Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Warrants ένα παράγωγο που σχεδόν απέτυχε – Συγκρίνοντας το warrants της Bank of America με Εθνική, Πειραιώς, Alpha

Warrants ένα παράγωγο που σχεδόν απέτυχε – Συγκρίνοντας το warrants της Bank of America με Εθνική, Πειραιώς, Alpha
Γιατί απέτυχαν τα warrants των τραπεζών να προσφέρουν υπεραποδόσεις στους κατόχους τους;
Αν αποτιμήσει κανείς ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα τον θεσμό των warrants που εισήχθηκε στην Ελλάδα με βασικό στόχο την αποκρατικοποίηση των τραπεζών ποια είναι τα εξαγόμενα συμπεράσματα;
Επίσης αν συγκριθούν τα ελληνικά warrants με τα αντίστοιχα warrants της Bank of America τι συμπεράσματα εξάγονται;
Το πρώτο εξαγόμενο συμπέρασμα είναι ότι με εξαίρεση σε κάποιο βαθμό τα warrants της Alpha bank γενικώς ο θεσμός έχει αποτύχει.
Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό θα προσπαθήσουμε με απλό τρόπο να εξηγήσουμε όχι την φιλοσοφία των warrants που πλέον όλοι γνωρίζουν (τα ελληνικά warrants είναι Bermudan warrants, εξασκούνται δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά 6μηνο εν προκειμένω κ.α. ) αλλά το κατά πόσο οι επενδύσεις σε warrants μπορεί να αποδώσουν.
Ας δούμε πρώτα ορισμένα δεδομένα.
Το warrant της Εθνικής ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ και βρίσκεται  στα 0,5480 ευρώ δηλαδή -92% χαμηλότερα.
Το warrant της Alpha Βank ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ και βρίσκεται στα 1,26 ευρώ πτώση -13%.
Το warrant της Πειραιώς είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ και βρίσκεται στα 0,6030 ευρώ δηλαδή -33%.
Έχουν περάσει περίπου 14 μήνες από την διαπραγμάτευση των warrants στην Ελλάδα και οι αποδόσεις του 400%, 500% ή και 800% που κάποιοι είχαν εκτιμήσει – σας θυμίζουμε – όχι μόνο δεν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά αντιθέτως οι επενδυτές γράφουν μεγάλες λογιστικές ζημίες (αναφερόμαστε σε αυτούς που κατέχουν τα warrants από την αρχή).
Γιατί τα ελληνικά τραπεζικά warrants  απέτυχαν να επιτελέσουν τον σκοπό τους;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να δούμε την συμπεριφορά του warrants της Bank of America Merrill Lynch.
H Bank of America εξέδωσε δύο σειρές warrants Α και Β.
Η τιμή εκκίνησης του Α π.χ. ήταν στα 8,5 δολάρια αρχές του 2010 και βρίσκεται στα 6,62 δολάρια με υψηλό τα 11,5 δολάρια λίγο καιρό μετά την έκδοση των warrants εν συνεχεία κινείται κάτω της αρχικής τιμής.
Άρα ούτε στην Αμερική τα warrants πέτυχαν.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα warrants της Bank of America θα αποκτήσουν αξία κάθε φορά που διανείμει μέρισμα η τράπεζα.
Στην Ελλάδα όμως αυτό είναι αδύνατο.
Τα warrants είναι συνδεδεμένα με την κρατική βοήθεια και όσο υπάρχει έστω και 1 ευρώ κρατική βοήθεια στις τράπεζες δεν μπορούν να διανείμουν μέρισμα.
Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι τιμές εξάσκησης των warrants ως προς τον τρόπο καθορισμού έχουν διαφορετική κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση σε σχέση με τα ελληνικά warrants.
Όμως για να πούμε αλήθειες.
Τα warrants δεν δημιουργήθηκαν για να δώσουν υπεραξίες στους μετόχους, δυστυχώς.
Δημιουργήθηκαν ως εργαλείο για να μπορέσουν οι τράπεζες να ιδιωτικοποιηθούν.
Οι κατέχοντες των warrants δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν άπαξ και κάθε warrants ειδικά στην Ελλάδα περιέχουν πολλές κοινές μετοχές.
Είναι σαν ένας επενδυτής κάθε 6 μήνες να συμμετέχει σε αύξηση κεφαλαίου, με το κεφάλαιο να μην καταλήγει στην τράπεζα που επενδύει αλλά στο ΤΧΣ.
Τα warrants λοιπόν δεν αυξάνουν το κεφάλαιο της τράπεζας επίσης στοιχείο αρνητικό.
Η τρέχουσα αποτίμηση των ελληνικών warrants (11 Αυγούστου 2014) είναι περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ αν υποθέσουμε ότι θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις επειδή θα τις ανταλλάξει με μετοχές θα είναι προς το συμφέρον του η αξία των warrants να υποχωρήσει περαιτέρω έως τον βαθμό της απαξίωσης.
Συν τοις άλλοις κάθε νέα αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιείται αποδυναμώνει την «εσωτερική αξία» των warrants.
Σε γενικές γραμμές εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα warrants δεν έχουν πετύχει στην αποστολή τους, έχουν αποτύχει συγκεκριμένα.
Θα πείτε ναι αλλά είναι μακροπρόθεσμη επένδυση.
Θεωρούμε το επιχείρημα αυτό αστείο.
Τα warrants δεν θα επιτελέσουν τον αρχικό τους στόχο δηλαδή να δώσουν υπεραξίες αλλά θα επιτελέσουν τον πραγματικό τους στόχο, το ΤΧΣ να τα επαναγοράσει σε εξευτελιστικές τιμές και μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Πρώτη ενημέρωση 23:12 11 Αυγούστου του 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης