Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Φήμες…για νέο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στο 3ετές ομόλογο, που δεν επιβεβαιώνονται για να καλυφθεί η πρόσφατη αποτυχία....

Φήμες…για νέο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στο 3ετές ομόλογο, που δεν επιβεβαιώνονται για να καλυφθεί η πρόσφατη  αποτυχία....
Η 3ετής έκδοσης δεν ήταν επιτυχημένη και η Ελλάδα έχει έλλειμμα στόχου 1,5 δισεκ. καθώς στόχευσε σε 3 δισ και άντλησε 1,5 δισ
Δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες….που ήθελαν το ελληνικό δημόσιο να εξετάζει….να ανοίξει εντός της εβδομάδας το βιβλίο προσφορών εκ νέου στο 3ετές κοινοπρακτικό ομόλογο μετά την αποτυχία της προηγούμενης εβδομάδας.
Το σκεπτικό ήταν ότι η έκδοση συνέπεσε μια πολύ αρνητική συγκυρία και ότι αν άνοιγε εκ νέου το βιβλίο προσφορών θα μπορούσαν να αντληθούν ορισμένα κεφάλαια.
Η έκδοση του 3ετούς ομολόγου απέτυχε γιατί το ελληνικό δημόσιο ήθελε να αντλήσει 3 δισεκ. και τελικώς συγκέντρωσε 1,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%.
Τραπεζικό στέλεχος ανέφερε ότι «για να έχει νόημα νέο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών μετά την κακή εικόνα της Ελλάδος στην 3ετή κοινοπρακτική έκδοση θα πρέπει να υπάρχει διασφαλισμένο ενδιαφέρον.
Αλλά αν υπάρχει ενδιαφέρον γιατί δεν εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα;
Και αν δεν εκδηλώθηκε λόγω της τραπεζικής κρίσης σε Ελλάδα και Πορτογαλία, ο κίνδυνος εκλογών λόγω της πιθανής αποτυχίας εκλογής προέδρου της δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015 δεν θα αποτρέψει τους επενδυτές να ξαναδανείσουν την Ελλάδα;».
Το νέο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 3ετές θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχουν επενδυτές  με συγκεκριμένες προσφορές θα είχε νόημα νέο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Όσον αφορά μελλοντικές εκδόσεις 7ετούς ομολόγου ή ετήσιου εντόκου φαίνεται ότι οι επόμενοι μήνες όσο αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο, τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες νέας έκδοσης.

Η αποτυχία του 3ετούς

Πρώτη φορά στην ιστορία της,  η Ελλάδα, δεν κατάφερε να καλύψει τον στόχο των 3 δισεκ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης.
Δεν έχει υπάρξει άλλη φορά προηγούμενο να μην καλυφθεί ο στόχος ελληνικής έκδοσης.
Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε σε ξένους οίκους
να πραγματοποιήσουν την κοινοπρακτική έκδοση.
Η διαδικασία απέτυχε, καθώς το ελληνικό δημόσιο ήθελε να συγκεντρώσει 3 δισεκ. τελικώς κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 1,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,5%.
Γιατί όμως ήταν παταγώδης η αποτυχία και που οφείλεται αυτή η αποτυχία της Ελλάδος;
Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής
1)Η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε περιδίνηση λόγω των τραπεζών και των stress tests αλλά και της υπόθεσης της Πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo.
Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι και αντιμετωπίζουν καχύποπτα την Ελλάδα.
Αν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες 2,5 με 5,5 δισεκ. η Ελλάδα θα βρεθεί σε επικίνδυνη περιδίνηση.
2)Οι εξελίξεις γενικότερα στα χρηματιστήρια της νοτίου Ευρώπης είναι αρνητικές.
3)Οι αγορές ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα καθώς η φούσκα των ομολόγων της περιφέρειας…είχε φουσκώσει εξωπραγματικά.
Φθάσαμε π.χ. η Ιρλανδία να έχει διαφορά spread 115 μονάδες έναντι της Γερμανίας και να έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 και 9 βαθμίδες.
4)Μετά τον ανασχηματισμό η Ελλάδα απέδειξε ότι έχασε τον βηματισμό της.
Υπάρχει κόπωση και πτώση στο  χρηματιστήριο και εμφανής κόπωση στα ομόλογα.
5)Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ συμμετείχαν 5 ξένοι διεθνείς οίκοι δεν κατάφεραν να καλύψουν την έκδοση.
6)Οι ξένοι έστειλαν με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα ότι αρχίζουν να μην εμπιστεύονται την Ελλάδα και το μήνυμα αυτό δεν πρέπει να το υποτιμήσει η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα πρώτη φορά στην ιστορία της απέτυχε να καλύψει κοινοπρακτική έκδοση που είναι και προστατευμένη διαδικασία.
Αν είχαν προχωρήσει σε κλασσική δημοπρασία θα είχε αποτύχει πλήρως η έκδοση.
 Οι ξένοι έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αμφισβήτησης προς την Ελλάδα και ήταν πολύ ηχηρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης