Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ: Οριακά τα κεφάλαια των τραπεζών διεθνώς - Τα NPLs θα πλήξουν τις ελληνικές τράπεζες - Κίνδυνος ξεπουλήματος των μετοχών

ΔΝΤ: Οριακά τα κεφάλαια των τραπεζών διεθνώς - Τα NPLs θα πλήξουν τις ελληνικές τράπεζες - Κίνδυνος ξεπουλήματος των μετοχών
Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή μόχλευση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα
Στις χώρες, οι τράπεζες των οποίων θα υποστούν μεγάλες ζημιές, λόγω των υψηλών ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), κατατάσσει την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε νέα έκθεσή του, ημερομηνίας 29 Ιουλίου, υπό τον τίτλο "Μultilateral Policy - Issues Report", το ΔΝΤ προειδοποιεί πως αρκετές τράπεζες στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου θα υποστούν μεγάλες ζημιές, λόγω των υψηλών επιπέδων των NPLs, σε περίπτωση σημαντικής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Μεταξύ των χωρών αυτών κατατάσσει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός:


 


Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που απορρέουν για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από την έκθεσή του στις αναδυόμενες χώρες.





Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια το ΔΝΤ, αποτιμώντας την κατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών διεθνώς βαίνουν διαρκώς μειούμενα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέες, σοβαρές αναταράξεις στο διεθνές banking.






Aυτό που ανησυχεί τους αναλυτές του Ταμείου είναι πως αρκετά κεφαλαιακά μαξιλάρια (capital buffers) σε ορισμένες τράπεζες ανά τον κόσμο είναι τόσο οριακά, ακόμη κι αν τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνονται μετριοπαθώς.
Το ΔΝΤ κρούει για ακόμη μια φορά, μέσω της νέας έκθεσής του, τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή μόχλευση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.





Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να προκαλέσει, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, νέο γύρο πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές διεθνώς.

Εστιάζοντας, σε άλλο σημείο της έκθεσής του, το Ταμείο, στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και στον αντίκτυπο αυτής στις άλλες οικονομίες του κόσμου, από πλευράς μοντέλου ανάπτυξης, διαπιστώνει πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία συγκεντρώνει στον παρακάτω πίνακα:






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης