Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurogroup - Ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. στην Ελλάδα - «Να ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα 6 προαπαιτούμενα»

Eurogroup - Ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. στην Ελλάδα - «Να ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα 6 προαπαιτούμενα»
Διαβεβαιώσεις Χαρδούβελη για τα προαπαιτούμενα
(upd5)Ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρός του, J. Dijsselbloem.
H έγκριση της εκταμίευσης ήταν αναμενόμενη, αφού το πράσινο φως είχε δοθεί ήδη από την Παρασκευή, από το Euro Working Group, μετά την ολοκλήρωση των έξι προπαιτούμενων δράσεων.
Τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα  συνδέονται με τη δεύτερη υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο J. Dijsselbloem χαιρέτισε την ολοκλήρωση των πρώτων έξι προαπαιτούμενων δράσεων, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση και των άλλων έξι προαπαιτούμενων.
Ο Dijsselbloem επιβεβαίωσε πως εντός της εβδομάδας η τρόικα θα βρεθεί στην Αθήνα.
Ερωτηθείς στη συνέχεια για το κατά πόσο οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να προβούν σε μείωση του φόρου επί της εργασίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ο Dijsselbloem απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι οι χώρες αυτές, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να μεταφέρουν το βάρος της φορολογίας από την εργασία σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ή να προβούν σε μείωση κρατικών δαπανών.

Πράσινο φως και από το EFSF
Tην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα Δευτέρα το ΔΣ του EFSF, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο του 2014.
Η εκταμίευση αυτή είναι η δεύτερη από τα 8,3 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Μετά την σημερινή εκταμίευση το σύνολο της χρηματοδοτικής βοήθειας του EFSF προς την Ελλάδα αγγίζει τα 140,9 δισ. ευρώ.
Aκόμη μια δόση του 1 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί από τον μηχανισμό στο πλαίσιο της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, εφόσον εφαρμοστεί η επόμενη ομάδα των προαπαιτούμενων. Μετά και την εκταμίευση αυτή, θα είναι διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον EFSF.
O CEO του EFSF, Κlaus Regling, ανακοίνωσε: «Με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την εξισορρόπηση της οικονομίας».

«Στόχος το επόμενο 1 δισ. να εκταμιευθεί εντός του Αυγούστου»
Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας είναι η υλοποίηση των έξι προαπαιτούμενων έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ εντός του Αυγούστου.
Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφανή διαδικασία επιλογής της νέας γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.
Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο είδος βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι ο πρωθυπουργός την έχει αποκλείσει. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της τρόικας.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών πριν την έναρξη του Eurogroup
«Έχουμε ακόμη δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ερωτηθείς για το ελληνικό πρόγραμμα και δίδοντας το στίγμα των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων.
«Το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και έχουμε ακόμη δουλειά» δήλωσε o J. Dijsselbloem, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι την περασμένη Παρασκευή το Euro Working Group ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
«Δεν είναι η τελευταία δόση του προγράμματος» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και επανέλαβε: «Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους».
Ερωτηθείς για το ζήτημα της ευελιξίας των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας ο J. Dijsselbloem σχολίασε ότι υπάρχει, ήδη, επαρκής ευελιξία, τόσο από προληπτικής, όσο και από διορθωτικής πλευράς.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι χώρες οι οποίες κινούνται εντός των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε σε αρκετά κράτη-μέλη μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να διορθώσουν τυχόν ανισορροπίες.
Επίσης ο J. Dijsselbloem σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαγοράσουν περισσότερο χρόνο, μόνο αν υλοποιούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό. «Θέλουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται, όχι να μένουν μόνο στις υποσχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια να αξιολογήσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, μήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη, έστειλε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble.
Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος, η ανάπτυξη είναι εφικτή μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων και δεν υπάρχει περιθώριο για τη μη εφαρμογή τους.
Επίσης επέμεινε στη θέση της Γερμανίας ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν επιθυμεί αλλαγές στο Σύμφωνο».

Διαβεβαιώσεις Χαρδούβελη για τα προαπαιτούμενα
Το πράσινο φως για την εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Eurogroup, το οποίο μεταξύ άλλων θα εξετάσει και την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των μνημονιακών της υποχρεώσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται για άλλη μια φορά να παράσχει διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους εταίρους ότι εντός του Ιουλίου η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει και τα 6 προαπαιτούμενα μέτρα που σχετίζονται με την επόμενη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.
Αυτά αφορούν στο ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ», στην εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ, στη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων, στην εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (από 1.1.2015) για όλα τα ταμεία που δεν ανήκουν στο ΕΤΕΑ, στη ψήφιση του νόμου για τα δάση, στη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο και στη κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις.
Σημειώνεται πως παρόντες στη συνεδρίαση θα είναι και οι επικεφαλής της τρόικα, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα από αύριο το βράδυ και για ένα διάστημα περίπου 10 ημερών.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Χαρδούβελης θα επιχειρήσει να διαπιστώσει και ποιες είναι οι προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων του στη βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, κυρίως μέσω των πρώτων μειώσεων σε φόρους, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης