Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απορρίφθηκαν τα τραπεζικά deals ανάγκης - Δύσκολες ακόμη και οι συγχωνεύσεις με συναίνεση μετόχων…και η Alpha bank

Απορρίφθηκαν τα τραπεζικά deals ανάγκης - Δύσκολες ακόμη και οι συγχωνεύσεις με συναίνεση μετόχων…και η Alpha bank
Μόνο με πρωτοβουλίες μετόχων θα μπορούσε να υπάρξει τραπεζικό deal και μόνο υπό πολύ αυστηρούς όρους.....
Πολλές φορές έχουμε επιχειρηματολογήσει γιατί η ΕΚΤ, η DGCom και άλλοι θεσμικοί φορείς θα απορρίψουν κατά τρόπο απόλυτο νέα τραπεζικά deals στην Ελλάδα.
Ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης στο ελληνικό banking 4 τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς καθώς και ο σχεδιασμός της Τρόικα σε συνεργασία με την ΤτΕ στο παρελθόν, να δημιουργήσουν 4 σχετικά ισότιμες τράπεζες με συστημικά χαρακτηριστικά απαγορεύουν νέο τραπεζικό deal.
Δεν χρειάζεται βαθειά ανάλυση, ούτε ακραία εξειδικευμένη πληροφόρηση για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες είναι πλέον πολύ λίγες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από ανώτατες….θεσμικές πηγές τραπεζικά deals ανάγκης στην Ελλάδα δεν θα υπάρξουν.
Δηλαδή deals τα οποία θα προέρχονται είτε από τραπεζικό ατύχημα είτε από έκτακτο λόγο ανάγκης.
Ένα σενάριο που έχει κυκλοφορήσει και ομολογουμένως μας εκπλήσσει γιατί απλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί είναι το εξής
«Να υπάρξει τραπεζικό ατύχημα στα stress tests της ΕΚΤ, οι ιδιώτες να μην ανακεφαλαιοποιήσουν την τράπεζα, να ενεργοποιηθεί το bail in επενδύοντας εκ νέου κεφάλαια το ΤΧΣ και εν συνεχεία η τράπεζα αυτή να πωληθεί  σε άλλη συστημική τράπεζα»
Τέτοιο σενάριο είναι ουτοπικό απλά και κατανοητά τέτοιο σενάριο δεν παίζει και όσοι σχεδιάζουν τέτοιες στρατηγικές καλώς να τις αλλάξουν άμεσα και ριζικά.  
Τραπεζικό deal θα μπορούσε να υπάρξει μόνο υπό μία και μοναδική αίρεση…..να υπάρξει συμφωνία μετόχων.
Μόνο με συμφωνίες μετόχων θα μπορούσε να υπάρξει υπό όρους βεβαίως και εφόσον αίρονταν τα εμπόδια της ΕΚΤ και της DGCom….νέο τραπεζικό deal.
Ποια σενάρια αποκλείονται;
Το επισημάναμε με πολύ σαφή τρόπο.
Όσοι πιστέψουν ή ποντάρουν σε τραπεζικό ατύχημα αφενός κινδυνεύουν να διαψευστούν…γιατί μπορεί να μην υπάρξει ατύχημα ή αν υπάρξει πρόβλημα να είναι διαχειρίσιμο αφετέρου deal ανάγκης θα αποτύχει γιατί η ΕΚΤ και η DGCom θα το μπλοκάρουν μετά απολύτου βεβαιότητας.
Μόνο μια περίπτωση υπάρχει στην Ελλάδα ώστε να αλλάξει ο χάρτης, να αρθούν τα εμπόδια της ΕΚΤ και της DGCom και να έχει ουσία ένα τραπεζικό deal.
Να είναι προιόν συναπόφασης μετόχων δηλαδή ο στρατηγικός μέτοχος της μιας τράπεζας να έρθει σε συνεννόηση με τον στρατηγικό μέτοχο της άλλης τράπεζας ώστε να διερευνηθεί τραπεζικό deal το οποίο όμως πρέπει να είναι ΑΠΟΛΥΤΑ πειστικό.
Δηλαδή ακόμη και να έρθουν σε συμφωνία οι βασικοί μέτοχοι δύο τραπεζών, θα πρέπει να πειστεί η ΕΚΤ και η DGCom για την αξία του deal.
Στο παρελθόν τα τραπεζικά deals λάμβαναν εύκολα τις εγκρίσεις των αρχών εντός και εκτός Ελλάδος.
Στο παρελθόν υπήρχαν πολλές τράπεζες, μεγάλος κατακερματισμός και τα deals είχαν στρατηγικό, επιχειρηματικό και οικονομικό λόγο να υλοποιηθούν.
Μετά το ναυάγιο του deal Εθνικής και Eurobank όλα έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει για ένα απλό λόγο.
Η Τροίκα και η ΕΚΤ έχουν πειστεί για τον ρόλο 4 συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα και θα πρέπει οι βασικοί μέτοχοι των δύο – υποθετικών - ελληνικών τραπεζών να πείσουν για την υπεραξία του deal.
Δηλαδή ακόμη και αν υπήρχε συμφωνία μετόχων θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι η ΕΚΤ και η Τρόικα θα δεχθούν την δομή της επιχειρηματολογίας των δύο τραπεζών.
Επιθετικές εξαγορές και άλλα συναφή είναι έννοιες που όχι απλά δεν υφίστανται αλλά όποια τράπεζα σχεδίαζε σχέδια επιθετικής εξαγοράς θα στοχοποιόταν δυσμενώς από την ΕΚΤ με τις ανάλογες συνέπειες.
Συν τοις άλλοις επιθετικές εξαγορές με το ΤΧΣ βασικό μέτοχο στις τράπεζες….είναι ένα τρισεκατομμύριο τοις χιλίοις αδύνατες.
Όμως όπως προαναφέραμε ακόμη και αν υπάρχει συμφωνία μετόχων χρειάζεται να πειστούν οι αρχές κυρίως η Τρόικα και η ΕΚΤ οι οποίες στηρίζουν την στρατηγική των 4 συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα.
Άρα ένα τραπεζικό deal ακόμη και με την συναίνεση των μετόχων στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί….
Με βάση αυτό τον συλλογισμό η μια τράπεζα έχει βρεθεί…..και ονομάζεται Alpha bank.
Η Alpha bank θα ήθελε να υλοποιήσει ένα μεγάλης κλίμακας τραπεζικό deal με επιχειρηματικούς όρους άρα ξέρουμε ότι η Alpha bank είναι μια τράπεζα που επιδιώκει την τραπεζικής της μεγέθυνση.
Άρα το 50% ενός υποθετικού τραπεζικού deal το έχουμε…. αναζητείται το υπόλοιπο 50%.
Γιατί η Alpha bank και όχι η Εθνική τράπεζα;
Κατά την άποψη μας – και όχι μόνο – η Εθνική δεν θα συμμετάσχει σε τραπεζικό deal ακόμη και αν δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις.
Αντιθέτως η Alpha bank έχει εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να εξεταστούν θετικά από τις αρχές ειδικά την ΕΚΤ και την DGCom.
Διαθέτει 73 δισεκ. ενεργητικό, ισχυρά κεφάλαια, ικανότατο management Γ. Κωστόπουλου – Δ. Μαντζούνη, διακριτή παρουσία βασικού μετόχου και λογική ιδιωτικής τράπεζας.
Άρα η Alpha bank θα ήταν μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις ελληνικής τράπεζας που θα μπορούσε να καταθέσει ένα σχέδιο συγχώνευσης με άλλη τράπεζα και αυτό το σχέδιο να έχει κάποιες πιθανότητες να υλοποιηθεί.
Αντιθέτως η Εθνική αν κατέθετε σχέδιο συγχώνευσης θα απορριφθεί.
Θα σκεφθείτε προς τι το κείμενο αυτό και κυρίως εφόσον ξέρουμε το 50% του υποθετικού – μελλοντικού deal (Alpha bank) ποια τράπεζα είναι το άλλο 50%;  
Στο τραπεζικό παρασκήνιο…..τα deals δεν έχουν εγκαταλειφθεί.
Όμως προσοχή….αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν και να υλοποιηθούν.
Κάποιοι που αγνοούν τα δεδομένα….θεωρούν εύκολο στόχο την Eurobank.
Θα μπορούσαμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι η Eurobank είναι ίσως η πλέον θωρακισμένη τράπεζα καθώς εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό….ιδιωτικοποίησης και διαθέτει τον ισχυρότερο βασικό μέτοχο μεταξύ του συνόλου των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Η Eurobank δεν είναι η τράπεζα του 2013 αλλά η τράπεζα που ξεκίνησε από την χειρότερη αφετηρία και βρίσκεται σχεδόν στην καλύτερη θέση εκκίνησης…του ανοδικού κύκλου.  
Όμως προσοχή, οι  όροι έχουν αλλάξει πλήρως και αν δεν έχουν γίνει κατανοητές οι ανατρεπτικές αλλαγές που έχουν υπάρξει στο banking κανείς να μην επιχειρήσει τίποτε…γιατί απλά θα αποτύχει παταγωδώς.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης