Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ - Στη δημοσιότητα ο οδηγός για τα φθηνά δάνεια (TLTROs) - Όροι και προϋποθέσεις - Τον Αύγουστο η ανακοίνωση του νομικού πλαισίου

ΕΚΤ - Στη δημοσιότητα ο οδηγός για τα φθηνά δάνεια (TLTROs) - Όροι και προϋποθέσεις - Τον Αύγουστο η ανακοίνωση του νομικού πλαισίου
Οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν κεφάλαια ίσα με το 7% επί των συνόλου των assets πλην τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια προς χώρες - κράτη
Τον πλήρη οδηγό για τις λεπτομέρειες, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών δανείων (TLTROs) προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, δημοσιοποίησε η ΕΚΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν κεφάλαια ίσα:
- με το 7% επί των συνόλου των assets τους πλην τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια προς χώρες - κράτη.
Αυτό θα συμβεί στα δύο προγράμματα Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2014.
Στη συνέχεια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν επιπλέον κεφάλαια από τα προγράμματα TLTROs.
Ειδικότερα:
- Για τις τράπεζες που εμφανίζουν αύξηση των δανείων για τους 12 μήνες μέχρι τις 30 Απριλίου 2014, το επιτόκιο θα είναι 0%.
- Για τις τράπεζες που εμφανίζουν μείωση των δανείων για τους 12 μήνες μέχρι τις 30 Απριλίου 2014, το επιτόκιο θα διαφέρει και θα ορίζεται από τους μέσους μηνιαίους όρους των δανείων.
Σύμφωνα επίσης με τις αποφάσεις της ΕΚΤ:
- Οι τράπεζες που έχουν λάβει TLTRO και δεν έχουν επιτύχει τους στόχους έως τις 30 Απριλίου 2016, τότε θα πρέπει να αποπληρώσουν πλήρως τα κεφάλαια που δανείστηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.
- Οι τράπεζες που έχουν λάβει TLTRO θα πρέπει να λογοδοτούν.
Τον Αύγουστο η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τα TLTRO.

Θα δημοσιεύει τακτικές αναφορές σχετικά με τις συζητήσεις για τη νομισματική πολιτική το 2015
- Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική θα πραγματοποιούνται με συχνότητα έξι εβδομάδων.
- Η διάρκεια των περιόδων τήρησης ελάχιστων αποθεματικών θα επιμηκυνθεί σε έξι εβδομάδες ώστε να συμβαδίζει με το νέο χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων.
- Η ΕΚΤ προτίθεται να δημοσιεύει αναφορές σχετικά με τις συζητήσεις της για τη νομισματική πολιτική από τον Ιανουάριο του 2015.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοινώνει σήμερα ότι οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που αφορούν αποκλειστικά τη νομισματική πολιτική θα πραγματοποιούνται με νέα συχνότητα έξι εβδομάδων, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2015.
Οι συνεδριάσεις για τη συζήτηση θεμάτων που δεν άπτονται της νομισματικής πολιτικής θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Η διάρκεια των περιόδων τήρησης ελάχιστων αποθεματικών – κατά τις οποίες οι τράπεζες υποχρεούνται να τηρούν κατά μέσο όρο ελάχιστα αποθεματικά στο Ευρωσύστημα – θα επιμηκυνθεί από τέσσερις σε έξι εβδομάδες, ούτως ώστε να συμβαδίζει με τη νέα συχνότητα διεξαγωγής των συνεδριάσεων για τη νομισματική πολιτική.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ ανακοινώνει τη δέσμευσή της να δημοσιεύει τακτικές αναφορές σχετικά με τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική. Η δημοσίευση των αναφορών, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει με τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου του 2015, θα προγραμματίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η αναφορά σχετικά με την προηγούμενη συνεδρίαση να δημοσιεύεται πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης συνεδρίασης.
Το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα συνεδριάσεων θα οριστικοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου 2014 και θα δημοσιευθεί αμέσως μετά στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης