Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι λόγοι που γκρεμίζουν το Χ.Α. – «Χτύπημα» στις τράπεζες διεθνώς, πολλά funds «κλειδώνουν» ρευστότητα - Συνδυασμός παραγόντων ρίχνει την αγορά

Οι λόγοι που γκρεμίζουν το Χ.Α. – «Χτύπημα» στις τράπεζες διεθνώς, πολλά funds «κλειδώνουν» ρευστότητα - Συνδυασμός παραγόντων ρίχνει την αγορά
Ο φόβος για φούσκα στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, οι «φωνές» για διόρθωση διεθνώς, αλλά και η επάνοδος της τραπεζικής κρίσης, επιδείνωσε το κλίμα στο Χ.Α.

Συνδυασμός παραγόντων φαίνεται πως έχει επιδράσει στην επιδείνωση του κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σε ελάχιστες συνεδριάσεις δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, τόσο στην τεχνική του εικόνα όσο και σε ότι αφορά την ψυχολογία των επενδυτών. Η αγορά παραμένει ιδιαιτέρως ευάλωτη, όντας μικρή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά, ενώ η μείωση του τζίρου εσχάτως την έχει καταστήσει ακόμη πιο ρηχή…
Το «στέγνωμα» του τζίρου λοιπόν εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες έφερε εκτόνωση που – δυστυχώς για τους long – ήταν πτωτική, ενώ στις δύο έντονα καθοδικές τελευταίες συνεδριάσεις αυξήθηκε και η αξία συναλλαγών, σημάδι όχι θετικό.
Το Χ.Α. έχει συμπληρώσει τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 6,47%, τον FTSE 25 στο -7,09% και τον τραπεζικό δείκτη -10,18%.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, επίκεντρο των ρευστοποιήσεων είναι ο τραπεζικός κλάδος, με την Alpha Bank να χάνει 12,06%, Πειραιώς 11,49% και Εθνική 10,64%.
Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες στις 159,33 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22 Μαΐου!
Έχουν αρχίσει και ενεργοποιούνται «stop loss» εντολές, ενώ χτύπησαν και κάποια margin calls σε χρηματιστηριακές, εν μέσω ιδιαίτερα ευμετάβλητου σκηνικού και υπό την ανασφάλεια της πολιτικής αβεβαιότητας.

Παράγοντες που οδήγησαν στην αλλαγή του σκηνικού

Ένας συνδυασμός παραγόντων λοιπόν με κυρίαρχο εστιασμό τον εν γένει προβληματισμό για το μέλλον των τραπεζών διεθνώς, φαίνεται πως έχει επιδράσει στην αγορά και στο γενικευμένο – αιφνίδιο – ξεφόρτωμα. Οι εκθέσεις – αναλύσεις για φούσκα στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, οι «φωνές» για  σήμα διόρθωσης διεθνώς, αλλά και η επάνοδος του έντονου προβληματισμού για την πραγματική κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, είναι οι συνδυαστικοί παράγοντες που οδηγούν πολλά funds σε «κλείδωμα» ρευστότητας.
1) Πρόσφατα είχαμε τις περιπέτειες με το βουλγαρικό τραπεζικό κλάδο που όντας δίπλα μας και με σημαντική έκθεση ελληνικών ιδρυμάτων στη χώρα, επηρέασε πολύ το Χ.Α.
2) Παράλληλα, την Τετάρτη «έσκασε» και το μεγάλο θέμα της Espirito Santo Financial Group (η μετοχή έφτασε να χάνει έως και 14%), όντας κύριος μέτοχος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζας της Πορτογαλίας, Banco Espirito Santo.
Η τραπεζική μονάδα του ομίλου γνωστοποίησε ότι υπήρξε μία καθυστέρηση στις πληρωμές μέρους του βραχυπρόθεσμου χρέους που έχει εκδώσει η Espirito Santo International.
Παράλληλα, η Moody’s υποβάθμισε σε «Caa2» - δηλαδή κατά τρεις βαθμίδες - την αξιολόγηση της Espirito Santo Financial Group. Mε την πορτογαλική τράπεζα να καθίσταται ως μία διαρκής πηγή κινδύνου για την οικονομία, η Moody’s υποβάθμισε σε «Caa2» από «B2» προηγουμένως, την αξιολόγηση της πορτογαλικής τράπεζας. Όλες αυτές οι εξελίξεις, οδήγησαν σε κλιμάκωση των spreads στην Πορτογαλία αλλά και στον ευρωπαϊκό νότο.
3) Η γενική αίσθηση είναι ότι οι τράπεζες (διεθνώς) θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και θα προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες δεκάδες funds που έχουν θέσεις στον ευρωπαϊκό νότο προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, σε μια προσπάθεια κατοχύρωσης ρευστότητας είτε για να μπουν στις νέες – απαραίτητες - αυξήσεις κεφαλαίου είτε στο μπαράζ των ομολογιών.
Τα ευρωπαϊκά stress tests αναμένεται να φέρουν νέες αμκ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα…
4) Αν σ’ αυτό προστεθεί ο… ανένδοτος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον τραπεζικό κλάδο, στον οποίο «κυνηγά» (ορθώς ασφαλώς) με μπαράζ τεράστιων προστίμων (JP Morgan, Citigroup), καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει γενικευμένος τραπεζικός… πόλεμος.
5) Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την πάντα παρούσα ανησυχία για πολιτική αστάθεια αλλά και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είτε το φθινόπωρο είτε το αργότερο τον προσεχή Μάρτιο, καταλαβαίνουμε ότι δημιουργείται ένα μείγμα που δεν ενθαρρύνει την ανάληψη νέου ρίσκου.
Κατά τα λοιπά, χθες έγιναν κάποιες προσπάθειες ανασύνταξης και άμυνας από τους long με στόχο τη διακράτηση της ζώνης των 1.178 μονάδων που ήταν η στήριξη, αλλά απέτυχαν.
Πάντως, κρατήθηκαν έστω και οριακά οι 1.170 μονάδες και υπάρχουν ελπίδες να βγει σήμερα κάποια αντίδραση αυτοσυντήρησης, με στόχο να αποφευχθεί μια περαιτέρω πτώση προς τη ζώνη ψυχολογίας των 1.150 μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης