Γεγονός η παρηγορητική αναβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες από τη Moody's
(upd2)Σε παρηγορητική αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά δύο βαθμίδες, σε Caa1 από Caa3 προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr από τις 18 και 21 Ιουλίου του 2014.
Η Moody's επίσης διατήρησε σταθερό το outlook δηλαδή τις προοπτικές της οικονομίας.
Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας παρέμεινε αμετάβλητη στο Not Prime (NP).
Η απόφαση του οίκου Moody's να αναβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τους εξής παράγοντες:
- Τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο και την άποψη του οίκου πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Αυτά θα οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, το οποίο η Moody's αναμένει πως θα φτάσει το 2014 στην κορύφωσή του, προκειμένου να αρχίσει να υποχωρεί από το 2015.
- Τη βελτίωση του οικονομικού outlook της Ελλάδας, λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και εξισορρόπησης της οικονομίας.
Με τη σειρά τους και οι εξελίκεις αυτές μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες για μείωση του ελληνικού χρέους.
- Το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης έχει επιμηκυνθεί και βρίσκεται πλέον στα χέρια των επίσημων πιστωτών (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ).
Το γεγονός αυτό αυξάνει τη δημοσιονομική ευελιξία της χώρας και μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησής της.
Λόγοι αναβάθμισης
- Πρώτος καταλύτης: Η σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής κυβέρνησης είναι ικανή να στηρίξει τη μείωση του δημοσίου χρέους από το 2015.
Ο πρώτος παράγοντας πίσω από την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι η ενισχυμένη πλέον προσδοκία της Moody's πως το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται από το 2015, αφού πρώτα κορυφωθεί εντός του 2014 στα επίπεδα του 179% έναντι του ΑΕΠ.
Η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπό το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει, αντανακλά ξεκάθαρα τη δυναμική μείωσης του χρέους.
Η Moody's εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,6% φέτος, ενώ προβλέπει και μείωση του δημοσιονομικό ελλείμματος στο 2,9% το 2014.
Πέρυσι η κυβέρνηση κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2002 και μάλιστα πέτυχε τον στόχο έναν χρόνο νωρίτερα από τους αρχικού σχεδιασμούς.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι βελτιώσεις αυτές είναι ικανές να μειώσουν το ελληνικό χρέος στα επίπεδα του 166% του ΑΕΠ έως το 2018.
- Δεύτερος καταλύτης: Η βελτίωση του οικονομικού outlook είναι ικανή να στηρίξει την καθοδική τάση του χρέους.
Ο δεύτερος παράγοντας που κρύβεται πίσω από την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη πλέον βεβαιότητα αναφορικά με την προοπτική για διαρκείς βελτιώσεις στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς ισχυροποιείται το οικονομικό περιβάλλον της χώρας.
Μπορεί η φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας να έχει επιδείξει μεικτά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, ώστοσο η κυβέρνηση έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές οδήγησαν σε αναπροσαρμογές μισθών και τιμών, ξεπερνώντας τα επίπεδα προσαρμογής που σημειώθηκαν στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Λόγω αυτών των γεγονότων, η Moody's προβλέπει ανάπτυξη +0,4% για την Ελλάδα το 2014 (ανάπτυξη +0,6% αναμένει η κυβέρνηση και η τρόικα) και +1,2% το 2015.
- Τρίτος καταλύτης: Η ευνοϊκή πλέον δομή (διάρθρωση) του ελληνικού χρέους μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και παρέχει δημοσιονομική ευελιξία.
Η δομή του ελληνικού χρέους είναι τέτοια που μπορεί να καταστεί εφικτή η μείωση των επιτοκίων και η χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής.
Ποσοστό ίσο με 82% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις).
Ο οίκος θεωρεί πλέον πιο ανθεκτικό, από ότι ήταν στο παρελθόν, το δημοσιονομικό outlook της χώρας.
Το προφίλ των ωριμάνσεων του ελληνικού χρέους έχει επιμηκυνθεί πέριξ των 18 ετών (το 2014), έναντι 6,5 περίπου ετών (το 2011).
Οι παράγοντες που περιορίζουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κλίμακα Caa
H τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τη διαρκή και αρκετά υψηλή πολιτική αβεβαιότητα.
Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έως το πρώτο τρίμηνο του 2015, λόγω:
1) της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης συνασπισμού.
2) της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Moody's εκτιμά πως η προοπτική διενέργειας πρόωρων εκλογών, η έκβαση των οποίων κρίνεται άκρως αβέβαιη, αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις στην κατεύθυνση της εφαρμογής του μεταρρυθμίσεων, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για το οικονομικό πρόγραμμα που η χώρα υλοποιεί.
Η αβεβαιότητα συντηρείται ακόμη περισσότερο από τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης που έχουν παράσχει στην Ελλάδα Κομισιόν (λήγει το 2014) και ΔΝΤ (λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2016).
Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους επόμενους μήνες, αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης το 2015, τη δομή που θα λάβει το πρόγραμμα προσαρμογής μετά το 2016 και τη μορφή που θα λάβει το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (όπως αυτό συζητήθηκε στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012).
Το βασικό σενάριο της Moody's προβλέπει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει κάποιας μορφής εξωτερική βοήθεια για το προσεχές μέλλον.
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως οι στόχοι που έχουν τεθεί από την τρόικα για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι φιλόδοξοι, γεγονός που θα αυξήσει τις πιέσεις στο υφιστάμενο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.
Επίσης, η Moody's προβλέπει πως ο νέος επικείμενος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας θα είναι γεμάτος προκλήσεις και το ενδεχόμενο των εντάσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Προκλήσεις
1) Το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
2) Τα πολύ υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους.
3) Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), γεγονός που δεν μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
4) Το γεμάτο προκλήσεις πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που περιπλέκουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πιθανή αναβάθμιση/υποβάθμιση της Ελλάδας
Η Moody's θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης της Ελλάδας, εάν:
1) Ανεβάσουν ταχύτητες η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις.
2) Ισχυροποιηθεί η οικονομική ανάπτυξη και καταστούν βιώσιμα τα πρωτογεγνή πλεονάσματα.
3) Αυξηθεί η βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας αλλά και στο πολιτικό τοπίο.
Η Moody's θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας, εάν επιβραδυνθεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων λόγω του υψηλού πολιτικού ρίσκου και της μεταρρυθμιστικής κόπωσης, εξελίξεις οι οποίες θα υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και την ικανότητα παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.
Υπ. Οικονομικών - Αποκαθίσταται η ελκυστικότητα της χώρας στις διεθνείς αγορές
«Η Ελλάδα αποκαθιστά την ελκυστικότητά της στους διεθνείς επενδυτές» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τη Moody'΄s κατά δύο βαθμίδες σε «Caa1» από «Caa3». Επιπλέον, «αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για γρήγορη επάνοδο σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι αναφορές στη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, στη μεγαλύτερη μελλοντική ευελιξία της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, αλλά και στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού και τη μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody 's στην αιτιολόγηση της απόφασης του επικαλέστηκε τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και στην εκτίμησή, ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή. Βάσει των εκτιμήσεων αυτών ο οίκος προβλέπει σταδιακή μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί εφέτος και να αρχίσει να μειώνεται από το 2015.
Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Παρηγορητική η πιθανή αναβάθμιση κατά 1 ή 2 κλίμακες σε Caa2/Caa1 της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Moody’s
Σε παρηγορητική αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από αρνητικό σε σταθερό ή κατά το πιθανότερο σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε Caa2 ή Caa1 από Caa3 διατηρώντας σταθερή την προοπτική της οικονομίας θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Moody’s εκτός απροόπτου.
Έλληνας τραπεζίτης πάντως αναφέρει ότι υπάρχει ενδεχόμενο η Moody’s να μην ενθουσιάσει.... λόγω της διάχυτης παγκόσμιας αβεβαιότητας.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή προφανώς και θα είναι αρνητική εξέλιξη.
Να σημειωθεί ότι μετά το φιάσκο του Απριλίου του 2014 όπου η κυβέρνηση περίμενε την αναβάθμιση της Moody’s που δεν ήρθε και την συνακόλουθη στάση της Standard and Poor’s που ανέβαλλε την αξιολόγηση της Ελλάδος….έφθασε ο καιρός όπου η Moody’s θα επανέλθει στο θέμα της αξιολόγησης της Ελλάδος.
H Moody’s θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις της σήμερα 1η Αυγούστου, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Standard and Poor’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα.
Η έκθεση της Moody’s θα πρέπει να αναφερθεί ότι είχε αναβληθεί τον Απρίλιο λόγω της προεκλογικής περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Moody’s θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή πλεύσης δηλαδή θα αναγνωρίσει ορισμένης έκτασης πρόοδο στην ελληνική οικονομία αλλά θα επιμείνει στους κινδύνους που μπορεί να πλήξουν την οικονομία, εστιαζόμενη στις πολιτικές εξελίξεις, στις τράπεζες και στο ενδεχόμενο ανάγκης νέων κεφαλαίων και βεβαίως στην μεταρρυθμιστική κόπωση.
Σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει ενημέρωση από τους οίκους αξιολόγησης «η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Caa3 με σταθερές τις προοπτικές από τον Νοέμβριο του 2013.
Έκτοτε δεν έχει προβεί σε αλλαγές, σε αντίθεση π.χ. με την Fitch.
Δεν αποκλείεται στην έκθεση της Moody’s που θα κοινοποιηθεί την 1η Αυγούστου να υπάρξει αναβάθμιση του outlook της οικονομίας από σταθερό σε θετικό ή και ακόμη αναβάθμιση κατά 1 ή 2 κλίμακες της πιστοληπτικής ικανότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται από την Moody’s στην κλίμακα Caa3 που είναι 2 βαθμίδες υψηλότερα από το default, είναι 19 βαθμίδες χαμηλότερα από την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας και 4-5 βαθμίδες χαμηλότερα από τις αξιολογήσεις της Standard and Poor’s και Fitch.
Η Moody’s θα προβεί σε κάποιας μορφής κίνηση προς την Ελλάδα αλλά δεν θα πρέπει να έχουμε υψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Η Moody’s ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πολιτικές και τραπεζικές εξελίξεις και προφανώς η εξέλιξη αυτή επιδρά στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος»
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η Moody’s θα προβεί μάλλον σε κάποιας μορφής παρηγορητική κίνηση προς την Ελλάδα καθώς ακόμη θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τους δομικούς κινδύνους.
*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος
** Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….
***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία…
(Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014, ώρα 01:57)
www.bankingnews.gr
Η Moody's επίσης διατήρησε σταθερό το outlook δηλαδή τις προοπτικές της οικονομίας.
Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας παρέμεινε αμετάβλητη στο Not Prime (NP).
Η απόφαση του οίκου Moody's να αναβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τους εξής παράγοντες:
- Τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο και την άποψη του οίκου πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Αυτά θα οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, το οποίο η Moody's αναμένει πως θα φτάσει το 2014 στην κορύφωσή του, προκειμένου να αρχίσει να υποχωρεί από το 2015.
- Τη βελτίωση του οικονομικού outlook της Ελλάδας, λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και εξισορρόπησης της οικονομίας.
Με τη σειρά τους και οι εξελίκεις αυτές μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες για μείωση του ελληνικού χρέους.
- Το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης έχει επιμηκυνθεί και βρίσκεται πλέον στα χέρια των επίσημων πιστωτών (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ).
Το γεγονός αυτό αυξάνει τη δημοσιονομική ευελιξία της χώρας και μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησής της.
Λόγοι αναβάθμισης
- Πρώτος καταλύτης: Η σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής κυβέρνησης είναι ικανή να στηρίξει τη μείωση του δημοσίου χρέους από το 2015.
Ο πρώτος παράγοντας πίσω από την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι η ενισχυμένη πλέον προσδοκία της Moody's πως το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται από το 2015, αφού πρώτα κορυφωθεί εντός του 2014 στα επίπεδα του 179% έναντι του ΑΕΠ.
Η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπό το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει, αντανακλά ξεκάθαρα τη δυναμική μείωσης του χρέους.
Η Moody's εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,6% φέτος, ενώ προβλέπει και μείωση του δημοσιονομικό ελλείμματος στο 2,9% το 2014.
Πέρυσι η κυβέρνηση κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2002 και μάλιστα πέτυχε τον στόχο έναν χρόνο νωρίτερα από τους αρχικού σχεδιασμούς.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι βελτιώσεις αυτές είναι ικανές να μειώσουν το ελληνικό χρέος στα επίπεδα του 166% του ΑΕΠ έως το 2018.
- Δεύτερος καταλύτης: Η βελτίωση του οικονομικού outlook είναι ικανή να στηρίξει την καθοδική τάση του χρέους.
Ο δεύτερος παράγοντας που κρύβεται πίσω από την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη πλέον βεβαιότητα αναφορικά με την προοπτική για διαρκείς βελτιώσεις στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς ισχυροποιείται το οικονομικό περιβάλλον της χώρας.
Μπορεί η φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας να έχει επιδείξει μεικτά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, ώστοσο η κυβέρνηση έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές οδήγησαν σε αναπροσαρμογές μισθών και τιμών, ξεπερνώντας τα επίπεδα προσαρμογής που σημειώθηκαν στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Λόγω αυτών των γεγονότων, η Moody's προβλέπει ανάπτυξη +0,4% για την Ελλάδα το 2014 (ανάπτυξη +0,6% αναμένει η κυβέρνηση και η τρόικα) και +1,2% το 2015.
- Τρίτος καταλύτης: Η ευνοϊκή πλέον δομή (διάρθρωση) του ελληνικού χρέους μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και παρέχει δημοσιονομική ευελιξία.
Η δομή του ελληνικού χρέους είναι τέτοια που μπορεί να καταστεί εφικτή η μείωση των επιτοκίων και η χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής.
Ποσοστό ίσο με 82% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις).
Ο οίκος θεωρεί πλέον πιο ανθεκτικό, από ότι ήταν στο παρελθόν, το δημοσιονομικό outlook της χώρας.
Το προφίλ των ωριμάνσεων του ελληνικού χρέους έχει επιμηκυνθεί πέριξ των 18 ετών (το 2014), έναντι 6,5 περίπου ετών (το 2011).
Οι παράγοντες που περιορίζουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κλίμακα Caa
H τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τη διαρκή και αρκετά υψηλή πολιτική αβεβαιότητα.
Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έως το πρώτο τρίμηνο του 2015, λόγω:
1) της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης συνασπισμού.
2) της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Moody's εκτιμά πως η προοπτική διενέργειας πρόωρων εκλογών, η έκβαση των οποίων κρίνεται άκρως αβέβαιη, αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις στην κατεύθυνση της εφαρμογής του μεταρρυθμίσεων, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για το οικονομικό πρόγραμμα που η χώρα υλοποιεί.
Η αβεβαιότητα συντηρείται ακόμη περισσότερο από τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης που έχουν παράσχει στην Ελλάδα Κομισιόν (λήγει το 2014) και ΔΝΤ (λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2016).
Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους επόμενους μήνες, αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης το 2015, τη δομή που θα λάβει το πρόγραμμα προσαρμογής μετά το 2016 και τη μορφή που θα λάβει το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (όπως αυτό συζητήθηκε στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012).
Το βασικό σενάριο της Moody's προβλέπει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει κάποιας μορφής εξωτερική βοήθεια για το προσεχές μέλλον.
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως οι στόχοι που έχουν τεθεί από την τρόικα για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι φιλόδοξοι, γεγονός που θα αυξήσει τις πιέσεις στο υφιστάμενο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.
Επίσης, η Moody's προβλέπει πως ο νέος επικείμενος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας θα είναι γεμάτος προκλήσεις και το ενδεχόμενο των εντάσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Προκλήσεις
1) Το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
2) Τα πολύ υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους.
3) Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), γεγονός που δεν μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
4) Το γεμάτο προκλήσεις πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που περιπλέκουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πιθανή αναβάθμιση/υποβάθμιση της Ελλάδας
Η Moody's θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης της Ελλάδας, εάν:
1) Ανεβάσουν ταχύτητες η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις.
2) Ισχυροποιηθεί η οικονομική ανάπτυξη και καταστούν βιώσιμα τα πρωτογεγνή πλεονάσματα.
3) Αυξηθεί η βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας αλλά και στο πολιτικό τοπίο.
Η Moody's θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας, εάν επιβραδυνθεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων λόγω του υψηλού πολιτικού ρίσκου και της μεταρρυθμιστικής κόπωσης, εξελίξεις οι οποίες θα υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και την ικανότητα παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.
Υπ. Οικονομικών - Αποκαθίσταται η ελκυστικότητα της χώρας στις διεθνείς αγορές
«Η Ελλάδα αποκαθιστά την ελκυστικότητά της στους διεθνείς επενδυτές» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τη Moody'΄s κατά δύο βαθμίδες σε «Caa1» από «Caa3». Επιπλέον, «αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για γρήγορη επάνοδο σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι αναφορές στη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, στη μεγαλύτερη μελλοντική ευελιξία της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, αλλά και στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού και τη μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody 's στην αιτιολόγηση της απόφασης του επικαλέστηκε τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και στην εκτίμησή, ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή. Βάσει των εκτιμήσεων αυτών ο οίκος προβλέπει σταδιακή μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί εφέτος και να αρχίσει να μειώνεται από το 2015.
Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Παρηγορητική η πιθανή αναβάθμιση κατά 1 ή 2 κλίμακες σε Caa2/Caa1 της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Moody’s
Σε παρηγορητική αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από αρνητικό σε σταθερό ή κατά το πιθανότερο σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε Caa2 ή Caa1 από Caa3 διατηρώντας σταθερή την προοπτική της οικονομίας θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Moody’s εκτός απροόπτου.
Έλληνας τραπεζίτης πάντως αναφέρει ότι υπάρχει ενδεχόμενο η Moody’s να μην ενθουσιάσει.... λόγω της διάχυτης παγκόσμιας αβεβαιότητας.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή προφανώς και θα είναι αρνητική εξέλιξη.
Να σημειωθεί ότι μετά το φιάσκο του Απριλίου του 2014 όπου η κυβέρνηση περίμενε την αναβάθμιση της Moody’s που δεν ήρθε και την συνακόλουθη στάση της Standard and Poor’s που ανέβαλλε την αξιολόγηση της Ελλάδος….έφθασε ο καιρός όπου η Moody’s θα επανέλθει στο θέμα της αξιολόγησης της Ελλάδος.
H Moody’s θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις της σήμερα 1η Αυγούστου, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Standard and Poor’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα.
Η έκθεση της Moody’s θα πρέπει να αναφερθεί ότι είχε αναβληθεί τον Απρίλιο λόγω της προεκλογικής περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Moody’s θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή πλεύσης δηλαδή θα αναγνωρίσει ορισμένης έκτασης πρόοδο στην ελληνική οικονομία αλλά θα επιμείνει στους κινδύνους που μπορεί να πλήξουν την οικονομία, εστιαζόμενη στις πολιτικές εξελίξεις, στις τράπεζες και στο ενδεχόμενο ανάγκης νέων κεφαλαίων και βεβαίως στην μεταρρυθμιστική κόπωση.
Σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει ενημέρωση από τους οίκους αξιολόγησης «η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Caa3 με σταθερές τις προοπτικές από τον Νοέμβριο του 2013.
Έκτοτε δεν έχει προβεί σε αλλαγές, σε αντίθεση π.χ. με την Fitch.
Δεν αποκλείεται στην έκθεση της Moody’s που θα κοινοποιηθεί την 1η Αυγούστου να υπάρξει αναβάθμιση του outlook της οικονομίας από σταθερό σε θετικό ή και ακόμη αναβάθμιση κατά 1 ή 2 κλίμακες της πιστοληπτικής ικανότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται από την Moody’s στην κλίμακα Caa3 που είναι 2 βαθμίδες υψηλότερα από το default, είναι 19 βαθμίδες χαμηλότερα από την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας και 4-5 βαθμίδες χαμηλότερα από τις αξιολογήσεις της Standard and Poor’s και Fitch.
Η Moody’s θα προβεί σε κάποιας μορφής κίνηση προς την Ελλάδα αλλά δεν θα πρέπει να έχουμε υψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Η Moody’s ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πολιτικές και τραπεζικές εξελίξεις και προφανώς η εξέλιξη αυτή επιδρά στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος»
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η Moody’s θα προβεί μάλλον σε κάποιας μορφής παρηγορητική κίνηση προς την Ελλάδα καθώς ακόμη θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τους δομικούς κινδύνους.
Εταιρείες Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητες |
Πιστοληπτική Ικανότητα |
Προοπτική |
Ημερομηνία |
MOODY'S |
Caa1 |
Σταθερή |
Αύγουστος 2014 |
FITCH |
B |
Σταθερή |
Μάιος 2014 |
STANDARD & POOR'S |
Β- |
Σταθερή |
Δεκέμβριος 2012 |
RATING AND INVESTMENT |
B- |
Σταθερή |
Μάιος 2014 |
Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος |
|||
Moody's |
S&P |
Fitch |
|
Άριστη |
Aaa |
AAA |
AAA |
Υψηλής Διαβάθμισης |
Aa1 |
AA+ |
AA+ |
Aa2 |
AA |
AA |
|
Aa3 |
AA- |
AA- |
|
Υψηλότερα της Μεσαίας αξιολόγηση |
Α1 Ελλάδα 2005 |
Α+ Ελλάδα 2005 |
Α+Ελλάδα 2005 |
Α2 |
Α |
Α |
|
Α3 |
Α- |
Α- |
|
Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης |
Baa1 |
BBB+ |
BBB+ |
Baa2 |
BBB |
BBB |
|
Baa3 |
BBB- |
BBB- |
|
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια) |
Ba1 |
BB+ |
BB+ |
Ba2 |
BB |
BB |
|
Ba3 |
BB- |
BB- |
|
Κερδοσκοπικά |
B1 |
B+ |
B+ |
B2 |
B |
B*Ελλάδα |
|
B3 |
B-*Ελλάδα |
B- |
|
Υψηλού κινδύνου |
Caa1* |
CCC+ |
CCC+ |
Caa2 |
CCC**Eλλάδα |
CCC |
|
Caa3** |
CCC- |
CCC- |
|
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας |
Ca |
CC |
CC |
C |
C |
||
Χρεοκοπία |
C*** Ελλάδα |
D ***Ελλάδα |
D**Ελλάδα |
** Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….
***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία…
(Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014, ώρα 01:57)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών