Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μαντζούνης (Alpha bank) - Ώριμες οι συνθήκες για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών - Έτος μικρής ανάκαμψης το 2014 - Ιστορική η ΓΣ

tags :
Μαντζούνης (Alpha bank) - Ώριμες οι συνθήκες για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών  - Έτος μικρής ανάκαμψης το 2014 - Ιστορική η ΓΣ
Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα για τη διαχείριση των NPLs, δηλώνει η διοίκηση της Alpha bank
Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή γενική συνέλευση της Alpha Bank, ο πρόεδρος Βασίλης Ράπανος, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ. Μαντζούνης τόνισε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. 
Ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, που δεν προεδρεύει ο Γ. Κωστόπουλος.
Ο Β. Ράπανος τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την πρόκληση, όπως χαρακτήρισε, την ανάληψη των καθηκόντων του και τόνισε ότι «θα είναι πάντα δίπλα μας».
Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ότι είναι ενδυναμωμένες, ανθεκτικές και κεφαλαιακά ισχυρές μετά τις ΑΜΚ. Το 2014 θα είναι έτος μικρής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, ενώ έχει ήδη καταγραφεί βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Επίσης τόνισε ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, δημιουργούνται πρόσφορες συνθήκες για την επιστροφή των καταθέσεων.
Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα από εδώ και πέρα είναι ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης.
Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στη μείωση της ανεργίας, υπογράμμισε ο Β. Ράπανος, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμα τα επόμενα χρόνια για τη χώρα. Παράλληλα συνέστησε προσοχή στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κράτος που θα δαπανά λιγότερα και θα είναι πιο φιλικό στον πολίτη και την επιχείρηση.
Όπως σημείωσε ο Β. Ράπανος, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης είναι αναγκαίος, με τη συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Είναι ανάγκη, όπως είπε, να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άλλαξε εκ βάθρων, η Alpha πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή και θα είναι αρωγός στην ανάκαμψη της οικονομίας, υπογράμμισε ο Β. Ράπανος. 
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης, τόνισε ότι είναι ορατή η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση.
Οι τράπεζες αναδιαρθρώθηκαν και πλέον είναι εύρωστες, σημείωσε, ενώ ειδικότερα για την Alpha Bank, εκτίμησε ότι είναι σημαντική η διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρα.
«Δεν ήταν εύκολο, τρέμαμε αν θα πετύχουν οι ΑΜΚ...», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, o CEO της τράπεζας τόνισε ότι με τον Core Tier 1 στο 15,6% η Alpha διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι για τυχόν νέα ευρήματα στα stress tests της ΕΚΤ. Τα stress tests ας είναι ο τελευταίος διαγνωστικός έλεγχος για να εστιάσουμε στη συνέχεια στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Επίσης τόνισε ότι στην Alpha Bank σημειώνεται αύξηση καταθέσεων και αύξηση του μεριδίου αγοράς. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη. Τον Μάιο εκμηδενίστηκε το ELA.
Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα των NPLs, ο Δ. Μαντζούνης τόνισε ότι «μας αποσχολούν, εκεί έχουμε εστιάσει, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά. Όπως σημείωσε, στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Για να πάρει μπροστά η οικονομία χρειάζεται σταθερότητα, τόνισε ο CEO της τράπεζας.
Στόχος της Alpha Bank είναι η περιστολή των δαπανών κατά 20% σε ορίζοντας τριετίας.
Ο Δ. Μαντζούνης δήλωσε ότι η Alpha Bank είναι υπερήφανη για την εξαγορά της Citibank Ελλάδος.
Χαρακτήρισε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι η εξαγορά περιλαμβάνει 480 χιλ. πελάτες, 20 καταστήματα και φυσικά την κάρτα Diners.
Οι διαδικασίες πλέον είναι ώριμες για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι αγορές διψούν για ελληνικό χαρτί.
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία άμεσα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», τόνισε ο Δ. Μαντζούνης.

Θερμά λόγια για τον Γ. Κωστόπουλο
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ήταν έντονο το κλίμα συγκίνησης για τον Γ. Κωστόπουλο.
Οι κ.κ. Ράπανος και Μαντζούνης μίλησαν για έναν άνθρωπο με τεράστιο επαγγελματικό ήθος, δύναμη και αισιοδοξία!
Και οι δύο των ευχαρίστησαν θερμά για την πολύχρονη συνεισφορά του στην τράπεζα αλλά και την οικονομία.
Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δ. Μαντζούνης δάκρυσε, ενώ προηγήθηκαν θερμά λόγια από τον ίδιο και για τον Βασίλη Ράπανο.
Στην ετήσια γενική συνέλευση της Alpha Bank, παραβρέθηκαν οι Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ), Γκίκας Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ) και Αναστασία Σακελλαρίου (ΤΧΣ).

Μαρίνα Φούντα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης