Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πριν ή αμέσως μετά τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών τα reverse split λόγω ακραίου υπερπληθωρισμού μετοχών 37 δισ. τεμαχίων

Πριν ή αμέσως μετά τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών τα reverse split λόγω ακραίου υπερπληθωρισμού μετοχών 37 δισ. τεμαχίων
Οι επενδυτές – μέτοχοι των τραπεζών να προετοιμαστούν έρχονται τα RS ή reverse split.....
Πριν τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ή αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν reverse split λόγω ακραίου υπερπληθωρισμού μετοχών 37 δισεκ. τεμαχίων.
Η πρόσφατη εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο μεγάλος πληθωρισμός μετοχών βλάπτει χρηματιστηριακά τις τράπεζες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 οι τράπεζες διαθέτουν στο χρηματιστήριο προς διαπραγμάτευση 37 δισεκ. μετοχές.
Η Πειραιώς διαθέτει 6,1 δισεκ. μετοχές.
Η Alpha bank διαθέτει 12,7 δισεκ. μετοχές.
Η Εθνική θα διαθέτει 3,53 δισεκ. μετοχές
Η Eurobank θα διαθέτει 14,7 δισεκ. μετοχές.
Είναι προφανές ότι ο τεράστιος αριθμός μετοχών που κατέχουν οι τράπεζες προβληματίζει τις διοικήσεις.
Η διεθνής εμπειρία, αποδεικνύει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός μετοχών σε κυκλοφορία μιας τράπεζας τόσο πιο ευμετάβλητη είναι η μετοχή ενώ τα περιθώρια ισχυρής ανόδου μετριάζονται όταν…δεν στηρίζουν ακόμη τα θεμελιώδη.
Έτσι λοιπόν οι διοικήσεις των τραπεζών σκέφτονται τα Reverse split μια διαδικασία που μειώνει τον αριθμό των μετοχών και αυξάνει αναλογικά την τιμή της μετοχής.
Όμως προσοχή δεν αυξάνεται η αξία της μετοχής πραγματικά αλλά λογιστικά.
Αν κάποιος έχει επενδύσει 100 ευρώ στην τιμή των 1 ευρώ θα διαθέτει 100 μετοχές με αξία η κάθε μετοχή 1 ευρώ άρα 100 ευρώ.
Στο reverse split οι 100 μετοχές π.χ. αν είναι 10 προς 1 θα γίνουν 10 μετοχές αξίας 10 ευρώ η κάθε μετοχή άρα συνολικά αξία πάλι 100 ευρώ.
Το παράδειγμα που αναφέρουμε είναι θεωρητικό γιατί επίσης η εμπειρία μας διδάσκει ότι κάθε φορά που υλοποιείται reverse split ασκούνται πιέσεις στις μετοχές.
Τα reverse split έρχονται με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και αν η σχέση των reverse split θα είναι 10 παλαιές προς 1 νέα τότε π.χ. η Πειραιώς θα μπορούσε να βρεθεί στα 14 ευρώ  η Alpha bank στα 6 ευρώ, η Eurobank 3,2 ευρώ με βάση τις σημερινές τιμές.
Οι επενδυτές – μέτοχοι των τραπεζών να προετοιμαστούν έρχονται τα RS ή reverse split.....πριν τις ΑΜΚ.....ή το πολύ μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης