Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην έκδοση 7ετούς ομολόγου σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα αρχές Οκτωβρίου – Δημιουργείται εκ νέου καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα

Στην έκδοση 7ετούς ομολόγου σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα αρχές Οκτωβρίου – Δημιουργείται εκ νέου καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα
Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ανάγκη κινήσεων εντυπώσεων αλλά κινήσεων στην αγορά ομολόγων ώστε να δανειστεί και να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό....
Στην έκδοση 7ετούς κοινοπρακτικής έκδοσης σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα αρχές Οκτωβρίου του 2014 ενώ σε επόμενη φάση θα εκδοθεί ετήσιο έντοκο γραμμάτιο, δηλαδή την περίοδο που θα ξεκινήσει και επίσημα η διαπραγμάτευση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.  
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκ νέου καμπύλη αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.
Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 3ετές, 5ετές και 10ετές ομόλογο αν και το 10ετές ομόλογο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του PSI+ και της επαναγοράς ομολόγων αλλά και της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα το 5ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση 4,22% και το 10ετές απόδοση 6,21% που σημαίνει ότι το 7ετές θα μπορούσε να κινηθεί κοντά στο 5% με 5,20%.
Αν εκδοθεί ετήσιο έντοκο γραμμάτιο – σε βάθος χρόνου -  και με δεδομένο ότι η απόδοση του 6μήνου κινείται στο 2,05% είναι πιθανό να εμφανίσει απόδοση με βάση τα τωρινά δεδομένα κοντά στο 2,30%.
 Μετά την επιτυχημένη έκδοση των 5ετών ομολόγων και την αποτυχημένη των 3ετών έχουν εξαχθεί ορισμένα συμπεράσματα.
1)Γενικώς η αγορά ομολόγων στην Ελλάδα μετά από πολύμηνη βελτίωση έχει σταθεροποιηθεί που σημαίνει ότι οι αγορές δεν αποτιμούν πλέον….νέα πρόοδο στην ελληνική οικονομία.
2)Η πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδος στις αγορές ήταν άκρως επιτυχημένη λόγω του γεγονότος ότι ήταν προστατευμένη έκδοση, κοινοπρακτική έκδοση.
Η δεύτερη απόπειρα της Ελλάδος να δανειστεί από τις αγορές απέτυχε και δεν ευθύνεται μόνο η συγκυρία της Πορτογαλίας και της Banco Espirito Santo.
3)H Ελλάδα ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε δημοπρασία ομολόγων, δεν έχει βγει στην ελεύθερη αγορά να δανειστεί όπερ σημαίνει ότι ακόμη η χώρα δεν αισθάνεται ασφαλής να προχωρήσει σε δημοπρασία.
Η κοινοπρακτική έκδοση των 3ετών ομολόγων απέδειξε ότι η Ελλάδα ακόμη δεν είναι έτοιμη για δημοπρασία.
4)Οι μεσοχρόνιες εκδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερου ρίσκου έναντι των μακροχρόνιων στην Ελλάδα.
Το 7ετές ομόλογο θα έχει καλύτερη απόκριση στις αγορές σε σχέση με το 3ετές.
Όσο πιο σύντομη λήξη έχει ένα νέο ελληνικό ομόλογο τόσο μεγαλύτερο ρίσκο εμφανίζει.
 Εξαιρούνται από τον κανόνα αυτό,  τα έντοκα 3μηνης και 6μήνης διάρκειας καθώς αποτελούν ανακυκλούμενες πιστώσεις μεταξύ ελληνικού κράτους ελληνικών και ξένων τραπεζών και υπάγονται….στην «προστασία και αποδοχή» της ΕΚΤ.
Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ανάγκη κινήσεων εντυπώσεων αλλά κινήσεων στην αγορά ομολόγων ώστε να δανειστεί και να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.
Ωστόσο εν μέσω stress tests και πολιτικής αβεβαιότητας είναι προφανές ότι μια νέα κοινοπρακτική έκδοση για να είναι επιτυχής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όχι πολύ αργά και κάτω από «ιδανικές» συνθήκες στις αγορές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης