Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες ενώ δεν κατέχουν ελληνικά ομόλογα υψηλής απόδοσης….θα βγουν κερδισμένες; - Τι συμβαίνει;

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες ενώ δεν κατέχουν ελληνικά ομόλογα υψηλής απόδοσης….θα βγουν κερδισμένες; -  Τι συμβαίνει;
Με βάση τα stress tests της ΕΚΤ όσες τράπεζες κατέχουν κρατικό χρέος θα τιμωρούνται με υψηλούς κεφαλαιακούς συντελεστές....
Ιστορικά όσοι παρακολουθούν το ελληνικό banking, γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έβγαζαν κέρδη από τα δάνεια και τα ομόλογα.
Να αναλογιστεί κανείς ότι όταν οι τράπεζες κατείχαν 45 και 50 δισεκ ομόλογα επιτύγχαναν  ετησίως κέρδη από 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ απλά διακρατώντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Η πιο επικερδής επένδυση ήταν το ελληνικό χρέος.
Να αναλογιστεί κανείς ότι κάποια στιγμή οι τράπεζες….κατείχαν 185 δισεκ. ελληνικού χρέους....στο παρελθόν.
Μετά το καταστροφικό PSI+ που οδήγησε – μαζί με τις επαναγορές – σε ζημία 41-42 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν ελληνικό χρέος πλην τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
Για να είμαστε ακριβείς, κατέχουν χρέος πέραν των εντόκων ασήμαντο όμως.
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες ενώ δεν κατέχουν ελληνικά ομόλογα υψηλής απόδοσης….θα βγουν κερδισμένες;
Αν π.χ. οι ελληνικές τράπεζες είχαν αγοράσει όλη την 5ετή κοινοπρακτική έκδοση θα λάμβαναν τόκους 126-135 εκατ ευρώ ετησίως κ.ο.κ.
Το γεγονός λοιπόν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν μακροχρόνιο χρέος….σημαίνει ότι χάνουν σημαντικά κέρδη τα οποία θα μπορούσαν να καταγράφουν στους ισολογισμούς τους.
Όμως το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν ελληνικά ομόλογα είναι θετικότατη εξέλιξη, παρά την μεγάλη απώλεια κερδών από τόκους ομολόγων.
Γιατί;
Με βάση τα stress tests της ΕΚΤ όσες τράπεζες κατέχουν κρατικό χρέος θα τιμωρούνται με υψηλούς κεφαλαιακούς συντελεστές όπερ σημαίνει θα απαιτείται να κατέχουν πολύ υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που σημαίνει ότι θα χρειαζόντουσαν περισσότερα κεφάλαια.
Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν ομόλογα ενώ θα χρησιμοποιήσουν και όλη την αναβαλλόμενη φορολογία περίπου 4,45 με 4,7 δισεκ. μαζί με την απορρόφηση της Geniki bank από την Πειραιώς χωρίς εποπτικό φίλτρο είναι θετική εξέλιξη υπό την έννοια ότι περιορίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Βέβαια τα στεγαστικά, τα εταιρικά ομόλογα και βεβαίως η στατικότατα των stress tests οδηγεί σε κεφαλαιακό έλλειμμα 2,5 με 5,5 δισεκ….
Αν είχαν και πολλά κρατικά ελληνικά ομόλογα….οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορούσαν να ήταν και 10 δισεκ. ή και περισσότερα μόνο και μόνο από την ύπαρξη κρατικών ομολόγων.

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης