Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απέτυχε η έκδοση του 3ετούς ομολόγου - Συγκεντρώθηκαν 1,5 δισ έναντι στόχου 3 δισ. με επιτόκιο 3,5% και προσφορές 3,45 δισ.

Απέτυχε η έκδοση του 3ετούς ομολόγου - Συγκεντρώθηκαν 1,5 δισ έναντι στόχου 3 δισ. με επιτόκιο 3,5% και προσφορές 3,45 δισ.
Το ελληνικό δημόσιο ήθελε να αντλήσει 3 δισεκ. και τελικώς άντλησε 1,5 δισεκ. ευρώ στην 3ετή κοινοπρακτική έκδοση
(upd6)Απέτυχε ουσιαστικά η κοινοπρακτική έκδοση των 3ετών ομολόγων καθώς το ελληνικό δημόσιο επιδίωκε να συγκεντρώσει 3 δισεκ. και τελικώς άντλησε 1,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,5%.
Οι προσφορές έφθασαν τα 3,45 δισεκ. εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν μη ανταγωνιστικές.
Οι βασικοί λόγοι της αποτυχίας της έκδοσης είναι τρεις
1)Το κλίμα έχει επδεινωθεί λόγω τραπεζών, υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα stress tests...
2)O πολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί δραματικά.
3)Συνολικά υπάρχει αμφισβήτηση της προόδου στις χώρες του νότου
4)Τα προβλήματα της Πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo απέδειξε ότι τα προβλήματα των τραπεζών δεν έχουν επιλυθεί.
Η τιμολόγηση αλλά και οι προσφορές έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από την γενικότερη αρνητική εικόνα της εγχώριας αγοράς.
Η δεύτερη έκδοση δεν είχε τον ενθουσιασμό της πρώτης έκδοσης των 5ετών ομολόγων λόγω συνθηκών και συγκυρίας.
Άπαξ και ο στόχος των 3 δισεκ. δε επιτεύχθηκε μπορεί να θεωρηθεί ότι απέτυχε.

ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση εκφράζει την  ικανοποίησή της που οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία

Παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%).
Η κυβέρνηση εκφράζει την  ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.
Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων.

Στις εξελίξεις στην Πορτογαλία επιρρίπτει ευθύνες για την αποτυχία της 3ετούς έκδοσης κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ

Η έκδοση του τριετούς ομολόγου πήγε πολύ καλά, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την έκβαση της κοινοπρακτικής έκδοσης 3ετούς ομολόγου, από όπου αντλήθηκαν μόλις 1,5 δισ., με επιτόκιο 3,5%.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η αγορά ήταν πολύ δυσμενής εξαιτίας των αναταράξεων στις αγορές με αφορμή τις εξελίξεις στην πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι «το συγκεκριμένο γεγονός δημιούργησε αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές. Πιστεύαμε ότι θα είναι τοπικό αλλά τελικά επεκτάθηκε».
«Εμείς επιμείναμε στην έκδοση και πήραμε τα χρήματα που θέλαμε. Στόχος ήταν να χτίσουμε την καμπύλη των ομολόγων και γι' αυτό δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη» κατέληξε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.


Τα δεδομένα της τιμολόγησης...

Όταν τα 3μηνα έντοκα εμφανίζουν απόδοση 1,80% και τα εξάμηνα 2,05% είναι προφανές ότι η απόδοση του 3ετούς θα μπορούσε να κινηθεί στο 3,5%.
Από τις δημοπρασίες εντόκων το ελληνικό κράτος έχει δανειστεί από τις ελληνικές και ξένες τράπεζες περίπου 15 δισεκ. ευρώ.
Από τις κοινοπρακτικές εκδόσεις 5 και 3 ετών θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο 6 δισεκ. ευρώ.
Άρα από έντοκα γραμμάτια και τις δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις θα έχει αντλήσει 21 δισεκ. ευρώ.
Η έκδοση 3ετούς πραγματοποιείται για 3 λόγους
1)Για να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού μέσω της βελτίωσης της καμπύλης αποδόσεων.
2)Για διαφοροποιηθεί η γκάμα των ελληνικών ομολόγων και με μεσοχρόνια ομόλογα  
3)Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για έκδοση 7ετών και ετήσιων εντόκων γραμματίων.
Η εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων σήμερα 9 Ιουλίου έχει επιδεινωθεί.

Προτιμότερο που οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν ελληνικά ομόλογα – Γιατί;

Ιστορικά όσοι παρακολουθούν το ελληνικό banking, γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έβγαζαν κέρδη από τα δάνεια και τα ομόλογα.
Να αναλογιστεί κανείς ότι όταν οι τράπεζες κατείχαν 45 και 50 δισεκ ομόλογα επιτύγχαναν  ετησίως κέρδη από 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ απλά διακρατώντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Η πιο επικερδής επένδυση ήταν το ελληνικό χρέος.
Να αναλογιστεί κανείς ότι κάποια στιγμή οι τράπεζες….κατείχαν 185 δισεκ. ελληνικού χρέους....στο παρελθόν.
Μετά το καταστροφικό PSI+ που οδήγησε – μαζί με τις επαναγορές – σε ζημία 41-42 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν ελληνικό χρέος πλην τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
Για να είμαστε ακριβείς, κατέχουν χρέος πέραν των εντόκων ασήμαντο όμως.
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες ενώ δεν κατέχουν ελληνικά ομόλογα υψηλής απόδοσης….θα βγουν κερδισμένες;
Αν π.χ. οι ελληνικές τράπεζες είχαν αγοράσει όλη την 5ετή κοινοπρακτική έκδοση θα λάμβαναν τόκους 126-135 εκατ ευρώ ετησίως κ.ο.κ.
Το γεγονός λοιπόν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν μακροχρόνιο χρέος….σημαίνει ότι χάνουν σημαντικά κέρδη τα οποία θα μπορούσαν να καταγράφουν στους ισολογισμούς τους.
Όμως το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν ελληνικά ομόλογα είναι θετικότατη εξέλιξη, παρά την μεγάλη απώλεια κερδών από τόκους ομολόγων.
Γιατί;
Με βάση τα stress tests της ΕΚΤ όσες τράπεζες κατέχουν κρατικό χρέος θα τιμωρούνται με υψηλούς κεφαλαιακούς συντελεστές όπερ σημαίνει θα απαιτείται να κατέχουν πολύ υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που σημαίνει ότι θα χρειαζόντουσαν περισσότερα κεφάλαια.
Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν ομόλογα ενώ θα χρησιμοποιήσουν και όλη την αναβαλλόμενη φορολογία περίπου 4,45 με 4,7 δισεκ. μαζί με την απορρόφηση της Geniki bank από την Πειραιώς χωρίς εποπτικό φίλτρο είναι θετική εξέλιξη υπό την έννοια ότι περιορίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Βέβαια τα στεγαστικά, τα εταιρικά ομόλογα και βεβαίως η στατικότατα των stress tests οδηγεί σε κεφαλαιακό έλλειμμα 2,5 με 5,5 δισεκ….
Αν είχαν και πολλά κρατικά ελληνικά ομόλογα….οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορούσαν να ήταν και 10 δισεκ. ή και περισσότερα μόνο και μόνο από την ύπαρξη κρατικών ομολόγων.

(πρώτη ενημέρωση 9 Ιουλίου 2014, 23:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης