόπο. Καθώς ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ζανιάς διάβαζε το καταστατικό οι μέτοχοι υπέβαλαν ενστάσεις οι οποίες αφορούσαν τον πίνακα των μετόχων μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι ενστάσεις κρίθηκαν τελικώς άκυρες.
Στην ετήσια γ.σ. ήταν παρόντες ο νέος διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, η επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου και ο πρώην πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος.

Μαρίνα Φούντα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης