Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσοχή - Δεν μπορεί η πραγματικότητα να επιδεινώνεται (Ρωσία, Espirito) και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ να ελαστικοποιείται

Προσοχή - Δεν μπορεί η πραγματικότητα να επιδεινώνεται (Ρωσία, Espirito) και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ να ελαστικοποιείται
Σε μια περίοδο όπου η πραγματικότητα επιδεινώνεται δεν μπορεί η ΕΚΤ να ελαστικοποιήσει τα κριτήρια των stress tests
Ορισμένοι εσχάτως αναφέρουν, ή εκτιμούν ή απλά ευελπιστούν ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με την Ρωσία και του οικονομικού πολέμου που έχει ξεσπάσει με την ΕΕ αλλά και τις εξελίξεις με την Πορτογαλική Banco Espirito Santo η ΕΚΤ θα ελαστικοποιήσει το δυσμενές σενάριο το adverse scenario.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν όχι απλά τραγική αλλά την αποκλείουμε κατά τρόπο απόλυτο.
Το βασικό επιχείρημα της ελαστικοποίησης είναι ότι λόγω αυτών των σοβαρών αρνητικών εξελίξεων η ΕΚΤ θα προσπαθήσει μέσω των stress tests να στηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η ΕΚΤ δεν αποτιμά μόνο τις 4 ελληνικές αλλά και άλλες 124 ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι πιθανότητες που δίνουμε να συμβεί μια τέτοια εξέλιξη είναι μηδενικές.
Η ΕΚΤ δηλαδή βλέπει να επιδεινώνεται η πραγματικότητα και αντί να καταστήσει πιο αυστηρά τα κριτήρια στα stress tests θα τα ελαστικοποιήσει.
Όχι αυτό δεν θα συμβεί.
Το adverse scenario δεν μπορεί και δεν θα ελαστικοποιηθεί.
Αν συνέβαινε αυτό τότε γιατί αύξησε μόλις πρόσφατα το haircut στα ακίνητα από 40% στο 47%;
Προφανώς και θα προσπαθήσει να βοηθήσει αλλά στα πλαίσια του ρεαλισμού και όχι στα πλαίσια που πολλοί άκρως λανθασμένα υποθέτουν, δηλαδή μέσω χαριστικών ερμηνειών των stress tests.
Οι πληροφορίες μας είναι πολύ σαφείς και ξεκάθαρες.
«Η ΕΚΤ σε λίγους μήνες θα εποπτεύει 128 τράπεζες.
Τα stress tests πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να αξιολογήσει ουσιαστικά τις τράπεζες που θα εποπτεύει.
Άρα με τις εξελίξεις που έχουν προκύψει από τα μέτωπα της Ρωσίας και της Banco Espirito Santo το πιθανό σενάριο είναι η ΕΚΤ να καταστεί ακόμη πιο αυστηρή στα stress tests»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης