Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρηγορητική αναβάθμιση από Moody’s που βλέπει πρόωρες εκλογές, πολιτική αστάθεια αλλά αναγνωρίζει τις μεταρρυθμίσεις

Παρηγορητική αναβάθμιση από Moody’s που βλέπει πρόωρες εκλογές, πολιτική αστάθεια αλλά αναγνωρίζει τις μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα συνεχίζει να βαθμολογείται στην κλίμακα Caa1 δηλαδή χαρακτηρίζεται χώρα υψηλού κινδύνου…
Η παρηγορητική αναβάθμιση από την Moody’s δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Το www.bankingnews.gr από τις 18 και 21 Ιουλίου είχε αποκαλύψει τα σχέδια για αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s κατά 1 ή 2 κλίμακες, όπερ και εγένετο.
Η Moody’s βαθμολογούσε την Ελλάδα στην κλίμακα Caa3 δηλαδή μόλις μια κλίμακα υψηλότερα από την βαθμολογία Ca που σημαίνει υψηλός κίνδυνος χρεοκοπίας.
Την 1η Αυγούστου λοιπόν αποφάσισε να αναβαθμίσει την Ελλάδα από Caa3 σε Caa1 δηλαδή να συνεχίζει να διατηρεί την Ελλάδα στην κλίμακα Caa που βαθμολογούνται οι χώρες υψηλού κινδύνου.
Η βαθμολογία της Ελλάδος κατά την Moody’s υπολείπεται 1 βαθμίδα έναντι της Standard and Poor’s (Β-) και 2 βαθμίδες κατά την Fitch Β.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος είναι περισσότερο μια παρηγορητική αναβάθμιση που από την μια επιδοκιμάζει ορισμένα βήματα προόδου στην ελληνική οικονομία αλλά από την άλλη ανησυχεί η Moody’s για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, την πολιτική αστάθεια αλλά και το παρελθόν της Ελλάδος, παρελθόν αθέτησης των υποχρεώσεων της.
Η αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες δεν αλλάζει το status της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος καθώς ως όλοι γνωρίζουν η ΕΚΤ προσμετράει την υψηλότερη βαθμολογία δηλαδή το B της Fitch οπότε η αναβάθμιση της Moody’s είναι μεν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα αλλά χωρίς ουσιαστικά ποιοτικά στοιχεία.
Η Moody’s με την στάση της να κρατήσει την Ελλάδα ακόμη στην κλίμακα Caa δηλαδή στην κλίμακα υψηλού κινδύνου περνάει ένα μήνυμα ότι δεν αποδέχεται την υπέρμετρη αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης και δεν είναι τυχαίο ότι αναλύοντας τους παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση και τους παράγοντες που κρατούν την Ελλάδα στην κλίμακα Caa εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να πείσει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Οι τυμπανοκρουσίες και οι ενθουσιασμοί από την έκθεση της Moody’s δεν προκύπτουν οπότε μην υπερβάλουν ορισμένοι στα σχόλια τους.

Υποσημείωση

Με εξέπληξε αρνητικά η αναφορά μέσα σε μια σειρά για τις τράπεζες και τα προβλήματα που έχουν με τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ωστόσο ως είθισται επειδή θα ακολουθήσει έκθεση που θα αναβαθμίζει τις τράπεζες, θα αναμένουμε την επιχειρηματολογία του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης